Здрастуй, «Бабушка»!

Гарбуз — плід недорогий, придбати його може кожен, а в селах гарбузи вирощують усі, використовуючи їх потім для корму домашніх тварин і для приготування смачних страв. А ще гарбуз здавна цінують за його прекрасні цілющі властивості.

М’якоть гарбуза використовують як сечогінний, жовчогінний і послаблювальний засіб. При хронічних колітах, запорах, хворобах серця, що супроводжуються набряклістю, а також при подагрі й холециститі рекомендується з’їдати щодня по 0,5 кг сирого або по 1,5-2 кг вареного чи печеного гарбуза.

Ефективно при хворобах серця і нирок, що супроводжуються набряклістю, а також при гіпертонії й порушенні обміну речовин залити в емальованому посуді 2 склянками окропу 4 ст.л. подрібнених гарбузових ручок, довести до кипіння, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, настояти 1 годину, процідити й пити по 0,5 склянки настою 4 рази на день.

Заспокоїти нерви, впоратися з безсонням, хворобами нирок і печінки, а також токсикозом при вагітності допоможе вживання тричі на день по 1 склянці свіжовичавленого з м’якоті гарбуза соку.

Непогано при хворобах нирок і сечовивідних шляхів змішати по склянці гарбузового й конопляного насіння, залити суміш 3 склянками окропу й ретельно розтерти в ступці до отримання однорідної маси. Процідити й випити отриманий напій рівними порціями за 4 рази протягом дня. Пити за 20 хвилин до їди протягом 2 тижнів. Можна змішати по 4 ст.л. листя ожини, цвіту липи й чорної бузини, насіння гарбуза, конопель і льону, по 2 ст.л. квіток ромашки аптечної й трави звіробою, залити 4 ст.л. суміші 0,5 л окропу, настояти 1 годину, процідити, розділити настій на 4 рівні частини й пити по одній 4 рази на день за 20 хвилин до їди. Курс лікування — 3 тижні.

Якщо з’їдати по 2-3 склянки на день сирого гарбузового насіння, можна швидко усунути затримку сечі.

Сире гарбузове насіння, очищене від шкаралупи, із сіро-зеленою плівкою використовують для виводу з організму круглих глистів. Спочатку 2 дні поспіль вживають увечері сольове проносне (сульфат магнію чи глауберова сіль), а вранці ставлять за допомогою кухля Есмарха звичайну клізму. На третій день уранці натщесерце з’їдають гарбузове насіння (дорослим потрібно 300 г насіння на порцію, дітям 10-15 років — 200-250 г, 8-9 років — 150 г, 5-7 років — 100 г і 3-4 років — 75 г), розтерте в ступці з водою або молоком і 0,5 склянки варення або меду (діабетикам використовувати мед) до утворення кашки. Їдять суміш лежачи, невеликими порціями, протягом 2 годин. Через 4 години після її вживання ковтають проносне, випивають трохи олії, а через 30 хвилин ставлять клізму. Більше глисти не потурбують.

Бородавки зникнуть, якщо двічі на день присипати їх пилком гарбузових суцвіть і прикладати на проблемні місця у вигляді компресу гарбузову м’якоть.

Розгладжуванню обличчя від зморшок при сухій шкірі сприяє цей засіб. Потрібно 2 ст.л. вареної м’якоті гарбуза ретельно перемішати з 1 ст.л. оливкової чи мигдалевої олії, нанести суміш рівним шаром на обличчя й залишити на 20 хвилин. Після цього змити теплою, а потім прохолодною водою. Виконувати процедуру бажано вранці після пробудження.

От і все, про що хотіла розповісти. Їжте, добрі люди, гарбуз, лікуйтеся ним і живіть довго, не хворіючи.

Із повагою — Зінаїда Василівна Московка, Чернігівська обл.