Здрастуй, дорога «Бабушка»!

Свою чергову статтю присвячую тим, хто страждає від ожиріння.

Зазвичай через кілька хвилин після вживання їжі, що містить вуглеводи, білки й жири, кількість цукру в крові підвищується і підшлункова залоза відразу реагує на це, викидаючи у кров так званий харчовий інсулін, що зберігається в бета-клітинах. Таким чином починається засвоєння клітинами організму цукру й відчуття голоду минає. В цей самий час печінка відкладає про запас надлишковий цукор, що циркулює в крові після їди, і він перетворюється в жир. Тож, чим більше вуглеводів, жирів і білків ми вживаємо, тим більше виробляється харчового інсуліну і, відповідно, утворюється надлишкового цукру, що відкладається у вигляді жиру. І якщо надлишковий цукор згодом не виводиться з організму в результаті фізичних навантажень або голодування, він спокійнісінько відкладається в наших боках, животі, стегнах симпатичним жирком і незабаром виникає ожиріння. Любителі солодкого, вживаючи багато цукру, вдвічі навантажують підшлункову залозу, примушуючи її працювати з перевантаженням і, окрім ожиріння, провокують розвиток цукрового діабету.

Щоб уникнути повноти, необхідно знати, яким має бути ваша нормальна вага. Визначається це співвідношенням талії до стегон. Якщо їх об’єми поділити, то у чоловіків це співвідношення не повинно перевищувати одиниці, а у жінок — 0,7. Також нормальну масу тіла можна визначити «щипковим» тестом. Якщо складка шкіри, захоплена щипком на животі в області ребер, перевищує 1,5 см, — це означає, що маса вашого тіла перевищує норму. Дуже поширений спосіб визначення нормальної ваги відніманням від росту в сантиметрах цифри 100. Отримана цифра — це ваша вага в кілограмах.

Ось і виходить — чим товщою людина стає, тим активніше діють в її організмі системи, що спричиняють ожиріння. А, як показали останні наукові дослідження, жирові молекули, що циркулюють у крові, впливають на певні центри головного мозку, викликаючи підвищення апетиту, і, як наслідок, ще більше підвищення ваги. Особливо стимулює діяльність «жирочутливих» генів одноманітна жирна їжа.

Звичайно, різних методів і методик схуднення зараз багато, а ось тих, що діють м’яко і без шкоди для здоров’я — одиниці. Один із таких методів називається «Солодке сите голодування». Він відрізняється від інших тим, що в його основі лежить вживання спеціальних засобів, приготовлених із нерозчинної клітковини деяких овочів. Окрім цього, для поліпшення й прискорення нормалізації ліпідного обміну, ефективного усунення зайвих кілограмів застосовують солодкі настої стевії та інших трав. Метод «Солодке сите голодування» сприяє швидкому зниженню ваги, поліпшенню обміну речовин, нормалізації артеріального тиску та рівня цукру в крові. Обов’язково під час його проведення відмовитися від кави та чорного чаю, замінивши їх зеленим чаєм або настоєм трав. Рекомендується їсти яблука й каші, приготовлені із цілісної пшеничної крупи. Покращує обмін речовин і позбавляє зайвих калорій уживання гірчиці, імбиру та гіркого перцю.

Перш ніж лікуватися за методом «Солодке сите голодування», треба зменшити калорійність повсякденного раціону, склавши його так, щоб тваринний і рослинний білки, вживані з їжею, були у співвідношенні 3:2, тваринні й рослинні жири — в пропорції 1:1. Обов’язково обмежити вживання очищених вуглеводів, зменшити кількість солі до 5,0 г на добу, враховуючи 2,0 г, що міститься у вживаних продуктах. Свіжий білий хліб слід замінити сухарями з нього та хлібом із висівок, а цукор — екстрактом стевії, оскільки стевія не містить калорій, а 1 г цього продукту замінює приблизно 30 г цукру. Ще стевія, на відміну від цукру, не підвищує рівень глюкози в крові й не стимулює запальні процеси в тканинах організму. Ці воїстину чарівні властивості роблять її незамінною для діабетиків, тих, хто страждає від ожиріння й запалення в різних органах. Щодня потрібно їсти якомога більше сирих овочів, фруктів і обов’язково перейти на чотири-, п’ятиразове харчування. Рекомендую включити до раціону ячмінні каші й супи, оскільки вони стимулюють просування їжі по кишечнику і позбавляють надлишку холестерину в крові. Щодня вранці натщесерце необхідно з’їдати по 100 г буряка, а навесні, під час виділення деревом соку, пити якомога більше свіжого соку берези.

