Здрастуй, «Бабушка»!

Гарбуз — найбільший плід наших городів — не лише смачний, а й напрочуд цілющий.

Це — справжня скринька мінеральних з’єднань. У гарбузі містяться у великій кількості кальцій, калій, фосфор, залізо, мідь, фтор і цинк, в гарбузовій м’якоті багато каротину, ві­тамінів С і групи В, тому цей плід не дарма так цінують у на рідній медицині.

Наприклад, для приборкання стенокардії (грудна жаба) потрібно сире, висушене насіння гарбуза очистити від лушпиння, залишивши нижню зелену плівочку, подрібнити в кавомолці, перемішати отримане борошно з такою самою кількістю за об’ємом натурального меду і їсти по 1 ст.л. суміші тричі на день перед їдою протягом 2-3 тижнів.

Опік швидко загоїться, якщо суху гарбузову шкірку, перетерту до порошку, перемішати порівну за об’ємом із натуральним вершковим маслом і часто змащувати приготовленою маззю обпечене місце.

Тим, хто страждає від нефриту й пієлонефриту, раджу залити в емальованому посуді 2,5 склянками води 2-3 ст.л. сухих подрібнених ручок гарбуза, довести до кипіння, проварити 10 хвилин на слабкому вогні, після охолодження процідити й пити по 1/4 склянки настою тричі на день після їди. Курс лікування — 10-15 днів. Якщо повністю одужати не вдалося, треба після десятиденної перерви подрібнити сухими й змішати 1 ст.л. квіток ромашки аптечної, по 2 ст.л. трави звіробою, листя ожини, цвіту липи й чорної бузини, неочищеного насіння гарбуза, льону й конопель, залити 4 ст.л. суміші в емальованому посуді 0,5 л води, витримати 30-40 хвилин на киплячій водяній бані, процідити гарячим, макуху віджати й випити настій рівними порціями за 4 рази протягом дня. Пити його за 1 годину до їди. Лікуватися таким чином протягом 2-3 тижнів.

Вивести з організму зайвий холестерин вдасться, якщо протягом 3-4 місяців щодня з’їдати до 0,5 кг сирого або до до 2 кг вареного або печеного гарбуза.

При гематурії (кров у сечі) потрібно очистити від верхньої шкірки й змішати по 1 склянці висушеного сирого насіння гарбуза та конопель, неспішно перетерти суміш у фарфоровій ступці, поступово доливаючи склянку теплої кип’яченої води, до отримання однорідної молочного кольору маси, потім її процідити, макуху віджати й пити по 1/3 склянки цілющого засобу тричі на день перед їдою. Можна вживати його з несолоною гречаною кашею, підсолодженою за смаком медом. Курс лікування — 2-3 тижні.

Функції сечового міхура нормалізуються, якщо щодня з’їдати вранці натщесерце по 2-3 ст.л. сирого, очищеного від лушпиння, гарбузового насіння.

Накладення на проблемне місце прохолодної внутрішньої м’якоті гарбуза, звільненої від насіння, сприяє усуненню обмороження. Змінювати м’якоть у міру нагрівання.

Щоб заспокоїти кашель, потрібно 2 ст.л. подрібнених квіток гарбуза залити в емальованому посуді склянкою води, довести до кипіння, прокип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні, настояти півгодини, процідити й випити 0,5 склянки настою. Готувати та пити його тричі на день перед їдою.

Будь-яких глистів, у тому числі солітера й ціп’яка можна вигнати, якщо вранці ретельно розтерти у фарфоровій ступці до отримання кашки, поступово додаючи по 10-15 крапель води, 300 г очищеного від верхнього лушпиння, але із зеленою шкіркою, сирого висушеного гарбузового насіння, додати, не припиняючи розтирати, 10-15 г натурального меду, й з’їсти отриману масу натщесерце, вживаючи за 1 раз по 1 ч.л., протягом 1 години. Через 3 години прийняти 1 ч.л. сірчанокислої магнезії, а ще через півгодини поставити звичайну клізму. До цього часу більше нічого не їсти й не пити, а далі протягом дня вживати тільки круп’яні каші, варену картоплю, заправлені олією, та хліб. Ні в якому разі не їсти жирне та молочне.

Нерви заспокояться, припинить мучити безсоння, якщо на ніч, безпосередньо перед сном, випивати по 1/3 склянки свіжовичавленого гарбузового соку, додаючи в нього за смаком мед.

Ось такий він — хазяїн городу гарбуз. Їжте його, лікуйтеся ним і, дай Боже, вам, добрі люди, здоров’я та многая літа!

Із повагою — Валерій Трохимович Єфименко, Дніпропетровська обл.