Здрастуй, «Бабушка»!

Оскільки останнім часом все більше людей страждає від дисбактеріозу, хочу підказати, як не допустити його виникнення, а також запропонувати надійні методи його приборкання.

Дисбактеріоз — це порушення звичайного балансу мікрофлори кишечнику й надмірне зростання патогенної мікрофлори в його просвіті. Через це в кишечнику виникають процеси гниття і створюються отрути, які призводять до отруєння усього організму.

Існує безліч чинників, що сприяють розвитку дисбактеріозу, але найбільш частою причиною його виникнення є тривале користування антибактеріальними препаратами. Також провокують дисбактеріоз тривала гормональна терапія, кишкові інфекції, панкреатит, гастрит, гастроентерит, коліт, холецистит, куріння, зловживання алкоголем, наркотики, недостатня кількість у раціоні рослинної клітковини, стреси, хірургічні втручання, паразитарні захворювання кишечнику, старість і недоношеність дитини при вагітності. Також часто дисбактеріоз виникає при хіміотерапії, ВІЛ-інфекції і деяких видах раку.

Діагностується він на підставі клінічного обстеження й даних мікробіологічного аналізу калу.

Основні прояви дисбактеріозу — це запор, послаблення випорожнення й діарея, метеоризм, біль у животі, частіше тягучий, монотонний, що розпирає, іноді — сильний, колькоподібний, відчуття переповнювання в шлунку, нудота, відрижка й порушення апетиту. Часто при дисбактеріозі розвивається дефіцит в організмі вітамінів й інших біологічно активних речовин. При дефіциті вітамінів виникають дратівливість, стомлюваність, заїди в куточках рота, сухість шкіри і слизових оболонок, запалення порожнини рота та язика. Можуть розвиватися запальні процеси на шкірі, псуватися зовнішній вигляд волосся та нігтів. Нерідко дисбактеріоз супроводжується хронічною харчовою кропив’янкою.

І найперше, що треба зробити, щоб його позбутися, — це зупинити ріст патогенних мікроорганізмів, звільнивши таким чином місце в кишечнику для здорової мікрофлори. Для її успішного заселення та розвитку рекомендується використовувати рослини, які діють на певну групу патогенних бактерій і, окрім цього, виявляють протизапальну, обволікальну, терпку й спазматичну дію. Щоб впливати на всю хвороботворну мікрофлору, асортимент використовуваних при лікуванні лікарських рослин має бути досить широким. Найкраще використовувати збори, які мають комбіновану дію, тобто відновлюють мікрофлору кишечнику й безпосередньо лікують шлунково-кишковий тракт.

Дуже добре допомагають препарати, що містять у своєму складі ромашку й лактозу (молочний цукор). Ромашка зменшує запалення слизової оболонки кишечнику, нормалізує перистальтику, випорожнення, усуває спазми й метеоризм, а лактоза сприяє швидкому розмноженню корисної мікрофлори і зміцненню імунітету.

Обов’язково при лікуванні дисбактеріозу дотримуватися дієти. Вся вживана їжа має бути грубою, такою, що повільно розпадається, переважно рослинною, без теплової обробки й фітонцидною, тобто такою, що пригнічує негативну мікрофлору. Вимагається повністю відмовитися від усіх напоїв, що містять алкоголь, виключити з раціону цукор, білий хліб, ковбаси, жирне м’ясо і ні в якому разі не приймати антибіотики. Треба старатися якомога менше їсти макаронів і картоплі. У сезон обов’язково щодня з’їдати по 100-500 г розтертої до кашки кропиви.

Поліпшити обмін речовин, зміцнити імунітет при дисбактеріозі допоможе регулярне вживання квашеної капусти. Заквашувати її бажано разом із листям берези, липи, смородини, вишні, винограду, малини, мати-й-мачухи, лободи, кропиви, кульбаби, конюшини й подорожнику, бадиллям редису, буряка та ріпи, паростками пшениці, гречки й вівса.
Дисбактеріоз припинить розвиватися, якщо подрібнити й змішати 1 ч.л. листя м’яти, 1 ст.л. трави золототисячнику, по 2 ст.л. листя шипшини, звіробою й сухоцвіту багнового, залити суміш в емальованому посуді 1 л окропу, довести до кипіння, проварити 3-4 хвилини на слабкому вогні, витримати відвар 1 годину в прохолодному місці (не в холодильнику!), процідити й пити по 100 мл 4 рази на день через 1 годину після їди.

Непогано залити в скляній ємності 200 мл окропу 1 ст.л. подрібнених плодів шипшини, настояти 5-6 годин, процідити й пити по 100 мл настою двічі на день за 30 хвилин до їди.
Ефективно подрібнити сухими й змішати 1 ч.л. трави звіробою, по 1/2 ч.л. трави дивини й м’яти перцевої, залити суміш у термосі 1 л окропу, настояти 40 хвилин, процідити й пити по 100 мл настою тричі на день за 20 хвилин до їди. Курс лікування — 6 тижнів.

