Здрастуй, «Бабушка»!

Оскільки сьогодні все більше людей страждає від гіпертонії, хочу приділити цій недузі трохи уваги.

Гіпертонічна хвороба, або артеріальна гіпертензія, — це захворювання серцево-судинної системи, головним проявом якого є стійке підвищення артеріального тиску.

Розвитку гіпертонії сприяють спадкова схильність і ряд чинників, тісно пов’язаних із способом життя й звичками. До них відносяться куріння, зловживання алкоголем, недолік фізичної активності, психоемоційне перенапруження й багато іншого. Ще захворювання розвивається у 6 разів частіше у тих, хто нераціонально харчується, зловживаючи жирною й солоною їжею, та у тих, хто страждає від надлишкової маси тіла.

Стресові ситуації, особливо неадекватна реакція на них, також належать до несприятливих для здоров’я чинників. Тож нормалізація ваги, достатній рівень повсякденної фізичної активності, відмова від шкідливих звичок і раціональне харчування можуть призвести до значного зниження підвищеного тиску.

При гіпертонії слід обмежити вживання до 1 ч.л. з верхом на добу кухонної солі й намагатися вживати якомога більше продуктів, багатих калієм. До них належать урюк, квасоля, морська капуста, горох, картопля, тріска, хек, скумбрія, кальмари, вівсяна крупа, томати, редиска, зелена цибуля, смородина, виноград, абрикоси й персики. Також мінеральні солі й речовини, що сприяють зниженню тиску, містяться у буряці, цибулі, чорноплідній горобині, брусниці та суниці. Бажано виключити з раціону гостре, різні приправи, соління, тваринні жири, консерви, борошняні, кондитерські вироби, або ж значно обмежити їх уживання.

Треба їсти все варене, приготовлене на пару або запечене. Легке обсмажування можна допускати лише зрідка. Слід виробити звичку вживану їжу при приготуванні не солити, а додавати в неї трохи солі лише тоді, коли їсте. Обов’язково обмежити до 1,5 л на добу пиття різної рідини. Особливо дуже мало пити газованих напоїв.

В арсеналі народної медицини є немало засобів, що сприяють приборканню гіпертонії. Із найбільш ефективними постараюся ознайомити.

Дуже добре змішати 50 мл «Корвалолу», по 100 мл аптечних настоянок собачої кропиви, валеріани й глоду, а потім уживати по 30 крапель суміші тричі на день за півгодини до їди до закінчення.

Можна змішати в пляшці з темного скла 25 мл аптечної настоянки м’яти, 50 мл настоянки евкаліпту, по 100 мл настоянок валеріани, мар’їного кореня, глоду й собачої кропиви, додати в суміш 10 бутонів гвоздики (прянощі), витримати 2 тижні, періодично збовтуючи, в темному місці при кімнатній температурі, а потім уживати цілющий засіб по 20-25 крапель 3-4 рази на день за 15-20 хвилин до їди до закінчення.

Непогано залити в трилітровій банці 2 л киплячої води 3 склянки свіжих ягід калини, закрити посуд кришкою, накрити темною тканиною й залишити на 6 годин при кімнатній температурі. Після цього процідити настій через волосяне сито, розтерти ягоди дерев’яною ложкою, помістити отриману кашку в приготовлений настій, розчинити в ньому 0,5 кг натурального меду й пити по 1/3 склянки тричі на день за півгодини до їди. Курс лікування — місяць, зробити на 10 днів перерву, а потім повторити. Провести з перервами 3 таких курси. Зберігати настій у холодильнику, щоразу перед уживанням збовтувати.

Впорається з гіпертонією дубова зола. Треба 4 ст.л. золи залити 1 л окропу, настояти 24 години, процідити через марлю і вживати по 3 ст.л. настою тричі на день за півгодини до їди протягом 2 тижнів. Після п’ятиденної перерви лікувальний курс повторити.

Здолає недугу й такий засіб. Потрібно подрібнити сухими й змішати по 3 ст.л. листя маслини європейської, квіток деревію, плодів і квіток глоду, залити суміш 1,5 л окропу, настояти, укутавши, 1 годину, процідити, розчинити в настої 100 г кавунового меду й пити по 1 склянці до або після їди. Курс лікування — місяць. Щоб приготувати кавуновий мед, м’якоть плодів подрібнюють, протирають через сито або друшляк, проціджують через 2 шари марлі й ставлять сік на вогонь. Піну, що з’явилася, знімають, знову проціджують, а потім випаровують сік, помішуючи, на повільному вогні, доки його об’єм не зменшиться у 5-6 разів. Кавуновий мед завжди рідкий. Зберігають його в скляних банках, зав’язаних чистою лляною тканиною.

Корисно залити в скляному посуді 250 мл якісної горілки 2 великих подрібнених до кашки головки часнику, витримати 12 днів у темному місці при кімнатній температурі, процідити і вживати по 20 крапель настоянки 5 разів на день до стійкої нормалізації тиску.

