Здрастуй, «Бабушка»!

Хочу приділити увагу печінці і жовчному міхуру.

Печінка — найбільша людська залоза масою в 1,5 кг, що бере участь в обмінних процесах, накопиченні різних речовин, виробленні жовчі й перетравлюванні жирів. Очищення печінки потрібно починати на чистий кишечник. Голодування цьому не сприяє. Найкраще вживати ліки при захворюваннях печінки відразу після пробудження від нічного сну. Печінка найбільш активна з 1.00 до 3.00 годин. Про проблеми в ній свідчать сухість у горлі, біль у правому підребер’ї і неможливість нахилятися.

Для поліпшення роботи печінки потрібно вживати якомога більше фруктів. Частіше ніж через 2 години їсти шкідливо, важко перетравлювані продукти слід вживати після тих, що легко засвоюються. Слизова їжа, пиття залпом холодної води, швидке охолодження після лазні протипоказані.

Хвороби печінки не будуть прогресувати, якщо залити склянкою окропу 1 ч.л. подрібнених кукурудзяних рилець, витримати під кришкою до охолодження, процідити й пити по 3-4 ковтки настою 3-4 рази на день. Лікуватися таким чином 3-6 місяців. Непогано подрібнити й змішати за об’ємом 2 частини листя берези, по 3 частини трави шавлії й звіробою, по 4 частини трави мокриці та чебрецю, 5 частин трави буквиці, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, настояти, укутавши, 1,5 години, процідити й пити по 1/4-1/3 склянки настою 3-4 рази на день за 20 хвилин до їди. Можна залити склянкою окропу 20 г подрібненої кори верби козячої, прокип’ятити 15-20 хвилин на слабкому вогні, настояти 30 хвилин, процідити і вживати по 1 ст.л. настою 5-6 разів на день. Печінка оздоровиться, якщо вживати 3-4 рази на день за 20 хвилин до їди, запиваючи ковтком кип’яченої води, по 1 неповній ч.л. перетертого до порошку кореня кульбаби. Також раджу змішати, заздалегідь подрібнивши, 25 г кореня кульбаби, по 20 г трави чистотілу й золототисячнику, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, настояти півгодини, процідити й випити настій рівними порціями за 3 рази протягом дня. Дуже добре змішати по 1/2 склянки капустяного розсолу та свіжовичавленого томатного соку й пити по 1/3 склянки суміші тричі на день після їди. Ефективно змішати 200 мл морквяного соку, 150 мл соку селери, 50 мл соку петрушки й випивати цю сокову суміш ковтками протягом дня. При всіх захворюваннях печінки корисний сік лимона.

Гепатит — запалення печінки, що викликається, в основному, вірусною інфекцією. За останні десятиліття медики навчилися розпізнавати сім видів вірусних гепатитів. Кожен із них небезпечний по-своєму і у кожного свій різновид вірусу. Схильні до гепатиту алкоголіки, наркомани, любителі тату, а також сприяє розвитку захворювання неконтрольоване вживання таких медпрепаратів, як «Аспірин», «Ортофен», «Вольтарен», «Цитрамон» й інших подібних ліків.

Щоб уникнути розвитку гепатиту, треба постійно мити руки, овочі, фрукти, що вживаєте, не захоплюватися наркотиками, спиртним, ліками й уникати хімічних речовин. Слід значно обмежити вживання консервів і твердих жирів. У щоденному раціоні повинно бути 100-120 г білків, 80-90 г жиру (половина — рослинного) та 400-500 г вуглеводів. Обов’язково дотримуватися здорового способу життя.

Корисний при гепатиті гарбуз. Рекомендується щодня протягом 3 місяців вживати 0,5 кг тертої сирої гарбузової м’якоті або випивати 1/2 склянки свіжовичавленого з гарбуза соку. Окрім цього, треба змішувати по півсклянки свіжовичавлених соків червоного буряка та чорної редьки й випивати цю сокову суміш. Непогано змішати за об’ємом 3 частини натурального соку моркви, по 1 частині соків буряка та огірків, або 2 частини морквяного соку й 1 частину соку селери і пити щодня по склянці цих сокових сумішей.

