Здрастуй, «Бабушка»!

Цього разу хочу ознайомити з цілющими властивостями червоної горобини.

З лікувальною метою використовують і цвіт, і плоди, і листя, й кору, і гілки цього прекрасного дерева.

Багато років у моїй сім’ї для приборкання застуди, ангіни й герпесу застосовують горобиновий мед. Щоб його приготувати, потрібно зрілі горобинові плоди вимочити 1-2 години у воді, потім воду злити, а ягоди ретельно розтовкти в емальованому посуді. Додати трохи цукру і проварити на дуже слабкому вогні, часто помішуючи, до отримання однорідної маси. Наприкінці варіння на кожен літр цього варення додати 200-250 г натурального меду й ретельно все перемішати. Після охолодження вживати по 1 ч.л. цілющого засобу вранці натщесерце. Курс лікування — 10-15 днів. Зберігати горобиновий мед у холодильнику в закритою кришкою банці. Непогано при застуді, герпесі й ангіні 1 ст.л. сухих подрібнених плодів горобини залити склянкою окропу, настояти 40 хвилин, процідити й випити 0,5 склянки настою. Готувати та пити його тричі на день за 20 хвилин до їди протягом 2-3 тижнів.
Кора горобини допоможе зупинити розвиток атеросклерозу. Весною, на початку виділення деревом соку, потрібно зняти з горобини шар кори завтовшки в 1-2 см й висушити кору на свіжому повітрі. Потім 5 ст.л. подрібненої кори залити в емальованому посуді 0,5 л кип’яченої води, довести до кипіння, протомити 2 години під кришкою на дуже слабкому вогні, процідити й пити по 20-30 мл теплого відвару тричі на день за 20 хвилин до їди. Цілющий відвар можна зберігати в холодильнику не довше 2 днів. Ефективно при атеросклерозі 1 ст.л. подрібнених плодів горобини залити в термосі 200 мл окропу, настояти 1 годину, процідити й пити по 70 мл настою тричі на день за 15-20 хвилин до їди. Курс лікування відваром кори та настоєм горобинових плодів — 1,5-2 місяці, проводити такі курси тричі на рік.

При гастриті зі зниженою кислотністю шлункового соку корисно вживати тричі на день за півгодини до їди по 1 ч.л. свіжовичавленого з горобинових ягід соку. Можна плоди горобини перетерти з цукром або медом і вживати по 1 ст.л. суміші тричі на день за 30 хвилин до їди. Курс лікування соком горобини й перетертими горобиновими ягодами — 2-3 тижні, проводити такі лікувальні курси кожних 2-3 місяці.

Бородавки швидко зникнуть, якщо двічі-тричі на день прикладати на болісні утворення у вигляді компресу подрібнені до кашки свіжі плоди червоної горобини.

Тим, хто страждає від бронхопневмонії, раджу залити в термосі 200 мл окропу 1 ст.л. подрібнених річних горобинових гілок, через 1 годину процідити й пити по 50 мл настою тричі на день за 15 хвилин до їди. Окрім цього, кілька разів на день уживати по 1 ст.л. свіжовичавленого зі стиглих плодів горобини соку. Курс лікування — 1-1,5 місяці.

Геморой перестане мучити, якщо робити на ніч із горобиновим соком на гемороїдальні ґулі примочки або вводити в пряму кишку по 50-100 мл теплого соку. Окрім цього, випивати перед сном по 100 мл соку горобини, додавши в нього за смаком цукор. Запивати 200 мл холодної води. Можна 2 ст.л. подрібненого горобинового цвіту залити 0,5 л кип’яченої води кімнатної температури, витримати півгодини під кришкою на киплячій водяній бані, настояти 10 хвилин, процідити й пити по 50 мл настою вранці натщесерце та ввечері перед сном.

Для приборкання нирковокам’яної хвороби потрібно 1 ст.л. ягід горобини залити в термосі 200 мл окропу, через 3 години процідити й пити по 70 мл настою тричі на день за 15 хвилин до їди протягом 2-3 тижнів.

Протипоказані сік і плоди горобини при виразці й гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку, при флебіті й тромбофлебіті.

Із повагою — Валентина Іванівна Середа, м. Запоріжжя