Поліпшення настане, якщо довести в емальованому посуді до кипіння (не кип’ятити!) 0,5 л свіжого вранішнього молока від домашньої корови, настояти півгодини, потім додати в молоко 50 г насіння кропу, проварити, постійно помішуючи, доки в каструлі не залишиться склянка рідини, процідити і вживати по 1 ст.л. відвару до закінчення тричі на день за 20-30 хвилин до їди. Зберігати відвар у холодильнику.

Не зашкодить влити в емальований посуд свіжовичавлений із 1 великого лимона сік, по склянці свіжовичавлених соків моркви й хрону, додати склянку натурального меду й перемішати все дерев’яною ложкою, доки мед повністю не розчиниться. Потім злити суміш у скляну банку, щільно закрити її кришкою й поставити на зберігання в холодильник. Уживати цілющий засіб по 1 ч.л. тричі на день за півгодини до їди протягом 2 місяців.

Зцілить чорноплідна горобина (аронія). Потрібно 1 кг свіжих, промитих і просушених плодів аронії ретельно перетерти з 700 г цукру і вживати по 75 г суміші двічі на день. Курс лікування — 2 тижні.

Підвищений тиск нормалізується й надовго буде стабільним, якщо подрібнити в кавомолці 4 склянки морквяного насіння, розділити отримане борошно на 28 рівних порцій, а потім щоранку протягом 28 днів готувати з 1 порції, 0,5 ч.л. крохмалю й склянки молока кисіль, настоювати його до охолодження й випивати натщесерце. Наступного року лікувальний курс бажано повторити.

Ще раджу заповнити трилітрову банку на 2/3 об’єму подрібненими волоськими горіхами молочно-воскової стиглості, залити доверху якісним медом, ретельно закупорити посуд і закопати на глибину 1 м у землю. Через півроку викопати і вживати вміст банки по 1 ст.л. тричі на день за півгодини до їди. Курс лікування — 4-6 тижнів.

Одужання прискориться, якщо подрібнити ввечері й перемішати 4 ст.л. плодів шипшини, по 5 ст.л. цибулевого лушпиння й верхівок хвої сосни, заготовлених у листопаді або березні, залити суміш в емальованому посуді 1 л води, довести до кипіння, проварити 15 хвилин на слабкому вогні, настояти, укутавши, ніч, а вранці настій процідити й випити протягом дня. Пити цілющий засіб замість води й інших напоїв, доки тиск не нормалізується.

Можна змішати сік, свіжовичавлений із 2 невеликих лимонів, по склянці меду, свіжовичавленого морквяного соку й свіжого подрібненого коріння хрону, а потім уживати по 1 ст.л. суміші тричі на день за півгодини до їди. Курс лікування — 21 день, зробити на тиждень перерву, а потім повторити. Оскільки цей засіб здатний різко знижувати тиск, обов’язково щоразу після його вживання тиск переміряти.

Гіпертонію вдасться приборкати, якщо змішати в емальованому посуді 500 г травневого меду й 400 мл якісної горілки, витримати на помірному вогні, постійно помішуючи, до утворення на поверхні суміші молочного кольору плівки, відразу зняти каструлю з вогню й залишити до охолодження її вмісту. В цей час перетерти сухими до порошку й змішати по щіпці плодів глоду, квіток ромашки, кореня валеріани, трави собачої кропиви й споришу, залити суміш 1 л окропу, настояти 30-40 хвилин і з’єднати цей настій із попереднім. Витримати 3 дні в темному місці при кімнатній температурі, процідити і вживати цілющий засіб уранці натщесерце та ввечері перед сном. Перші 7 днів пити його по 1 ч.л. за раз, а далі, до закінчення, — по 1 ст.л. Зробити на 7-10 днів перерву, а потім повторити лікувальний курс.

Нормалізації підвищеного тиску сприяє суміш рідкого натурального меду й свіжих ягід калини, взятих порівну за об’ємом. Уживають її по 1-2 ст.л. на день, запиваючи склянкою настою плодів або квіток глоду (1 ст.л. подрібненої сировини залити склянкою окропу, витримати до охолодження й процідити).

Досить непогано випивати вранці натщесерце за півгодини до їди по 4 свіжих сирих перепелиних яйця, з’їдати, ретельно пережовуючи, по 1 ст.л. сирого пшона або ж уживати, розрізавши на часточки й заливши медом, по 2 свіжих середнього розміру помідори. Курс лікування — до стабільної нормалізації тиску.

З успіхом застосовують для цього гібіскус (китайська троянда). Треба залити склянкою окропу 1 ч.л. подрібнених квіток рослини, через 40 хвилин процідити й випити настій ковтками протягом дня.
Корисно 3-4 рази на день з’їдати по 8-10 зрілих плодів зізіфусу (китайський фінік). Для досягнення позитивно результату потрібно з’їсти їх 1200 штук.

