Здрастуй, «Бабушка»!

Свою статтю адресую батькам тих дітей, у яких виявили цукровий діабет.

Перше, що хочу їм порадити, — це не панікувати, а вселити дитині надію, що з таким діагнозом цілком можна нормально жити.

Дуже сприяє зупинці розвитку захворювання виконання з дитиною під музику загальнорозвиваючих вправ. Підберіть кілька варіантів і нехай дитина сама визначить, виконання яких вправ їй найбільше підходить. Корисно дитині хоча б двічі на тиждень плавати влітку в морі, в річці, а в холодну пору року — в басейні. Бажано розвинути у неї будь-який даний їй природою талант — це сприятливо діє на організм і відволікає від думок про хворобу. Забороняється довго сидіти перед екраном телевізора або монітором комп’ютера.

Ні в якому разі хворій на цукровий діабет дитині не можна нервувати і обов’язково дотримуватися рекомендованої лікарем дієти. Їсти потрібно часто, але потроху, ретельно пережовуючи їжу. Жувати кожну порцію з щільно закритим ротом доти, доки вона не перетвориться на рідку масу. Тільки після цього можна ковтати. Таким чином шлунок, підшлункова залоза і травний тракт отримають менше навантаження і, відповідно, потрібно буде менше вводити дитині інсуліну. Замість цукру й меду використовувати стевію медову. Її потрібно додавати в усі відвари, випічку, в компоти і будь-яке варення. Можна їсти без обмеження чорницю, приготовлені з неї й підсолоджені стевією компоти й варення.
Щоб дитина їла із задоволенням і їжа пішла їй на користь, кожну вживану нею страву треба красиво оформляти. Корисно всю їжу готувати разом із нею, коментуючи при цьому, що, чого і скільки кладете і яка від цієї страви користь. У результаті дитина із задоволенням з’їсть те, що ви разом приготували.

Зменшити дозу інсуліну, що вводиться, а з часом і взагалі від нього відмовитися допоможе щоденне вживання настоїв і відварів протидіабетичних лікарських рослин. Пити їх теплими, набираючи в рот потроху, інтенсивно змішуючи зі слиною, а потім ковтаючи. Рот при цьому має бути щільно закритий.

Звичайно, є рослини, що різко підвищують або різко знижують тиск, є такі, що сприяють сильному розрідженню або згущуванню крові, а деякі знижують рівень гемоглобіну в крові, тому користуватися рослинами при лікуванні цукрового діабету потрібно обережно.

Я теж діабетик, але завдяки золотому вусу утримуюся від введення інсуліну. Підказала мені використовувати цю рослину для підтримки здоров’я знайома. Я зрізую 2 самих нижніх соковитих листки золотого вуса завдовжки по 10 см, обов’язково їх мию, витираю рушником і, загорнувши в поліетиленовий пакет, кладу в морозилку. Через 2 дні дістаю, ріжу на шматочки по 1 см завдовжки, поміщаю порізане листя в скляну літрову банку, заливаю її доверху киплячою водою, закриваю кришкою, укутую й залишаю на 24 години. Після цього проціджую і вживаю настій до закінчення тричі на день за 30 хвилин до їди. Починаю його вживання з 1 ч.л. за раз і, поступово збільшуючи дозу, доходжу до разової дози в 1 дес.л. Кожну порцію тримаю у роті до появи щедрого слиновиділення й лише потім ковтаю.

Для стимулювання судинної системи, яка страждає при діабеті, дітям-діабетикам треба вживати двічі на день перед їдою, розсмоктуючи у роті до рідкого стану, по 1 ч.л. квіткового пилку. Бажано вживати його в першій половині дня. Ковтати пилок, нічим не запиваючи. Після його вживання ще хвилин 10 нічого не пити.

