Здрастуй, «Бабушка»!

У своїй черговій статті хочу приділити увагу виразковій хворобі — одному з найсерйозніших захворювань.

Існує безліч чинників, що призводять до виникнення виразки шлунка й дванадцятипалої кишки, й один із найважливіших, поза сумнівом, — це тривалі нервові переживання. Також однією з основних причин, що сприяють розвитку виразкової хвороби, є постійне порушення режиму харчування. Викликає підвищення соковиділення й зрештою призводить до виразки недостатньо пережована їжа, переважання в харчовому раціоні легкозасвоюваних вуглеводів, вживання грубої, дуже гарячої й гострої їжі. Куріння, алкоголь, тривале лікування деякими медпрепаратами, токсична дія на слизову оболонку шлунка різними речовинами, пов’язана з роботою на шкідливому виробництві, генетична схильність, деякі хвороби, що викликають порушення кровообігу слизової оболонки шлунка, теж можуть спровокувати розвиток виразкової хвороби.

На виразку шлунка хворіють зазвичай у зрілому віці. Проявляється вона болем у підкладковій області, що виникає відразу або через 15-45 хвилин після їди. Біль може віддавати в спину й за грудину. Окрім цього, при виразці шлунка часто турбують печія, відрижка кислим, нудота й блювота.

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки з’являється, як правило, в молодості. Для неї характерні пізні болі, що турбують через 1,5-3 години після їди, а також нічні й голодні, які локалізуються у підкладковій області й біля пупка. Вгамувати такий біль можна, викликавши блювоту.

По мірі тяжкості бувають доброякісний, затяжний і прогресуючий перебіг виразкової хвороби. При доброякісному виразка невелика за розміром і неглибока, загострення виникають рідко, при затяжному перебігу рецидиви недуги можливі протягом року, а прогресуючий перебіг виразкової хвороби характеризується частими загостреннями, кровотечею й проривом виразки за межі шлунка або дванадцятипалої кишки. При кровотечі і прориві слід негайно викликати «швидку допомогу», а до її приїзду покласти хворого й забезпечити йому повний спокій. Ні в якому разі не можна його годувати, поїти або робити йому промивання шлунка. Можна помістити на живіт грілку з льодом.

Найнебезпечніше ускладнення виразкової хвороби — магнілізація або переродження виразки в рак. До його виникнення схильна тільки виразка шлунка, а ось виразка дванадцятипалої кишки не буває злоякісною.

Дуже важливо при виразковій хворобі дотримуватися певної дієти, харчуючись 6-7 разів на день маленькими порціями.

Розрізняють дієти №1 і №2. Дієти №1 дотримуються протягом 10-21 дня під час загострення виразки, а потім переходять на дієту №2.

При дієті №1 повністю виключають із раціону свіжий хліб, булочки, здобу, пиріжки, різні бульйони, консерви, копченості, кисле, гостре, смажене, варені яйця, гриби, всілякі соління, морозиво, шоколад, газовані напої, міцний чай і каву, жирні сорти м’яса й риби, ріпу, щавель, цибулю, шпинат, огірки, помідори й капусту, каші з гречаної, перлової, кукурудзяної та ячної круп. До мінімуму обмежують уживання прянощів.

Можна їсти хліб вчорашньої випічки з борошна першого й другого сортів, сухарі, не гострі протерті супи, овочі в протертому вигляді, окрім заборонених, приготовлені на пару або відварені. З круп у вигляді рідких каш дозволяються манна, рисова й вівсяна. М’ясо й рибу нежирних, нежилавих сортів їсти тільки в паровому, відвареному або протертому вигляді. Не забороняються заливна риба, зелений горошок і протерті макаронні вироби, зварені у воді або на пару. Яйця, приготовлені на пару некруто, в мішечок або у вигляді омлету, їсти не більше, ніж по 2 штуки на день. Солодощі, за винятком заборонених, теж дозволяються. Можна їсти мед, солодкі, обов’язково стиглі, фрукти та ягоди, некисле цілісне молоко, некислий коров’ячий та негострий твердий сир, протертий перед уживанням через сито. Кріп, петрушка, ванілін і кориця в невеликій кількості дозволені, тільки не можна додавати їх у вживані страви. У їжу можна додавати соняшникову, оливкову олію, вершкове несолоне масло, а ось готувати на них категорично забороняється. Корисно пити неміцні чай і каву, розбавлені молоком, відвар шипшини й солодкі ягідні соки, розбавлені водою.

При дієті №2 заборонені свіжий і житній хліб, здобна випічка, супи з бобових та молочні, жирні сорти м’яса й риби, консерви, копченості, свинина, баранина, яйця, зварені круто, гриби, бобові, часник, порічки, малина, фініки, агрус, інжир, шоколад, жирні креми, морозиво, виноградний сік, чорна кава й квас. Бруква, щавель, редька, ріпа, огірки, редиска й цибуля дозволені тільки в протертому вигляді. Не можна у великих кількостях додавати в їжу прянощі.

