Здрастуй, дорога «Бабушка»!

З прадавніх часів люди страждають від гемофілії — рідкісного спадкового захворювання, пов’язаного з порушенням процесу згортання крові.

Належить недуга до геморагічного діатезу. Характеризується гемофілія підвищеною кровоточивістю. Проявляється хвороба синцями та кровотечею, яку важко зупинити.

Ще до недавнього часу мало хто з хворих на гемофілію доживав до зрілого віку, але зараз при правильному лікуванні такі люди можуть жити повноцінно. Основним медикаментозним методом терапії хвороби є переливання свіжої плазми крові.

Не варто забувати й про народні засоби лікування.

Гемофілія не прогресуватиме, якщо розчинити в 800 мл теплої дистильованої води 180 г квіткового меду, додати 50 г квіткового пилку, ретельно перемішати, витримати 7 днів у темному місці при кімнатній температурі, а потім пити по 50 мл настою 4 рази на день за півгодини до їди. Щоразу перед уживанням його збовтувати. Курс лікування — 1 місяць, проводити такі місячні курси двічі-тричі на рік. Зберігати настій у холодильнику.

Відновити формулу крові допоможе такий засіб. Потрібно налити у великий глиняний посуд по 2 склянки червоного виноградного вина, свіжовичавлених соків моркви, червоного буряка, калини й граната, додати 2 склянки натурального меду, по 100 г перетертих сухими до порошку коріння кропу та ядер волоських горіхів, 5 помаранчевих жовтків домашніх курячих яєць, ретельно все перемішати, щільно закупорити місткість і витримати 2 години у духовці на слабкому вогні. Після цього вміст посуду розлити по маленьких баночках із під дитячого харчування, закрити їх і поставити на зберігання в холодильник. Щодня випивати по одній баночці цілющого засобу, розділивши його на кілька рівних порцій. Курс лікування — 2 тижні, після 14 днів перерви лікування повторити.

Корисно склянку подрібнених ядер горіхів ліщини ретельно перемішати з 0,5 кг меду, витримати 7 днів, щодня помішуючи, в темному місці при кімнатній температурі, а потім уживати по 1 дес.л. — 1 ст.л. суміші тричі на день перед їдою до закінчення. Зберігати суміш у холодильнику. Готувати та вживати її 3-4 рази на рік.

Дуже добре подрібнити на тертці й змішати порівну за об’ємом коренеплоди чорної редьки, моркви та червоного буряка, вичавити з отриманої маси сік, наповнити ним півлітрову пляшку з темного скла, обмазати її тістом так, щоб вона була не щільно закупорена, і витримати 3 години на дуже слабкому вогні в духовці. Після охолодження вживати по 1 ч.л. — 1 ст.л. цілющого засобу тричі на день перед їдою. Курс лікування — 2-3 місяці.

Зупинці зовнішніх і внутрішніх кровотеч при гемофілії сприяє калина. Потрібно 10 г подрібненої кори дерева залити 200 мл окропу, витримати до охолодження, процідити і вживати по 1 ст.л. настою тричі на день.

Згортання крові при легеневих, шлунково-кишкових і носових кровотечах поліпшиться, якщо подрібнити сухими й змішати по 30 г листя кропиви дводомної, трави деревію та родовика, по 20 г квіток календули й листя волоського горіха, залити 1 ст.л. суміші в емальованому посуді 250 мл води, витримати півгодини на киплячій водяній бані, процідити, макуху віджати й після охолодження пити кожні 2 години по 20-40 мл приготовленого настою. Ефективно змішати, заздалегідь подрібнивши сухими, по 30 г листя кропиви дводомної, коріння гірчака зміїного й родовика, трави грициків і деревію, залити 1 ст.л. суміші в емальованому посуді 250 мл води кімнатної температури, настояти 1 годину, потім витримати 20 хвилин на киплячій водяній бані, ще 1 годину настояти, процідити, макуху віджати і вживати по 1-2 ст.л. настою кожні 2 години.

Якщо внаслідок тривалої кровотечі розвинулася анемія (недокрів’я), потрібно змішати порівну за об’ємом квітковий пилок і натуральний мед, до 100 г суміші додати 1 г маткового молочка і вживати по 1 ч.л. — 1 дес.л. під язик уранці натщесерце. Курс лікування — 1-2 місяці.

Рекомендується при гемофілії їсти якомога більше червоного буряка, моркви, червоного солодкого перцю, абрикосів, кавунів, вишень, черешень, обліпихи, граната, шипшини, фейхоа, яблук, шпинату, чорної шовковиці та чорної смородини, а також регулярно пити свіжовичавлені із цих плодів, коренеплодів та фруктів соки.

Із повагою — Катерина Миколаївна Фриндак, Львівська обл.; e-mail: kateryna-fryndak@ukr.net