Досить успішно приборкують діабет насінням льону. Потрібно 2 ст.л. перетертого до порошку насіння залити вранці в емальованому посуді 0,5 л окропу, довести до кипіння і прокип’ятити 5 хвилин під кришкою на слабкому вогні. Відразу зняти відвар із вогню й залишити при кімнатній температурі, не відкриваючи кришки каструлі, до охолодження. Після цього випити весь теплим, не проціджуючи, натщесерце за 30 хвилин до сніданку. Пити його, постійно готуючи свіжий, протягом місяця, а потім лише двічі-тричі на тиждень.

Діабет припинить розвиватися. Бронхіт і гастрит теж лікуються відваром насіння льону. При цих захворюваннях його потрібно пити по склянці тричі на день за півгодини до їди.

Поліпшити обмін речовин при діабеті допоможе цикорій. Потрібно 1 ч.л. подрібненого кореня рослини залити в емальованому посуді склянкою води, довести до кипіння, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, витримати до охолодження, процідити й пити по 1/4 склянки відвару (дитині — по 1 ч.л., додаючи відвар у будь-який напій) 4 рази на день.

Можна підсолоджувати його стевією. Зовнішньо відвар цикорію використовують у вигляді примочок і компресів для усунення дерматозу й подагри. Можна для нормалізації обміну речовин подрібнити й змішати 10 г трави приворотню, по 20 г трави фіалки триколірної, плодів ялівцю й насіння льону, 40 г листя чорниці, залити 1 ст.л. суміші в емальованому посуді 0,5 л окропу, прокип’ятити 5-8 хвилин на слабкому вогні, після охолодження процідити й пити по 1 склянці відвару двічі на день за 20 хвилин до їди. Також обмін речовин нормалізується, якщо змішувати порівну за об’ємом свіжовичавлені соки моркви та цибулі й пити по 100 мл цієї суміші тричі на день перед їдою.

Рівень цукру в крові при діабеті вдасться утримати в нормі, якщо змішати, заздалегідь подрібнивши, 100 г листя чорниці, 60 г трави суниці, 40 г цвіту липи й 30 г квіток дивини, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, настояти, укутавши, 3 години, процідити й випити настій. Готувати та пити його двічі-тричі на день перед їдою.

Добре зарекомендував себе відвар білої шовковиці. Треба 60 г подрібненого листя дерева залити в емальованому посуді 1 л холодної води, довести до кипіння, прокип’ятити 2-3 хвилини, настояти, укутавши, 5 годин, процідити й пити по 0,5 склянки теплого настою двічі-тричі на день за 20 хвилин до їди.

Використовують у народній медицині для приборкання діабету і такий засіб. Потрібно подрібнити й змішати порівну за об’ємом квітки календули, коріння лопуха й цикорію, траву чорниці й козлятнику (галега), залити 1 ст.л. суміші в емальованому посуді 0,5 л води, довести до кипіння й прокип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні. Відразу зняти каструлю з вогню, укутати й залишити на 1 годину. Після цього настій процідити й випити рівними порціями за 3 рази протягом дня. Пити за 20-30 хвилин до їди.

Ефективно лікують діабет жолудями. Після збору їх треба відразу очистити від шкірки, розділити навпіл і висушити. Потім перетерти сухі жолуді до порошку і вживати його по 1 ч.л. вранці натщесерце за годину до сніданку та ввечері через годину після вечері. Перш ніж ковтати, довго розжовувати. Нічим не заїдати й не запивати. Курс лікування — 7 днів, після тижневої перерви повторити. Лікуватися такими курсами з перервами протягом 2-3 місяців. Постійно контролювати рівень цукру в крові.

Відмінно протистоїть цукровому діабету суміш заздалегідь подрібненого насіння льону, листя чорниці, стулок квасолі й цвіту вівса. Змішують їх порівну за об’ємом, потім 3 ст.л. суміші заливають в емальованому посуді 3 склянками води, доводять до кипіння, кип’ятять 10 хвилин на слабкому вогні і настоюють, укутавши, 1 годину. Після цього настій проціджують і п’ють по 50 мл 3-4 рази на день за 30 хвилин до їди. Можна поєднувати його вживання з прийомом препаратів, рекомендованих лікарем.

