Здрастуй, «Бабушка»!

У цій статті хочу приділити увагу зміцненню імунної системи та довголіттю. А почати хочу з притчі про довголіття.

Першого дня Бог створив корову і сказав їй: «Ти усі дні проводитимеш у полі, даватимеш молоко, годуватимеш своїх телят і сім’ю фермера. За це я дарую тобі життя тривалістю в 60 років». «За що мені таке пекельне життя на 60 років! — обурилася корова — Мені достатньо і двадцяти, а інші сорок залиш собі!» І Бог погодився. Другого дня Бог створив собаку і сказав їй: «Ти весь час сидітимеш біля воріт свого дому і гавкатимеш на всіх, хто проходить мимо. Дарую тобі життя тривалістю в 20 років». «Так, забагато для гавкання, — засмутилася собака. — Мені достатньо і десяти років, а інші забирай назад». Бог знову погодився. І ось третього дня Бог створив людину і сказав їй: «Їж, спи, розважайся і насолоджуйся життям, але терміну на це даю тобі 20 років». Людина обурилася: «Що?! Тільки 20 років?! Знаєш що, Бог, я беру свої 20 років, потім ті 40 років, що корова тобі повернула, й ще 10 років, які віддала собака. Сімдесяти років мені цілком вистачить, домовилися?» «Ну, будь по-твоєму», — зітхнув Бог. Ось так і склалося, що перші 20 років життя ми спимо, їмо і розважаємося, наступні 40 років працюємо, щоб прогодувати свою сім’ю, а останніх 10 сидимо на ґанку й гавкаємо на кожного, хто проходить мимо…

Але ж такого безглуздого проведення життя можна уникнути і навіть на багато років подовжити його, якщо дотримуватися 12 заповідей довгожителів, з якими хочу ознайомити.


1. Перебувайте якомога частіше на свіжому повітрі.

2. Лягаєте спати й прокидайтеся рано.

3. Спіть не менше шести й не більше семи з половиною годин.

4. Пийте лише іноді чай та каву, а від алкоголю та тютюну повністю відмовтеся.

5. М’ясо їжте не частіше одного разу на добу.

6. Щоранку приймайте гарячу ванну.

7. Викиньте шовк і носіть одяг, зшитий лише з грубої матерії.

8. Відпочивайте раз на тиждень, не утрудняючи себе цього дня читанням, писанням, сидінням за комп’ютером чи перед телевізором.

9. Уникайте стресових ситуацій і надмірної розумової роботи.

10. Якщо неодружені — одружуйтеся (виходьте заміж), якщо овдовіли, знайдіть собі подругу (друга).

11. Уникайте занадто жарких приміщень.

12. Відновлюйте виснажені віком органи, споживаючи відповідні органи тварин.


Здавна їжею довгожителів вважається кукурудза. Я сама її дуже люблю, адже кукурудза не лише подовжує життя, а й відмінно виводить із організму зайвий холестерин. Тому раджу всім постійно їсти кукурудзяну кашу, попкорн, варену кукурудзу, а також приготовлені з кукурудзяного борошна мамалигу та хліб.

Омолодженню усього організму й усуненню старечої задишки сприяє щоденне пиття по 0,5 склянки парного молока.

Якщо щоранку з’їдати натщесерце трохи горіхів і родзинок, можна значно зміцнити нерви, позбутися астенії (хронічна втома) й постійного головного болю.

Усунути наслідки інсульту й інфаркту, зупинити розвиток склерозу й хронічних хвороб серця, омолодити організм і досягти довголіття допоможе такий засіб. Потрібно подрібнити й змішати по 100 г квіток ромашки, трави безсмерток і березових бруньок, залити ввечері 1 ст.л. суміші 0,5 л окропу, настояти 20 хвилин, процідити через марлю, розчинити в настої 1 ч.л. меду й половину випити на ніч. Після цього нічого більше не пити. Другу половину настою, розчинивши в ньому ще 1 ч.л. меду, випити вранці натщесерце за 20 хвилин до сніданку. Так лікуватися до закінчення приготовленої суміші. Зберігати її в щільно закритій скляній банці.

Для зміцнення імунітету треба змішати в півлітровій банці 5 ст.л. аптечного препарату «Холосас», по 3 ст.л. соку лимона й три-, п’ятирічного алое, 1 ст.л. аптечної настоянки елеутерококу, заповнити банку доверху медом, знову ретельно перемішати і вживати по 1 ст.л. суміші до закінчення двічі на день за 15 хвилин до їди. Гіпертонікам настоянка елеутерококу протипоказана!

Дуже корисні як для дітей, так і для дорослих ягоди годжі (не плутати з дерезою!). За їх допомогою успішно лікують ожиріння, кашель, застуду, безпліддя й анемію (недокрів’я), зміцнюють імунітет і подовжують життя, оздоровлюють печінку, нирки й поліпшують зір, протистоять фригідності, стресу й безсонню, розвитку імпотенції й онкозахворювань. Щоб отримати добову норму необхідних для зцілення мікроелементів, достатньо з’їдати щодня по 1 ст.л. висушених ягід. Їх можна вживати як окремо, так і у складі різних страв або ж у вигляді чаю (1 ст.л. ягід годжі залити склянкою окропу, настояти 30 хвилин під кришкою й пити по 1/2-1/3 склянки настою двічі-тричі на день, заїдаючи ягодами, на яких настоювався напій).