Дозволяються хліб пшеничний 1-го й 2-го сортів трохи підсушений або вчорашній, галетне печиво, м’ясні, рибні й овочеві бульйони, макаронні вироби, манна й рисова крупи, нежирне м’ясо кролика й птиці в рубленому вигляді, приготовлене на пару або варене, морква, кабачки, баклажани, гарбуз, приготовлені на пару, варені і в протертому вигляді. Картоплю їсти можна, але її вживання краще обмежити. Дозволяється з’їдати по 1-2 яйця на день, зварених некруто, в мішечок, у вигляді омлету та яєчні. Не заборонені тверді негострі сири, зефір і мармелад, солодкі фрукти та ягоди, некислі кефір, коров’ячий сир і сметана. Різноманітні нежирні паштети, сосиски дієтичні, солоний оселедець, обов’язково вимочений у молоці або у вигляді форшмаку, та ковбаса докторська дозволені в обмеженій кількості. Пити можна неміцні чай із лимоном, каву й какао з молоком. Корицю, лавровий лист і ванілін додавати в їжу в обмеженій кількості.

При вживанні їжі слід звертати увагу на її кількість та якість. Ту, що засвоюється легко, можна їсти досхочу, а ту, що важко, — помірно в надголодь. Половина шлунка має бути наповнена твердою їжею, чверть — рідкою і чверть — вільна. Тверду їжу слід запивати. Сухорлявим бажано випивати після їди 0,5 склянки (не більше!) сухого виноградного вина, а повним — воду з медом (у склянці води розчиняти 1 ч.л. меду). Людям нормальної статури рекомендується пити воду під час їди. Якщо їжа погано перетравлюється й турбує метеоризм, слід уживати після їди окріп.

Корисно при виразці шлунка й дванадцятипалої кишки їсти по 7 днів ягоди лісової суниці, чорниці, чорної бузини, обліпихи, калини й чорної недозрілої шовковиці.

Ще рекомендується щодня впродовж року вживати тричі на день із першими стравами по 1 г перетертого до порошку імбиру.

Непогано при виразці залити склянкою окропу 1 ст.л. подрібненої рослини лісової суниці, викопаної під час цвітіння, настояти 45 хвилин, процідити й випити настій. Готувати та пити його вранці натщесерце та ввечері перед сном протягом тижня. Можна залити склянкою окропу 3 ч.л. подрібненого листя м’яти, через 10 хвилин процідити й випити настій. Вживати його, постійно готуючи свіжий, уранці натщесерце та ввечері перед сном протягом 7 днів.

Виразка зарубцюється, якщо рік і довше вживати тричі на день перед їдою по 30 крапель аптечної настоянки ехінацеї. Ефективніша настоянка рослини на олії. Потрібно 1 кг квіткових кошиків або коріння ехінацеї залити 5 л свіжої соняшникової олії, витримати 40 діб у темному місці при кімнатній температурі, процідити і вживати по 1 ст.л. настоянки тричі на день через 2 години після їди. Окрім цього, треба олійну настоянку ехінацеї змішувати порівну за об’ємом з олією обліпихи і вживати по 2 ст.л. суміші на ніч перед сном. Курс лікування — 2 тижні.

З будь-яким захворюванням шлунково-кишкового тракту, в тому числі з виразкою шлунка й дванадцятипалої кишки, впорається гірчак зміїний: сухе коріння рослини перетирають до порошку і вживають його по 0,5-1 г, запиваючи водою, тричі на день.

Добре заліковує виразки капустяний сік. Капусту треба подрібнити ножем, вичавити з отриманої маси в емальований посуд (ні у який інший!) сік і пити його теплим по 1 склянці тричі на день за 1 годину до їди протягом місяця. Зберігати сік у холодильнику після вичавлювання не довше 2 діб.

Зцілить картопля. Потрібно пропустити її сирою разом зі шкіркою через м’ясорубку, вичавити через марлю з картопляної маси сік і пити його по 0,5 склянки тричі на день за 20 хвилин до їди. Курс лікування — місяць. Для профілактики загострень рекомендується вживати по півсклянки картопляного соку перед сніданком та вечерею протягом двох тижнів навесні та восени. Дуже добре зварити в емальованому посуді без солі не занадто насичений відвар і пити його по склянці за 20 хвилин до сніданку, обіду та вечері. Щодня готувати свіжий.

Здолають виразку цибуля й часник. Треба очистити від лушпиння й пропустити через м’ясорубку 2 середнього розміру цибулини та 5 зубчиків часнику, вичавити з отриманої маси сік і вживати його по 1 ст.л. тричі на день за 1 годину до їди протягом місяця. Ще рекомендується з’їдати за 30 хвилин до сніданку, обіду та вечері по одній вареній цибулині.

