Здрастуй, «Бабушка»!

Природа дала нам можливість вибирати з усього розмаїття трав, дерев, кущів ті рослини, які впливають на організм позитивно. Одна з них — амарант (щириця).

Ця рослина невибаглива, росте на будь-яких ґрунтах. Її можна сіяти з весни до зими.

На основі амаранту виготовляють цілющу олію, з успіхом використовувану для зміцнення судин, зупинки розвитку тромбозу, атеросклерозу, онкозахворювання після проведеної хіміотерапії та гіпертонії, лікування ішемічної хвороби серця. Потрібно подрібнити й змішати порівну за об’ємом суцвіття, листя й насіння щириці, наповнити сумішшю скляну банку, залити доверху трохи підігрітою олією й залишити на тиждень у теплому місці. Після цього процідити, макуху віджати і в проціджену олію, вже не підігріваючи її, додати половину від об’єму олії подрібненої суміші суцвіть, листя й насіння амаранту. Ще 2 тижні настояти в теплому місці, процідити і вживати по 2 ч.л. олії вранці натщесерце за 30 хвилин до сніданку та ввечері через 2 години після вечері. Курс лікування — 3 місяці. Амарантову олію зберігають у холодильнику.

Виразка шлунка й дванадцятипалою кишки зарубцюється, якщо вживати по 1 ч.л. амарантової олії тричі на день за 20 хвилин до їди. Щоразу після її вживання з’їдати 2-3 свіжі листочки щириці. Курс лікування — 2 тижні.

Для усунення дитячого енурезу, оздоровлення печінки, серця й шлунково-кишкового тракту треба подрібнити й змішати порівну за об’ємом листя, суцвіття, коріння й насіння амаранту, залити 1 дес.л. суміші в термосі 250 мл киплячої води, настояти 2 години, процідити й пити по 1/3 склянки настою тричі на день за півгодини до їди протягом 7-10 днів.

Імунітет зміцніє, якщо змішати за об’ємом, заздалегідь подрібнивши, 2 частини свіжого листя амаранту й 1 частину ялинової хвої, помістити суміш шаром в 1 см у трилітрову банку й засипати таким самим по висоті шаром цукру. Заповнити посуд шарами рослинної суміші й цукру доверху і залишити в теплому місці до повного розчинення цукру. Потім настій процідити, розчинити в ньому свіжовичавлений із одного великого лимона сік і вживати до закінчення по 1-2 ч.л. 3-4 рази на день незалежно від їди.

Щоб оздоровити дихальну систему, треба подрібнити й змішати по 50 г насіння амаранту й трави чебрецю, залити суміш 300 мл горілки, витримати 14 днів у темному місці при кімнатній температурі, процідити і вживати по 20 крапель настоянки до закінчення тричі на день за 15 хвилин до їди.

Амарант їдять, готуючи з його молодим зеленим листям смачний салат (по 200 г листя амаранту й кропиви, 50 г листя черемші або молодого озимого часнику обдати окропом, порізати, перемішати, посолити за смаком, заправити олією чи сметаною). Також листя амаранту додають у банки при засолюванні огірків, щоб вони були хрусткими та смачними. Тож їжте амарант, лікуйтеся ним і хай недуги оминають вас.

Із повагою — Галина Петрівна Адаменко, Полтавська обл.