Здрастуй, «Бабушка»!

Хочу приділити увагу картоплі — другому хлібу, як називають цей овоч в Україні. Це досить цілюща рослина. У бульбах картоплі багато крохмалю, пектинів, білка, органічних кислот і різних вітамінів. Картопля — основне джерело калію, який так потрібний людському організму для нормального функціонування всіх його органів та систем, а ще в картоплі є фосфор, кальцій, залізо, мідь, марганець, сірка, йод, кобальт і фтор. Тож, регулярно вживаючи цей овоч, ми збагачуємо організм багатьма цілющими речовинами.

В народі картопляний сік здавна застосовують при лікуванні виразки шлунка й дванадцятипалої кишки, ним усувають печію, запор, угамовують головний біль, а також нормалізують тиск при гіпертонії та кислотність шлункового соку при її підвищенні. Вживання суміші свіжовичавлених соків картоплі та моркви, взятих порівну, сприяє очищенню організму. Готують сік із картоплі рожевих сортів. Картопляні бульби без паростків, позеленілих, пошкоджених та уражених гниллю ділянок потрібно добре помити, витерти насухо й пропустити через м’ясорубку. Вижати з отриманої маси через 2 шари марлі сік і пити його по 100 мл тричі на день перед їдою. Курс лікування — 21 день, зробити на 7 днів перерву, а потім повторити лікувальний курс. Після цього провести з перервами ще 2 таких курси.

Щоб упоратися з екземою, опіком, трофічною виразкою, вугрями піодермією (гнійно-запальне захворювання шкіри) та болісною мозолею, треба ретельно вимиту та очищену сиру картоплю подрібнити на тертці, перемішати 100 г картопляної кашки з 1 ч.л. меду, нанести отриману суміш шаром не тонше 1 см на марлеву стерильну серветку, прикласти її до проблемного місця й зафіксувати бинтом. Через 2 години компрес зняти й обережно видалити з поверхні шкіри шпателем або тупою стороною чисто вимитого ножа суміш, яка просочилася через марлю. Робити такі компреси кілька разів на день.

Настій картоплі сприяє нормалізації тиску при гіпертонії та розсмоктуванню на початковій стадії різних пухлин. Треба 1 ст.л. квіток рослини залити 0,5 л окропу, настояти 15 хвилин, процідити й пити по півсклянки настою тричі на день перед їдою.

Широко використовують картоплю при лікуванні катару верхніх дихальних шляхів. Неочищені картопляні бульби варять увечері в невеликій кількості води до готовності, потім воду зливають, а щойно зварену картоплю розминають, ставлять каструлю з нею на стілець, нахиляються над посудом, накривають голову рушником і протягом 10-15 хвилин вдихають картопляну пару. Після інгаляції відразу лягають у ліжко. Щоб одужати, достатньо кількох таких щовечірніх інгаляцій.

Бородавки не стане, якщо зрізати позеленілу частину картоплі й цим зрізом добре натерти проблемне місце. Можна розрізати навпіл невелику сиру картоплину, одну половинку кинути через голову назад, а зрізом другої натерти всі бородавки й відразу закопати її в сухому місці в землю. Як тільки половинка засохне, бородавок відразу не стане. Проводити процедуру на ущербний місяць.

Печену картоплю, приготовлену без солі, рекомендується постійно їсти при проблемах із нирками та при серцево-судинній набряклості. Це сприяє одужанню.

Зміцнити судини й серцевий м’яз допоможе щоденне пиття замість води картопляного відвару. Варять його з неочищеної, ретельно вимитої, не пророслої, без зелених плям, ушкоджень та гнилля картоплі.

Жінкам картопля допомагає позбутися зморщок і ще довго залишатися красивими та молодими. З цією метою варену картоплю перемішують до консистенції густої сметани з молоком та сирим яєчним жовтком, наносять суміш рівним шаром на обличчя, шию, а через 15 хвилин змивають теплою водою. Роблять такі маски 1-2 рази на тиждень. Корисно кілька разів на тиждень тримати в картопляному відварі по 15-20 хвилин руки. Це робить шкіру рук пружною й ніжно-бархатистою.

Щоб при приготуванні картоплі зберегти в ній усі фізіологічно активні речовини, треба очищені від шкірки бульби не дуже довго тримати у воді, а при варінні кидати картоплю лише в киплячу воду. Повністю зберегти в картоплі корисні речовини вдається, якщо варити її в мундирі. Солити картопляні страви слід лише після того, як вони повністю зварені. Їжте картоплю, зцілюйтеся нею і живіть довго, не знаючи старості.

Із повагою — Катерина Миколаївна Фриндак, Львівська обл.; e-mail: kateryna-fryndak@ukr.net