Прискорює рубцювання виразки латук. Потрібно пропустити через м’ясорубку кілька свіжих рослин, вичавити з отриманої маси сік і пити його по склянці тричі на день за 20 хвилин до їди.

Ще раджу змішати 1,5 склянки цукру й 1 склянку подрібненого листя три-, п’ятирічного алое, витримати суміш 3 дні в темному місці при кімнатній температурі, а потім влити в неї 1,5 склянки вина «Кагор». Через 24 години процідити і вживати по 2 ст.л. настоянки тричі на день за півгодини до їди. Курс лікування — 1-2 місяці.

Рубцювання виразки прискориться, якщо вранці та ввечері випивати за 30 хвилин до їди по склянці кефіру, щоразу додаючи в нього по 2 ст.л. олії.

Досить непогано залити в термосі вісьмома склянками окропу 2 склянки подрібнених зерен вівса молочної стиглості, настояти 12 годин, а потім довести настій до кипіння й проварити 30 хвилин на слабкому вогні. Після цього вилити відвар у термос і ще 10 годин настояти. Процідити, довести об’єм настою кип’яченою водою до 1,5 л і пити по 0,5 склянки тричі на день за 30 хвилин до їди. Курс лікування — місяць.

Поліпшення настане, якщо змішати 1 склянку перетертих до порошку внутрішніх перегородок волоського горіха, по 3 склянки вершкового масла й меду, а потім уживати по 2 ст.л. суміші до закінчення тричі на день за 1 годину до їди.

Ефективно залити склянкою окропу 3 ст.л. подрібнених квіток календули, настояти 3 години в теплому місці, процідити й пити по 0,5 склянки настою тричі на день. Після його вживання 3 години не їсти.

Виразка загоїться, якщо промити в холодній воді, обшпарити окропом і пропустити через м’ясорубку свіже листя подорожника, вичавити з отриманої маси сік, розвести його наполовину водою, довести до кипіння, прокип’ятити рівно 2 хвилини і вживати по 2 ст.л. тричі на день за 1 годину до їди.

Корисно залити ввечері в термосі трьома склянками окропу 3 ст.л. подрібнених плодів шипшини, настояти ніч, а вранці процідити й випити настій ковтками протягом дня.
Також можна подрібнити й залити в термосі трьома склянками окропу 3 ст.л. трави деревію, через 4 години процідити й пити по півсклянки настою тричі на день перед їдою.

Затягує виразки звіробійна олія. Потрібно пропустити через м’ясорубку 3 склянки квітучої трави, залити отриману масу трьома склянками горілки й шістьма склянками лляної олії, перемішати і настояти 4 дні при кімнатній температурі. Після цього протомити 3 години на слабкому вогні й ще 3 тижні витримати в темному теплому місці. Потім процідити і вживати по 2 ст.л. олії 4 рази на день за 1-2 години до їди протягом 2-3 місяців.

Успішно лікують виразку шлунка й дванадцятипалої кишки синюхою голубою. Потрібно 3 ст.л. подрібненого коріння рослини залити склянкою окропу, протомити 20 хвилин на слабкому вогні на водяній бані, процідити і вживати по 1 ст.л. настою тричі на день за 30 хвилин до їди й тричі — через 2 години після вживання їжі. Курс лікування — 1 місяць.

При виразці, що кровоточить, корисно протягом 1,5 тижня випивати на ніч 3 білки свіжих курячих яєць. Окрім цього, потрібно подрібнити в ступці до кашки 3 ст.л. плодів софори японської, залити їх 1,5 л горілки і настояти 2 тижні, періодично збовтуючи, в темному місці при кімнатній температурі. Процідити і вживати по 40 крапель настоянки до закінчення тричі на день за півгодини до їди.

Не лише зарубцюється виразка, а й поліпшиться апетит, якщо розчинити в склянці теплої води 3 ст.л. гвоздичної олії й відразу випити розчин. Готувати та пити його тричі на день перед їдою протягом місяця.

Щоб позбутися при виразці печії, потрібно сухе коріння лепехи перетерти до порошку і вживати його на кінчику ножа тричі на день перед їдою.

Нормалізації зниженої й підвищеної кислотності шлункового соку при виразці шлунка й дванадцятипалої кишки сприяє залізняк. Треба 3 ст.л. подрібненої трави залити 1,5 склянки окропу, настояти півгодини, процідити й пити по півсклянки настою тричі на день. Можна 50 г трави залізняку залити 0,5 л горілки, витримати 12 днів у темному місці при кімнатній температурі, процідити і вживати по 1 ст.л. настоянки тричі на день. Пити настій та настоянку по місяцю.

Із повагою — Михайло Васильович Циніка, Молдова