Приборкає гіпертонію вишня. Треба щільно наповнити трилітрову банку річними подрібненими пагонами дерева, залити доверху якісною горілкою, щільно закупорити посуд і залишити на 20 днів у темному теплому місці. Після цього настоянку процідити, макуху, що залишилася, знову залити горілкою, витримати 12 днів у темному теплому місці, процідити, змішати настоянку з попередньою і вживати цілющий засіб до закінчення по 1 ст.л. двічі на день за півгодини до їди.

Прогресування хвороби припиниться, якщо наповнити скляну банку до половини об’єму сухими квітками конюшини лучної, залити доверху якісною горілкою, витримати 10 днів у темному місці, процідити і вживати по 1 ст.л. настоянки ввечері перед сном.

Спробуйте залити в емальованому посуді склянкою окропу 1 ст.л. подрібненого листя барвінку, довести до кипіння, проварити 20 хвилин на слабкому вогні, після охолодження процідити і вживати по 1 ч.л. відвару 4-5 разів на день, доки підвищений тиск не нормалізується.

Також він знизиться, якщо переміша­ти з якісним медом за смаком 2 серед­нього розміру лимони, пропущених ра­зом зі шкіркою, але без кісточок, через м’ясо­рубку, витримати 6 днів у темному місці при кімнатній температурі й з’їсти суміш рівними порціями за 5-6 разів протягом дня. Більше нічого цього дня не вживати. Через 2 дні повторити лікування.

Корисно змішати свіжовичавлений із 1 великого лимона сік, по 1 ст.л. свіжовичавлених соків червоного буряка й моркви, 1 склянку соку хрону (свіже коріння рослини подрібнити на тертці, залити макуху, щоб покрило, водою, витримати 36 годин при кімнатній температурі й процідити), а потім уживати по 1 ст.л. суміші двічі на день за 1 годину до їди. Курс лікування — 1,5 місяця, після 30 днів перерви повторити.

Симптоми гіпертонії зникнуть, якщо помістити в трилітрову банку 2 середнього розміру червоні буряки, порізані на дрібні шматочки, залити доверху теплою кип’яченою водою, зав’язати шийку банки марлею, складеною в 2 шари, витримати 6-7 днів, щодня помішуючи дерев’яною ложкою, в теплому місці, процідити й пити по 1 склянці настою тричі на день після їди.

Ефективно вживати тричі на день за 15 хвилин до їди по 1 ст.л. лляної олії. Випити таким чином її 1 літр.
Можна залити в емальованому посуді 0,5 л окропу 2 ст.л. з верхом подрібненого цвіту білої акації, довести до кипіння, проварити 2 хвилини на слабкому вогні, настояти 25 хвилин, процідити й пити по 150 мл настою тричі на день за 20 хвилин до їди.

Протистоїть гіпертонії зелений чай. Потрібно суху чайну заварку залити киплячою водою, настояти 20 секунд, потім воду із заварки злити, залити 1 ст.л. її 200 мл окропу, через 10 хвилин процідити, додати в чай велику часточку лимона або 0,1 г аскорбінової кислоти й відразу випити. Готувати й пити цілющий напій тричі на день після їди.

Дуже добре залити ввечері склянкою гарячої води 1 ст.л. кукурудзяного борошна, настояти ніч, а вранці випити настій натщесерце, не розмішуючи його й не проціджуючи.

У разі різкого підвищення тиску треба негайно лягти, помістити на лоб серветку, змочену в яблучному оцті, й спокійно, щоб ніхто й нічого не заважало, полежати. Незабаром стан здоров’я значно поліпшиться.

І при гіпертонії, й при гіпотонії з успіхом використовують для нормалізації тиску натуральний виноградний сік. П’ють його по 1-2 склянки тричі на день за годину до їди до досягнення позитивного результату.

Якщо високий артеріальний тиск спровокував проблеми з серцем, потрібно вранці натщесерце з’їдати замість сніданку шматок житнього хліба, змочивши його в 3 ст.л. трохи підсоленої соняшникової олії. Після цього випити з будь-яким варенням склянку гарячого чаю. В обід можна їсти все, а на вечерю — гречку з кефіром (4 ст.л. гречаної крупи залити склянкою кефіру, настояти 24 години, додати 1 ч.л. натурального меду й з’їсти). Роблячи так щодня протягом місяця, і з гіпертонією впораєтеся, і серцевий м’яз зміцните.

Серцево-судинна система оздоровиться, припинять мучити гіпертонія й суглобовий біль, якщо вживати тричі на день тривалий час, нічим не запиваючи й не заїдаючи, по 1 ч.л. — 1 ст.л. подрібненої в кавомолці гречаної крупи. Окрім цього, потрібно 1 раз на 3-4 місяці заливати 1 л киплячої води 4 подрібнених разом зі шкіркою середнього розміру лимони й 3 подрібнених до кашки головки часнику, настоювати 24 години під кришкою, проціджувати й пити настій до закінчення вранці натщесерце. Починати його вживання з 1 ст.л. за раз, поступово довівши разову дозу до 50 мл. Зберігати настій у холодильнику.

Із повагою — Анатолій Йосипович Хірілов, Донецька обл.