Упорається з дисбактеріозом настоянка звіробою. Потрібно 1 ч.л. подрібненої трави залити 200 мл горілки, настояти 10-12 днів у прохолодному місці, процідити і вживати по 30 крапель настоянки, запиваючи невеликою кількістю води, тричі на день.

Допоможе одужати селера. Треба вживати тричі на день за 30 хвилин до їди по 1-2 ч.л. свіжовичавленого з коріння рослини соку. Курс лікування — 3 тижні.

Поліпшення настане, якщо залити в емальованому посуді 400 мл води 2-3 молочної стиглості кукурудзяних качани, очищених від листя, довести до кипіння й проварити їх, не додаючи солі, 2 години. Після цього відвар процідити, розчинити в ньому 200 г натурального меду і вживати по 1 ст.л. тричі на день.

Можна подрібнити в кавомолці й змішати по 1 ст.л. ядер волоських горіхів, очищеного від лушпиння насіння гарбуза й соняшнику, залити 1 ст.л. приготовленого борошна 1/2 склянки прохолодної кип’яченої води, ретельно розмішати й випити розчин. Готувати і вживати його вранці натщесерце та ввечері перед сном протягом 3 тижнів.

Для поліпшення при дисбактеріозі роботи травного тракту потрібно 2 ст.л. насіння кропу, подрібненого до кашки, залити в термосі 400 мл окропу, настояти 30-40 хвилин, процідити й пити по 100 мл настою 3-4 рази на день за 30 хвилин до їди.

Зупинити діарею (пронос) і впоратися з метеоризмом вдасться, якщо подрібнити й змішати по 1/4 ч.л. трави деревію, хвоща польового, перстача прямостоячого й полину гіркого, залити суміш в емальованому посуді 1 л окропу, прокип’ятити 15 хвилин на слабкому вогні, настояти 2 години в прохолодному місці, процідити й пити по 100 мл теплого настою тричі на день. Непогано залити 200 мл окропу 1 ст.л. сухих плодів черемхи, прокип’ятити 15 хвилин на слабкому вогні, настояти 30-40 хвилин, процідити, додати в настій 30 крапель 20% настоянки прополісу й пити по 100 мл двічі-тричі на день за півгодини до їди.

Виручить при дисбактеріозі, атонії кишечнику, гнилісних процесах у шлунково-кишковому тракті часник. Його рекомендується з’їдати по 1-3 зубчики, запиваючи кислим молоком, за вечерею. Можна 200 г очищеного від лушпиння, подрібненого до кашки часнику залити в скляному посуді 1 л якісної горілки, щільно закупорити посуд і залишити на 2 тижні в темному місці при кімнатній температурі. Після цього настоянку процідити і вживати по 20-30 крапель двічі-тричі на день за 30 хвилин до їди. Корисно середніх розмірів головку часнику очистити, подрібнити до кашки, залити в скляній банці 200 мл олії, настояти 10 годин у холодильнику, процідити і вживати по 1 ст.л. часникової олії, змішавши її порівну за об’ємом зі свіжовичавленим лимонним соком, тричі на день за 30 хвилин до їди. Курс лікування — 1-3 місяці, після місячної перерви повторити.

Якщо дисбактеріоз супроводжується спазмами кишечнику, відчуттям тяжкості в області шлунка, а також при інших неполадках у шлунково-кишковому тракті, треба подрібнити сухими й змішати 1/4 ч.л. плодів фенхеля, 1 ч.л. коріння валеріани, по 1/2 ч.л. квіток ромашки аптечної й листя м’яти перцевої, залити суміш в емальованому посуді 1 л окропу, довести до кипіння, прокип’ятити 2-3 хвилини на слабкому вогні, настояти 1 годину, процідити й пити по 100 мл відвару тричі на день. Готувати й уживати його щодня до стабільного поліпшення стану здоров’я.

Діяльність шлунково-кишкового тракту нормалізується, якщо подрібнити й змішати 1/3 ч.л. квіток ромашки лікарської, по 1/2 ч.л. трави материнки й гадючнику в’язолистого, по 1/4 ч.л. трави звіробою й насіння кмину, залити суміш в емальованому посуді 1 л окропу, довести до кипіння, проварити 10 хвилин на слабкому вогні, настояти 2 години в теплому місці, процідити й пити по 200 мл теплого настою тричі на день за 20-25 хвилин до їди.

Дисбактеріоз, інші захворювання шлунково-кишкового тракту здолають волоські горіхи з медом. Потрібно 200 г ядер волоських горіхів стовкти до кашки, ретельно перемішати з 200 г гречаного меду і вживати по 20 г суміші 5 разів на день.

Із повагою — Михайло Васильович Циніка, Молдова