Здрастуй, «Бабушка»!

Цього разу хочу підказати, як не допустити прояву диспепсії (нетравлення шлунка), а якщо вона сталася, то яким чином можна її здолати.

Щоб диспепсія не сталася, слід протягом години після їди уникати будь-яких фізичних навантажень. Потрібно їсти неспішно, ретельно пережовуючи їжу, оскільки, коли їмо занадто швидко, травні соки не встигають виділятися в потрібній кількості, і їжа гірше перетравлюється. Їсти після великих фізичних навантажень потрібно не раніше, ніж через півгодини. Після жирного не варто вживати на десерт солодке. Ще треба пам’ятати, що будь-які газовані напої, випиті після їди, викликають здуття живота, а чашка кави підвищує кислотність шлункового соку й призводить до подразнення слизової оболонки шлунка. Перед їдою бажано випивати півсклянки настою петрушки, ромашки, м’яти перцевої, кульбаби чи лопуха, приготовленого, як чай. Значно погіршують травлення будь-які стреси, тому тим, хто страждає від стресу, потрібно додавати при приготуванні настою до згаданих вище рослин шишки хмелю або лимонну м’яту. Після їди корисно пожувати трохи насіння кардамону, фенхеля або кмину.

Обов’язково з’ясувати, вживання яких продуктів призводить до нетравлення шлунка й відразу виключити ці продукти зі свого раціону. Намагатися приправляти їду листям розмарину або додавати у вживані страви цикорій. Ці гіркі добавки стимулюють виділення гормону гастрину, а він, у свою чергу, — травних соків у відділах шлунково-кишкового тракту, що знаходяться нижче. Не забувати, що травленню сприяє зелень кропу й петрушки. Корисні салати з капусти, моркви, заправлені оливковою олією, а також картопляний сік. Деякий час можна дотримуватися роздільного харчування (м’ясо, рибу, яйця їсти окремо від картоплі, макаронів чи хліба). Деякі фрукти, наприклад, ківі, ананас, краще вживати не після їди, а перед нею.

Не слід курити натщесерце та перед їдою, оскільки тютюновий дим подразнює стравохід і послаблює сфінктер, що відділяє його від шлунка, призводячи до закидання кислого вмісту шлунка назад у стравохід.

Якщо після їди відчуваються симптоми диспепсії, треба випити склянку настою суміші трави гадючнику в’язолистого з коренем алтеї лікарської, або квіток ромашки аптечної з плодами фенхеля, приготовленого, як чай. Також допоможе настій м’яти перцевої, шавлії гвоздики, кориці й імбиру.

Дуже добре при нетравленні шлунка допомагає вплив на точки, пов’язані з травною системою.


1. Тримаючи ліву стопу правою рукою, пальцем лівої руки масажувати центр підошви.

2. Масажувати великим пальцем правої руки центр лівої долоні.

3. Великим пальцем правої руки натискати на тильну частину правої стопи в місці, де улоговинка між другим і третім пальцями упирається в кісточки підйому. Давити сильно, виконуючи при цьому пальцем невеликі кругові рухи. Після цього так само помасажувати точку між другим і третім пальцями правої ноги.

4. Масажувати великим пальцем лівої руки точку на внутрішньому боці правого передпліччя на відстані ширини двох великих пальців від зап’ястного згину.


Із диспепсією вдасться впоратися, якщо подрібнити й змішати порівну за об’ємом коріння півонії незвичайної й лепехи, квітки лопуха павутинового, осоту польового й календули, траву підмареннику чіпкого й чистотілу, залити 2 ст.л. суміші 0,5 л окропу, витримати 25 хвилин на киплячій водяній бані, процідити, розчинити в настої 2 ч.л. «Бефунгіну» й пити по 100 мл 3-5 разів на день за 20 хвилин до їди.

Будьте здорові.

Із повагою — Юлія Сергіївна Батуріна, м. Дніпро