Гепатит припинить діймати, якщо подрібнити й змішати порівну за об’ємом квітки безсмерток, плоди шипшини, кору крушини, траву споришу й звіробою, листя берези та кропиви, залити 1 ст.л. суміші в термосі 0,5 л окропу, через 4 години процідити й пити по 1/2 склянки теплого настою тричі на день за 15-20 хвилин до їди. Дуже добре заварювати, як чай, і пити по 2 склянки на день настою листя суниці. Непогано подрібнити й змішати порівну за об’ємом листя та бруньки берези білої, залити 1 ст.л. суміші склянкою води, через 1 годину довести настій до кипіння, настояти 60 хвилин, процідити, додати щіпку соди й випити 1/2 склянки перед їдою. Готувати й пити цей цілющий засіб 4 рази на день. Можна подрібнений на тертці корінь хрону перемішати порівну за об’ємом зі світлим медом, настояти 3 дні під кришкою, а потім уживати по 1 ст.л. суміші через 3 години після їди. Курс лікування — 40 днів. Після цього здати аналізи і за необхідності повторити лікування. Ефективно 1 ст.л. з верхом подрібненого кореня хрону залити 400 мл окропу, через 3 години процідити й пити по 1/4 склянки настою 4 рази на день за 15-20 хвилин до їди. Окрім цього, робити з настоєм на 40 хвилин на область печінки компреси. Гепатит не прогресуватиме, якщо подрібнити й змішати порівну за об’ємом коріння кропиви дводомної та купини лікарської, наповнити сумішшю скляну пляшку, залити її доверху 400 горілкою, закупорити й залишити на 21 день у теплому місці. Після цього процідити і вживати по 40 крапель настоянки 6 разів на день протягом 40 днів. Також спробуйте змішати, заздалегідь подрібнивши, по 20 г коріння валеріани та квіток глоду, по 30 г кори барбарису й листя м’яти перцевої, залити 2 ч.л. суміші склянкою окропу, через 2 години процідити й випити настій. Пити його, постійно готуючи свіжий, уранці натщесерце та ввечері перед сном. Ще раджу подрібнити й змішати 40 г трави чистотілу, по 20 г трави горицвіту, польового хвоща та деревію, залити 2 ст.л. суміші 2 склянками окропу, прокип’ятити 2 хвилини на слабкому вогні, настояти півгодини, процідити й пити по склянці настою вранці натщесерце та ввечері перед сном.

Сприяє зціленню шипшина. Треба склянку її подрібнених плодів перемішати зі склянкою цукру, залити суміш 3 склянками 700 спирту й витримати 5 днів у сонячному місці. На шостий день влити в настоянку ще 2-3 склянки горілки й залишити на сонці ще на 5 днів. Після цього процідити, макуху віджати і пити по 20 мл настоянки двічі на день через 1,5 години після їди.

Якщо кожні 3 години випивати по склянці соку квашеної капусти, за 2-3 тижні можна позбутися жовтяниці. Непогано залити 1 л окропу 500 г подрібненого кореня хрону, витримати 24 години під кришкою, процідити й пити по 1/4 склянки настою 3-4 рази на день перед їдою. Курс лікування — 7 днів. Жовтяниця мине, якщо залити склянкою окропу 1 ст.л. подрібнених кукурудзяних рилець, через 1 годину процідити і вживати по 1 ст.л. настою кожні 2 години. Ефективно залити 250 мл води 1 ст.л. трави споришу, витримати 30 хвилин на киплячій водяній бані, настояти 1 годину при кімнатній температурі, процідити і вживати по 1 ст.л. настою 3-4 рази на день за 15 хвилин до їди. Курс лікування — 1-1,5 місяці.