Протипоказані ягоди годжі тим, хто страждає від артриту або має проблеми з травленням. Також їх ні в якому разі не можна вживати при підвищеній температурі тіла і при прийомі препаратів від гіпертонії і діабету. І взагалі, щоб не завдати шкоди здоров’ю, перш ніж вводити їх у свій раціон, проконсультуйтеся з лікарем.
Зміцнити імунітет взимку допоможе вживання тричі на день за 15 хвилин до їди по 100-150 г солоних огірків із бочки чи банки, засолених без оцту, або ж по 1 ст.л. огіркового розсолу.
Корисно при недокрів’ї, інших захворюваннях крові й для зміцнення імунітету змішати за об’ємом 1 частину свіжовичавленого соку червоного буряка й 3 частини свіжовичавленого соку моркви й пити по 0,5 склянки сокової суміші двічі-тричі на день перед їдою.
Упорається з анемією й зміцнить імунітет яблучний відвар. Потрібно 3 середнього розміру неочищених вимитих яблука подрібнити, залити в емальованому посуді 1 л кип’яченої води, довести до кипіння, проварити 10 хвилин на слабкому вогні, настояти півгодини, процідити, додати у відвар за смаком мед і випити його рівними порціями за 3-4 рази протягом дня.

Забезпечує довголіття, зміцнює імунітет, позбавляє авітамінозу, карієсу, гастриту, застуди й грипу, протистоїть розвитку гіпертонії, туберкульозу й онкозахворювань, сприяє рубцюванню виразки шлунка й дванадцятипалої кишки настій стевії на настої чайного гриба. Треба в трилітрову банку з настоєм гриба опустити в марлевому мішечку, не забувши покласти в нього срібні монету чи каблучку, 1 ст.л. перетертого сухим до порошку листя стевії, додати 2 ст.л. цукру, накрити шийку банки марлею й залишити на тиждень у теплому місці. Після цього пити цілющий напій по 1 склянці тричі на день перед їдою. Можна змішати по 0,5 ч.л. сухого листя стевії й сухої заварки чорного чи зеленого чаю, залити суміш склянкою окропу, настояти 10-15 хвилин, процідити й випити настій. Пити його, постійно готуючи свіжий, двічі надобу. Непогано перемішати 1 ст.л. подрібненого сухого листя малини, по 1 ч.л. перетертого до порошку листя стевії й сухої заварки чорного чаю, залити суміш у заздалегідь прогрітому чайнику 5 склянками окропу, настояти 10-15 хвилин, процідити й пити настій по 1 склянці 4-5 разів на день.

Дивні цілющі властивості мають амарантові олія й борошно, приготовлені з амаранту сорту «Харківський-1». Вони є справжніми джерелами здоров’я та довголіття.
Амарантова олія містить у своєму складі унікальну речовину сквалеон, здатну знищувати ракові клітини, зміцнювати імунну систему й відновлювати обмін речовин в організмі. Також сквалеон є основним компонентом людської шкіри, тому амарантову олію з успіхом застосовують при лікуванні будь-яких захворювань шкіри. Ще цей засіб містить у своєму складі вітамін Е в рідкісній, особливо активній формі, завдяки чому він має омолоджуючий ефект, підвищує еластичність стінок судин і знижує рівень холестерину в крові. Сприятливо діє олія з насіння амаранту при гіпертонії, стенокардії, інсульті, інфаркті, ішемічній хворобі серця, аритмії, простатиті, аденомі, імпотенції, псоріазі, екземі, дерматиті, трофічних виразках, опіках, пролежнях, цирозі, гепатиті, цукровому діабеті, жіночих захворюваннях, харчових отруєннях, хворобах нирок і сечостатевої системи.
Вживають амарантову олію по 1 ст.л. двічі-тричі на день за півгодини до їди або під час вживання їжі. При жіночих захворюваннях, окрім цього, вводять двічі на день у піхву просочені олією тампони, а при хворобах шкіри роблять із нею на проблемні місця примочки та компреси.

Щоб приготувати амарантову олію, треба 1 кг насіння рослини підсмажити на сухій сковорідці, подрібнити в кавомолці, залити приготовлене борошно в трилітровій банці 1,5 л оливкової олії, ретельно перемішати, закрити шийку банки пластиковою кришкою, збовтати її вміст і залишити посуд на 15-20 днів у темному місці. Обов’язково щодня збовтувати. Після настоювання процідити готову олію через марлю в дволітрову банку. Зберігати її в темному місці при кімнатній температурі.

Як я вже згадувала вище, цінним біологічно активним харчовим продуктом вважається амарантове борошно. Регулярне його вживання по 1-1,5 ч.л. тричі на день сприяє довголіттю, зміцненню імунітету й нервів, очищенню організму, приборканню головного болю, усуненню безсоння, стоматиту, пародонтозу, геморою, туберкульозу, рахіту, остеопорозу, суглобового ревматизму, поліартриту, кон’юнктивіту, курячої сліпоти, катаракти й діабетичної ретинопатії, лікуванню запальних захворювань нирок і сечостатевої системи.

Комплексне застосування борошна й олії амаранту дозволяє швидко впоратися з ожирінням.

Із повагою — Наталія Григорівна Мороз, Полтавська обл.