Здрастуй, дорога «Бабушка»!

Кілька років тому в мене на правій молочній залозі виявили фіброаденому, яка з часом переросла в злоякісну пухлину, й мене направили в онкодиспансер на її видалення. Але я від операції відмовилася, вирішивши боротися з онкозахворюванням народними методами. Сподіваюся, що мій досвід допоможе багатьом онкохворим подолати відчай і перемогти ненависну недугу.

Із різних джерел, що були в моєму архіві, передусім дізналася, що причиною розвитку раку можуть бути й глистові інвазії, й шкідливі звички, й різні грибки, і шкідлива робота, і, звичайно, екологія. Таким чином дійшла висновку, що є жертвою Чорнобильської катастрофи, бо кілька місяців після аварії на ЧАЕС наша сім’я жила в зараженій зоні. Потім переїхали до Ковеля, але, я думаю, щоб розвинутися онкозахворюванню, цього вистачило.

Перегорнувши багато літератури, і з’ясувавши, що зупинці розвитку раку сприяють червоний буряк і морква, відразу почала з’їдати щодня по 1-3 сирі коренеплоди моркви й по 1 печеному або трохи недовареному буряку. Їла моркву та буряк, ретельно пережовуючи, без всіляких смакових добавок, приправ і спецій. Окрім цього, я пила тричі на день за 45 хвилин до їди по 1/3 склянки соку червоного буряка, а на ніч, за півгодини до сну, — по склянці свіжовичавленого морквяного соку. Коренеплоди, перш ніж вичавити з них сік, мила, обшпарювала окропом і подрібнювала разом зі шкіркою на тертці. Буряковий сік після вичавлювання витримувала 2 години в холодильнику.

Також я регулярно вживала морквяний і буряковий салати. Сиру моркву нарізала тоненькою соломкою, потім подрібнювала в часничниці, додавши кілька кристалів крупної солі, 2-3 зубчики часнику, додавала часникову кашку в моркву, ретельно перемішувала, поливала салат нерафінованою соняшниковою олією й відразу з’їдала.

Наступного дня подрібнювала сирими на крупній тертці заздалегідь очищені коренеплоди червоного буряка й моркви, змішувала їх по 60-70 г, додавала 60-70 г нарізаної ножем білокачанної капусти (не м’яти її й не перетирати з сіллю!), 1 велике подрібнене на тертці кисле яблуко (ні в якому разі не солодке!), трохи зелені кропу, петрушки, цибулі, посипала кількома кристалами йодованої або морської солі, поливала 2-3 ст.л. соняшникової олії, перемішувала і їла салат. Іноді додавала в нього трохи чорної редьки та топінамбуру.
Так і чергувала вживання салатів.

Знаючи, що при лікуванні онкозахворювання дуже важливо зміцнювати імунітет, вирішила використовувати з цією метою будяк. Для цього 3 ст.л. подрібненого листя та квіток рослини заливають у термосі двома склянками окропу, настоюють 5-6 годин, проціджують і п’ють по 0,5 склянки настою 3-4 рази на день за півгодини до їди. Можна залити в емальованому посуді трьома склянками води 60 г сухого подрібненого коріння будяку, довести до кипіння, проварити півгодини на слабкому вогні, процідити й уживати по 1 ч.л. відвару 3-4 рази на день протягом місяця. Окрім раку, цими засобами відмінно лікуються алкоголізм, захворювання дихальної системи, шлунково-кишкового тракту й сечового міхура. Примочки і компреси зі свіжовичавленим із будяка соком з успіхом застосовують для зупинки розвитку меланоми (рак шкіри), усунення корости, стригучого лишаю, фурункульозу, артриту й лімфаденіту (запалення лімфовузлів).
Ще я використовувала для зміцнення імунітету й серцевого м’язу татарник. Заливала в емальованому посуді 300 мл окропу 1 ст.л. сухих подрібнених квіток рослини, кип’ятила 10 хвилин під кришкою на дуже слабкому вогні, настоювала 1 годину, проціджувала і вживала по 3 ст.л. настою 4 рази на день за 30 хвилин до їди. Гіпертонікам його вживання протипоказане.

Розуміючи, що одужання багато в чому залежить і від харчування, я ретельно скоректувала свій раціон.
Щоранку в понеділок, середу та суботу ретельно подрібнювала в кавомолці сухі плоди шипшини, змішувала 1 ст.л. приготовленого борошна з 1 дес.л. квіткового меду, розводила суміш кип’яченою водою кімнатної температури до консистенції рідкої сметани й повільно, добре розсмоктуючи у роті, з’їдала за 30 хвилин до сніданку. На сніданок їла свіжозварену з висівками й заправлену оливковою олією гречану кашу, заїдаючи її 50 г хліба, випеченого з борошна грубого помелу. Запивала кашу склянкою зеленого чаю без цукру, заїдаючи чай родзинками. У вівторок та четвер вживала на сніданок вівсяну кашу з висівками, оливковою олією й 50 г хліба з борошна грубого помелу, запиваючи її так само зеленим чаєм із родзинками. В п’ятницю та неділю їла з 50 г хліба, випеченого з борошна грубого помелу, кашу, приготовлену з коричневого рису з висівками й заправлену оливковою олією. Запивала її знову ж таки зеленим чаєм із родзинками. Щоб приготувати цілющу кашу, потрібно 0,5 склянки будь-якої згаданої вище крупи залити в емальованому посуді двома склянками води, настояти 13-17 хвилин, потім довести до кипіння, проварити 20-25 хвилин на слабкому вогні, додати 1 ст.л. пшеничних висівок, влити 2 ст.л. оливкової олії й ретельно перемішати.

