Здрастуй, «Бабушка»!

Мало хто знає, що зелене лушпиння волоських горіхів дуже цілюще, тому й хочу приділити йому трохи уваги.

З успіхом застосовують горіхове лушпиння при лікуванні гепатиту, гастриту, жовтяниці, хвороб шлунково-кишкового тракту й щитовидної залози, а також для усунення зобу, міоми й кісти на яєчниках. Треба свіже зелене лушпиння волоського горіха ретельно подрібнити, помістити в банку й залити такою самою кількістю за об’ємом якісного самогону-перваку, законсервувати й витримати місяць у темному місці при кімнатній температурі. Час від часу вміст банки збовтувати. Після настоювання процідити і вживати по 1 ч.л. — 1 ст.л. настоянки тричі на день за півгодини до їди або через 2 години після вживання їжі. Курс лікування, залежно від захворювання, — від 2 тижнів до 2 місяців. Зберігати настоянку в темному місці при кімнатній температурі в банці, закритій капроновою кришкою. Якщо до неї додати трохи меду, подрібнених плодів шипшини, м’яти, чебрецю й цвіту деревію, витримати тиждень у темному місці, а потім процідити, то кращого напою для пригощання гостей не знайти.

Тим, кому спиртне протипоказане, раджу застосовувати для оздоровлення, замість настоянки, цукровий екстракт. Потрібно в ретельно подрібнене свіже зелене горіхове лушпиння додати таку саму кількість за об’ємом цукру й перемішати до отримання однорідної суміші. Помістити її в банку, добре утрамбувати дерев’яним товкачиком, закрити посуд капроновою кришкою й залишити на місяць у темному прохолодному місці, можна на самій нижній полиці холодильнику. Приготовлений таким чином темного кольору екстракт уживати разом із гущею по 1 ч.л. — 1 ст.л. тричі на день за 30 хвилин до їди або через 1,5-2 години після вживання їжі. Можна додавати його в чай і настої цілющих трав безпосередньо перед їх уживанням.

Ефективно при згаданих вище недугах зелене лушпиння волоських горіхів висушити в теплій духовці, подрібнити в кавомолці, потім 1 ч.л. приготовленого порошку залити ввечері в термосі двома склянками окропу, настояти ніч, а вранці процідити й пити по 1/2-2/3 склянки настою тричі на день за півгодини до їди. Зберігати порошок у щільно закритій скляній банці в прохолодному сухому місці. Якщо вживати його сухим по 0,5-1 ч.л. тричі на день відразу після їди, можна швидко вигнати глистів і впоратися з лямбліозом.

Дуже смачне варення, приготовлене із зеленого горіхового лушпиння. Його треба подрібнити й перемішати в емальованому посуді порівну за об’ємом із цукром, а потім проварити 3-4 години, постійно помішуючи, щоб уникнути пригорання, на дуже слабкому вогні. Якщо подрібнене лушпиння горіха перемішати порівну за об’ємом із цукром і подрібненими плодами шипшини, а потім проварити, помішуючи, 3-4 години на слабкому вогні, процідити гарячим, макуху віджати, й після охолодження вживати приготовлений сироп по 1-2 ч.л. вранці натщесерце, можна значно оздоровити печінку.

Вживана доза препаратів, приготовлених із горіхового лушпиння, має бути оптимальною, такою, що не викликає запорів, алергії, подразнення внутрішніх органів, особливо нирок, загострення виразки шлунка, хронічного холециститу, а у чоловіків — аденоми простати.

Із повагою — лікар-фітотерапевт Олексій Петрович, Вінницька обл.