Цироз печінки — хронічне прогресуюче захворювання, що характеризується ушкодженням і загибеллю печінкових клітин. Може виникнути як ускладнення вірусного гепатиту. Часто причиною цирозу є алкоголь. Лікування захворювання тривале, тож, відчувши поліпшення, ні в якому разі не можна його припиняти. При цирозі протипоказані фізичні навантаження, лазня, сауна, алкоголь і теплові процедури на область печінки, в тому числі засмага. Дуже важливо лягати спати не пізніше 22.00, а вранці прокидатися не пізніше 7.00. Від 13.00 до 15.00 рекомендується денний сон. Необхідно якомога частіше, не кваплячись, із зупинками, прогулюватися на свіжому повітрі. У сезон проводити розвантажувальні дні, тобто 1 день на тиждень вживати тільки свіжі огірки, з’їдаючи їх по 2 кг за 5 разів, а 1 день їсти в 5 прийомів 1,5 кг кавунів. Регулярно включати в раціон мед, грейпфрути, м’якоть та сік гарбуза, відвари вівса, моркви з бадиллям, листя та ягід калини, а також спаржу, баклажани, буряк і морську капусту. Обмежити до мінімуму продукти з білого борошна та картоплю.

Раджу при цирозі наповнити в червні щільно свіжим листям хрону 6 літрових банок, залити їх доверху горілкою, закрити банки кришками й залишити на 10 днів у темному місці. Після цього процідити і вживати настоянку до закінчення по 1 ст.л. тричі на день за 30 хвилин до їди. Щоразу розчиняти її в 50 мл води. Можна подрібнити й змішати 20 г листя кропиви, по 40 г плодів шипшини та коріння пирію, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, через 2 години процідити й пити по 50 мл настою двічі-тричі на день. Допомагає при цирозі вживання двічі на день по склянці соку квашеної капусти, приготовленої без солі. Непогано 5-6 подрібненого коріння хрону залити 0,5 л горілки, настояти 7 днів, процідити і вживати по 1 ст.л. настоянки, розчиняючи в 50 мл води, тричі на день за півгодини до їди. Корисно подрібнити й змішати 5 г квіток ромашки, 10 г трави споришу, по 15 г кореня цикорію та кори крушини, по 20 г трави звіробою, квіток безсмерток та календули, залити ввечері 20 г суміші 0,5 л води й залишити на ніч. Уранці довести настій до кипіння, прокип’ятити 5-7 хвилин на слабкому вогні, процідити й випити рівними порціями за 4 рази протягом дня. Бажано під час весняного виділення березою соку випивати його по 200 мл щодня. Ефективно залити 0,5 л води 30 г подрібненого насіння розторопші, проварити на слабкому вогні до википання половини об’єму рідини, процідити і вживати по 1 ст.л. відвару 4-5 разів на день. Добре при цирозі випивати тричі на день за 30 хвилин до їди по 150 мл теплої, без газу, мінеральної води «Боржомі». Курс лікування — 30 днів. Проводити такі лікувальні курси кожних 3 місяці.

Жовчний міхур накопичує жовч і регулює її рух по жовчних протоках. Найкраще він працює з 23.00 до 1.00, найгірше — з 11.00 до 13.00. Ознаками проблем із жовчним міхуром є землистий колір обличчя, гіркота у роті, біль під печінкою, відчуття стискування голови та підборіддя, біль у ділянці серця, гарячі ступні, озноб, пітливість, опухання залоз під пахвами, болі в суглобах. Хвороби жовчного міхура не будуть прогресувати, якщо щоранку натщесерце з’їдати 2 плоди дикої груші або пити приготовлений із цих плодів компот.
Із холециститом (запалення жовчного міхура) й холангітом (запаленням жовчних проток) вдасться впоратися, якщо 3-4 рази на день пити по 50 мл соку квашеної капусти.