Об 11.00, на другий сніданок, їла в понеділок та четвер свіжі ягоди чорниці, у вівторок та п’ятницю — виноград із кісточками, а в середу, суботу та неділю — ананас. Коли чогось не могла дістати, замінювала ягоди та фрукти кислими або кисло-солодкими яблуками.

У понеділок, середу й четвер за півгодини до обіду ретельно перемішувала 1 ст.л. подрібнених в кавомолці сухих плодів шипшини й 1 дес.л. квіткового меду, розводила суміш кип’яченою водою кімнатної температури до консистенції рідкої сметани й, повільно розсмоктуючи її у роті, з’їдала. В обід першою стравою їла суп. Щоб його приготувати, заливала в емальованій каструлі 1 л води склянку бобів (перед цим їх 2-3 години замочувала у воді), додавала дрібно порізані середнього розміру цибулину, 2 стебла селери й 3 невеликі морквини, доводила до кипіння, варила 30 хвилин на слабкому вогні й заправляла готовий суп 2 ст.л. оливкової олії. На друге вживала лосося. Поміщала в глибоку сковорідку 100-150 г риби, додавала 2 подрібнені стручки спаржевої квасолі, 2 невеликі помідори, 5 ягід винограду без кісточок, 4-5 штук сухих грибів шиїтаке, рейші або мейтакі (можна замінити їх лисичками, шампіньйонами чи білими грибами), вливала 3 ст.л. олії й тушкувала все 15 хвилин на слабкому вогні. Заправляла готову страву 1 ч.л. свіжовичавленого лимонного соку, свіжою зеленню кропу, подрібненим зубчиком часнику і свіжим подрібненим зеленим болгарським перцем. У вівторок та п’ятницю їла на перше сочевичний суп (влити в емальовану каструлю 1 л води, засипати 1/7 склянки сочевиці, проварити до напівготовності, потім додати подрібнену середнього розміру цибулину, 2 середнього розміру подрібнені морквини, по 2 стебла селери й петрушки, 2 пучки кропу, трохи чебрецю, гілочку гіркого полину й ще півгодини проварити). На друге вживала домашніх курчат (не інкубаторських і не фермерських!), приготовлених із імбиром і цибулею. Потрібно 200 г порізаного на шматочки м’яса птиці, очищеного від шкірки, залити в глибокій сковорідці водою й протушкувати 3 хвилини під кришкою. Додати 2 середнього розміру подрібнені цибулини, влити 2 ст.л. олії й просмажити все до світло-золотистого кольору. Потім додати склянку виноградних ягід без кісточок, 1 порізаний шматочками великий помідор, по 1 ч.л. свіжого подрібненого коріння імбиру й подрібненої цедри апельсина, влити 2 ст.л. свіжовичавленого апельсинового соку, 1 ст.л. білого виноградного вина й ще 3-5 хвилин протушкувати. У суботу та неділю я вживала в обід на перше овочевий суп. Подрібнювала й поміщала в емальовану каструлю 2-3 шматочки коріння лопуха, трохи коріння селери й червоного буряка, по 100 г грибів лисичок і білокачанної капусти, по 1 середнього розміру цибулині та морквині, по 3-5 стебел спаржі й зубчиків часнику, заливала все 1 л води, доводила до кипіння й варила півгодини на слабкому вогні. На друге їла із 150-200 г житнього хліба, випеченого з борошна грубого помелу з висівками, тушковані з рибою або м’ясом овочі. Треба подрібнити й помістити в глибоку сковорідку 200 г моркви, 1 великий стручок солодкого болгарського перцю, 1 середнього розміру червоний буряк, трохи цвітної або брюссельської капусти, додати на 3 частини за об’ємом овочів 1 частину риби або м’яса птиці, влити 1 ст.л. олії й протушкувати півгодини на середньому вогні. За необхідності влити 1 ст.л. води. Всі дні тижня вживала з другими стравами приготовлені з будь-яких сирих овочів, 5-7 гілочок кропу з насінням, 4-5 гілочок петрушки, 2-3 гілочок м’яти, зеленої цибулі, часнику й морської капусти салати, заправлені 1 ст.л. оливкової олії. На третє щодня випивала склянку якого-небудь свіжовичавленого фруктового чи ягідного соку, нічого в нього не додаючи.

Вечеря в мене постійно була вегетаріанською. Ще я їла ввечері, чергуючи, арахіс, мигдалеві та волоські горіхи.

Окрім усього описаного, регулярно вживала риб’ячий жир, а восени, під час визрівання винограду, регулярно пила без міри свіжовичавлений виноградний сік.

Прагну дотримуватися подібної дієти й нині. Я повністю виключила з раціону жувальні цукерки, різну пастилу, чупа-чупси, чіпси, солодкі газовані напої, шоколад, сосиски, сардельки, ковбаси, м’ясо жирних сортів, майонез, локшину швидкого приготування, каву, алкоголь, інші подібні продукти, а також звела до мінімуму вживання солі, цукру, яєць і молочного.

Лікуючись та харчуючись так, як описала, розуміла, що одужання швидко не настане, тому, вірячи, що все буде добре, терпляче прямувала до наміченої мети. При цьому щодня просила у Господа в молитвах допомоги і, на мою велику радіст, онконедуга припинила прогресувати.

Із повагою — Людмила Миколаївна Васільєва, Волинська обл.