Метод схуднення «Солодке сите голодування» включає вживання кульок, зроблених із макухи буряка, оскільки це сприяє значному зменшенню апетиту. Розжовувати кульки не потрібно. Перед уживанням їх можна змастити олією. Бурякові кульки слід вживати без перерви досить тривалий час. Відразу після сніданку потрібно проковтнути 2-3 ст.л. кульок. Апетит таким чином на деякий час зникне. Вживати кульки після кожного вживання їжі і при виникненні в перерві між їдою найлегшого відчуття голоду. Скинувши зайві кілограми, щоб надалі підтримувати вагу в нормі, продовжуйте приймати бурякові кульки, але тільки 1 раз на день.

Щоб зробити кульки, треба кілька очищених від бруду й добре промитих коренеплодів буряка середнього розміру пропустити через м’ясорубку, ретельно вижати з отриманої маси сік і скачати долонями з бурякової макухи кульки величиною з квасолю. Для додаткового зв’язування вуглеводів можна бурякову макуху змішати з невеликою кількістю сухого листя стевії, перетертого до порошку, а потім скачати кульки із цієї суміші. Зберігати їх у холодильнику не довше двох тижнів.
Окрім уживання бурякових кульок, треба пити щодня трав’яні настої зі стевією й щовечора приймати ванну з травами. Це допомагає м’яко скинути зайву вагу, а ванни, окрім цього, заспокоюють нервову систему й позбавляють безсоння.

Ефективно змішати порівну за об’ємом перетерте до порошку сухе листя стевії та кропиви, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, настояти 10 хвилин, процідити і вживати по 1 ст.л. настою 3-4 рази на день перед їдою.

Досить цілюща стевія з шавлією. Треба змішати, заздалегідь перетерши сухими до порошку, 1 ст.л. листя шавлії й 1 ч.л. листя стевії, залити суміш склянкою окропу, настояти 20 хвилин, процідити й випити 0,5 склянки настою. Пити його, постійно готуючи свіжий, 3-4 рази на день за 10-15 хвилин до їди.
Можна перетерти до порошку й змішати порівну за вагою листя стевії, траву деревію та звіробою, залити 2 ст.л. суміші 0,5 л окропу, через півгодини процідити, розділити настій на 3-4 рівні порції й пити по одній 3-4 рази на день перед їдою.

Дуже добре змішати ввечері, заздалегідь перетерши сухими до порошку, 5 г кори крушини, по 2 г листя стевії, зелені петрушки й насіння фенхелю чи кропу, по 1,5 г коріння кульбаби й листя м’яти, залити 2 ст.л суміші 0,5 л окропу, витримати ніч, а вранці процідити й випити весь настій натщесерце.

Тепер перейду до викладу рецептів цілющих ванн. Вибирайте ту, яка вам підходить, оскільки деякі ванни протипоказані при певних захворюваннях. Дуже популярна в народі хвойна ванна. Потрібно 1,5 кг дрібних соснових гілочок, голок і шишок залити у великій емальованій каструлі вдвічі більшою за об’ємом кількістю холодної води, довести до кипіння й проварити півгодини на слабкому вогні. Після цього каструлю накрити щільно кришкою й залишити на 12 годин настоюватися. Процідити настій темно-коричневого кольору в ванну з температурою води 36-38°С й полежати в ній 10-15 хвилин.

Прискорює схуднення ванна з м’ятою. Потрібно 1 кг м’яти залити у великій емальованій каструлі в тричі більшою за об’ємом кількістю води, довести до кипіння, проварити 20 хвилин на слабкому вогні, настояти півгодини й процідити відвар у ванну з гарячою водою. Приймати її не довше години. Після ванни витертися насухо й надіти теплу вовняну білизну. Протипоказана м’ятна ванна при захворюваннях серця та судин.

Тим, хто страждає від цих захворювань, раджу приймати ванну з відваром ялівцю. Треба 200 г плодів рослини залити 1 л окропу, настояти 5-10 хвилин, вилити настій у ванну з температурою води 36-38°С й полежати в ній 10-15 хвилин.

Бажаю всім міцного здоров’я й нормальної ваги.

Із повагою — Наталія Григорівна Мороз, Полтавська обл.