Холецистит, інші захворювання жовчного міхура, а також нефрит (запалення нирок) не будуть діймати, якщо 10 г шишок хмелю залити склянкою окропу, через 1 годину процідити і вживати по 1 ст.л. настою тричі на день. Непогано при холециститі змішати 5 г трави чистотілу, по 10 г трави льонка, м’яти й пижма, по 20 г коріння кульбаби й трави перстача гусячого, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, настояти 30 хвилин, процідити й випити 1/2 склянки настою. Пити його, постійно готуючи свіжий, тричі на день через 1 годину після їди. Якщо холецистит супроводжується печінковими коліками, потрібно 10 г березових бруньок залити 0,5 л горілки, добре закупорити посуд й залишити на 12 днів у темному місці. Після цього процідити і вживати по 1 ст.л. настоянки з 8.00 до 20.00 кожні 3 години. Окрім цього, тричі на день класти на область печінки на 45 хвилин добре розпарені гілки з листям берези. Корисно при холециститі й жовчнокам’яній хворобі вживати тричі на день безпосередньо перед їдою по 2 ст.л. свіжовичавленого з листя лопуха соку. Приборкати холецистит та гепатит, а також позбутися серцевої недостатності можна, якщо залити склянкою окропу 2 ч.л. подрібненого листя берези, зібраного у травні, через 1 годину процідити й пити по 1/3 склянки настою тричі на день.

Щоб здолати жовчнокам’яну хворобу, треба залити склянкою молока 4 ст.л. подрібненого на тертці кореня хрону, перемішати, довести суміш майже до кипіння (не кип’ятити!), витримати 10 хвилин у теплому місці, потім процідити, макуху віджати й випити все ковтками протягом дня. Корисно розчинити в 1 л свіжовичавленого з чорної редьки соку 400 г рідкого меду і вживати по 2 ст.л. тричі на день перед їдою та на ніч. Дуже добре залити склянкою окропу 1 ст.л. квіток безсмерток, через 1 годину процідити й пити по 1/3 склянки настою тричі на день. Допоможе при жовчнокам’яній хворобі кульбаба. Потрібно 1 ч.л. подрібненого коріння рослини залити склянкою води, довести до кипіння, прокип’ятити 20 хвилин на слабкому вогні, процідити й пити по 1/4 склянки відвару тричі на день. Розм’якшує камені, полегшуючи їх вихід, випивання протягом 15 хвилин 10 склянок дуже гарячого чаю. Камені у жовчному міхурі поступово розчинятимуться і виходитимуть, якщо 800-1000 г очищених, подрібнених коренеплодів червоного буряка залити 3 л холодної води, проварити 5-6 годин на слабкому вогні до придбання відваром консистенції сиропу, процідити й пити його теплим без міри. Лікування тривале.

Якщо довелося видалити жовчний міхур, для швидкого відновлення сил треба змішати 50 г плодів шипшини, 20 г листя кропиви, по 10 г квіток пижма, трави споришу й хвоща польового, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, витримати 15 хвилин на киплячій водяній бані, настояти 1 годину, процідити й пити по півсклянки теплого настою тричі на день перед їдою. Курс лікування — 1 місяць, після 3 місяців перерви повторити. Провести з перервами 3-4 таких курси.

При дискінезії жовчних шляхів раджу залити ввечері в скляному посуді 200 мл окропу 1 ст.л. сухих, перетертих до порошку, плодів ялівцю, витримати ніч, а вранці процідити і вживати по 1 ст.л. настою 3-4 рази на день через годину після їди. Курс лікування — 28 днів, після десятиденної перерви повторити. Корисно вранці натщесерце та ввечері перед сном з’їдати по зубчику часнику й 1-2 дні на тиждень нічого, окрім кефіру, не вживати.

Із повагою — Михайло Васильович Циніка, Молдова