Здрастуй, «Бабушка»!

Люди старшого покоління, почувши запах мандарина, відразу згадують дитинство, Діда Мороза й новорічну ялинку. Але ж цей маленький помаранчевий плід, що давно став символом Нового року, не лише смачний, а й досить цілющий.

М’якоть мандарина містить до 10% цукру, органічні кислоти, вітаміни й фітонциди. У шкірці багато каротину, помаранчевих і жовтих пігментів, є спирти й метиловий ефір. Зі шкірки мандаринів отримують ефірну олію, використовувану в медицині й харчовій промисловості.

Мандариновий сік поліпшує апетит, позбавляє занепаду сил і сприяє зниженню ваги при ожирінні. Пектинові речовини й клітковина мандаринів сприяють оптимізації мікрофлори кишечнику, тому мандарини корисні тим людям, котрі страждають від запорів. Наявність у ньому калію, вітаміну В1, фосфору, легкозасвоюваного органічного заліза дозволяє рекомендувати цей плід для вживання при різного роду анеміях, вагітності, серцево-судинних захворюваннях і жінкам, которі годують немовлят грудьми, для підвищення лактації.  Корисні мандарини при циститі, нефриті, пієлонефриті, жовчнокам’яній і сечокам’яній хворобах, хронічних і гострих захворюваннях печінки, різних отруєннях, при проблемах із шлунково-кишковим трактом, захворюваннях крові й опорно-рухового апарату, при гіпо- й авітамінозі. Плоди та сік — ефективний протицинговий і протигрибковий засіб.

Мандаринова настоянка поліпшує апетит, нормалізує роботу травного тракту й сприяє кращому відділенню мокроти при кашлі. Готують її зі свіжої та сухої шкірки мандаринових плодів.

1. Залити в скляному посуді 250 мл горілки 2 ст.л. свіжої подрібненої шкірки мандаринів, витримати 7 днів, періодично збовтуючи, в темному місці при кімнатній температурі, процідити і вживати по 20 крапель настоянки, запиваючи водою, тричі на день за півгодини до їди.

2. Залити 0,5 л 960 спирту 50 г сухої подрібненою мандаринової шкірки, настояти 14 днів у темному місці при кімнатній температурі, процідити і вживати по 20-30 крапель настоянки, запиваючи водою, 3-4 рази на день перед їдою.

Лікуватися настоянками до стабільного поліпшення стану здоров’я.

Цей засіб оздоровить печінку, позбавить зобу, нормалізує перебіг клімаксу й зупинить розвиток онкозахворювання на початковій стадії. Потрібно 2 частини за об’ємом мандаринів, подрібнених разом зі шкіркою до кашки, змішати з 1 частиною натурального меду і вживати по 1 ст.л. суміші тричі на день перед їдою протягом місяця. Після 10 днів перерви лікувальний курс за необхідності повторити. Зберігати суміш у щільно закритому посуді в темному прохолодному місці.

Настої мандаринів заспокоюють кашель і бронхіт, оздоровлюють легені й травний тракт.

1. Залити склянкою окропу 1 ст.л. свіжої подрібненої мандаринової шкірки, витримати 15 хвилин під кришкою на киплячій водяній бані, настояти 45 хвилин, процідити й пити по 50 мл настою тричі на день за 15-20 хвилин до їди.

2. Залити склянкою окропу 1 ст.л. сухої подрібненої шкірки мандаринів, витримати півгодини під кришкою на киплячій водяній бані, настояти 10 хвилин, процідити й пити по 50 мл настою тричі на день за 30 хвилин до їди.

Із успіхом застосовують мандарини для розгладжування зморшок. При жирній шкірі треба залити 0,5 склянки горілки подрібнений разом зі шкіркою великий мандарин, витримати 7-10 днів у темному місці при кімнатній температурі, процідити й уранці та ввечері протирати обличчя замість умивання приготовленим лосьйоном. При нормальній шкірі розчинити в ньому 2-3 ст.л. кип’яченої води, 1 ч.л. гліцерину й використовувати для протирання обличчя приготовлений розчин. При сухій шкірі треба змішати по 1 ч.л. сухої мандаринової шкірки, перетертої до порошку, сирого курячого жовтка й сметани, нанести суміш на обличчя, а через 20 хвилин змити теплою водою. Всі процедури виконувати двічі-тричі на тиждень.

Протипоказані мандарини при їх індивідуальній непереносимості.

Із повагою — Катерина Миколаївна Фриндак, Львівська обл.; e-mail: kateryna-fryndak@ukr.net