Стан дитини, котра страждає від діабету, значно поліпшиться, якщо 100 г неочищених від лушпиння зерен вівса залити в емальованому посуді 3 склянками окропу, прокип’ятити 1 годину на слабкому вогні, настояти, укутавши, 7 годин у теплому місці, процідити й пити по 50 мл настою тричі на день за 20 хвилин до їди.

Чудово протистоїть цукровому діабету топінамбур. Його бульби рекомендується використовувати для приготування супів і салатів, а ще треба щодня вранці натщесерце пити по 100 мл свіжовичавленого з бульб топінамбура соку.

Найбільшу користь можна мати, вживаючи суміш свіжовичавлених соків картоплі, цибулі й білокачанної капусти. Змішують їх по 1/3 склянки й спочатку п’ють по 1/4 склянки сокової суміші тричі на день за 30 хвилин до їди. Поступово збільшуючи дозу, доводять її до 1 склянки за раз. Курс лікування — 2 тижні, після 7 днів перерви повторити. Лікуватися такими курсами з перервами протягом 2-3 місяців. Якщо розбавити сокову суміш наполовину охолодженою до кімнатної температури кип’яченою водою і вживати її по 1 склянці тричі на день перед їдою, можна оздоровити шлунково-кишковий тракт.

Наділена унікальною властивістю знижувати рівень цукру в крові і тим самим зменшувати залежність діабетика від інсуліну цибуля. Треба 4-5 середнього розміру цибулин очистити від лушпиння, подрібнити й залити в дволітровій скляній банці доверху холодною кип’яченою водою. Настояти 10 годин, процідити й пити по 1/3 склянки настою, не проціджуючи його, тричі на день за півгодини до їди. Щодня доливати в банку 1 склянку охолодженої кип’яченої води. Курс лікування — 17 днів. Проводити такі курси за потребою.

Містить особливий глікозид, здатний знизити рівень цукру в крові, лохина (буяхи). Потрібно 1 ст.л. подрібненого листя рослини залити в емальованій каструлі 250 мл окропу, витримати 10 хвилин під кришкою на слабкому вогні, після охолодження процідити і вживати по 1 ст.л. настою тричі на день за 20 хвилин до їди.

Допомагає підтримувати рівень цукру в крові насіння кабачків і патисонів. Його потрібно тричі на день ретельно, повільно розжовувати і ковтати. Давати хворій на діабет дитині стільки насіння, скільки вона хоче, але не менше 20 штук за раз.

Має ефект інсуліну коріння оману й кульбаби. Треба 1 ст.л. подрібненого кореня будь-якої з цих рослин залити склянкою води кімнатної температури, настояти 10 годин, процідити й пити по 1/3 склянки настою тричі на день перед їдою.

Стимулюють синтез інсуліну лаврове листя, кукурудзяні рильця, бруньки й листя берези, трава споришу, золотушнику, шавлії й арніки, корінь імбиру і вовчого тіла. Потрібно 1 ст.л. сировини залити склянкою окропу, витримати до охолодження, процідити й пити по 1/4 склянки настою 4 рази на день за годину до їди. Курс лікування — 2 місяці, бажано рослини при приготуванні настою чергувати.

Досить цілющі настоянки коріння женьшеню й льовзеї. Треба 1 ст.л. подрібненого кореня залити 100 мл 45-650 спирту, настояти 14 днів, щодня по 5-6 разів збовтуючи, в темному місці при кімнатній температурі, процідити і вживати по 5-10 крапель настоянки вранці та в обід за 20 хвилин до їди. Курс лікування — 3 тижні. Бажано при його проведенні вживання настоянок чергувати.

Дуже корисно діабетикам вживати разом із їжею пророщені зерна пшениці й регулярно приймати по півгодини ванни з насиченими відварами вівсяної соломи, трави амаранту, коріння лепехи, квіток календули, трави й квіток конюшини, трави й квіток топінамбуру, листя шавлії, меліси, м’яти, подорожника й волоського горіха, заготовлених у травні чи червні.

Із повагою — Тетяна Петрівна Середюк, м. Вінниця