Здрастуй, «Бабушка»!

Хочу приділити трохи уваги цукровому діабету — досить поширеному складному системному захворюванню, викликаному абсолютним або відносним дефіцитом гормону інсуліну, внаслідок чого в організмі розвивається порушення вуглеводного обміну, зокрема пригноблюється утилізація тканинами глюкози. Розділяють цукровий діабет на два основні типи: інсулінозалежний (I тип) й інсулінонезалежний (II тип).

Діабет І типу підрозділяється на 2 підтипи. Підтип А пов’язують із порушенням противірусного імунітету. Основним чинником виникнення такого діабету є вірусна інфекція, що викликає порушення в клітинах підшлункової залози.

Підтип В розглядають як прояв автоімунного захворювання, що підтверджується ендокринними й неендокринними порушеннями (гіпотонія надниркових залоз, зниження функцій статевих залоз, токсичний зоб, недостатня функція паращитовидних залоз, вітиліго, осередкова плішивість, ревматоїдний артрит і т.д.).
Основними чинниками, що провокують розвиток цукрового діабету II типу, є ожиріння й спадкова схильність до хвороби. За наявності ожиріння I ступеня ризик розвитку інсулінонезалежного цукрового діабету збільшується вдвічі, при II ступеню — в 5 разів і при III ступеню — більш, ніж у 10 разів. Частіше хвороба розвивається тоді, коли жир розподіляється в ділянці живота. Якщо від цукрового діабету страждали батьки чи найближчі родичі, то ризик його розвитку зростає в 2-6 разів. Іноді діабет II типу буває без ожиріння. Зазвичай ця форма інсулінонезалежного діабету розвивається при гіпертиреозі (тиреотоксикоз). Лікування тиреотоксичної форми захворювання полягає в лікуванні гіпертиреозу.

Як правило, цукровий діабет І типу (інсулінозалежний) розвивається швидко, іноді несподівано, а інсулінонезалежний (ІІ тип) — поступово, й відрізняється він помірною вираженістю симптомів.
Основними симптомами виникнення цукрового діабету є спрага (хворі можуть випивати протягом доби 3-5 л і більше рідини), прискорене сечовипускання як удень, так і вночі, сухість у роті, загальна та м’язова слабкість, підвищений апетит, свербіння шкіри (у жінок воно більше виражено в області геніталій), сонливість, підвищена стомлюваність, рани, що погано гояться, різке схуднення при діабеті І типу й ожиріння при діабеті ІІ типу.

Ускладненнями цукрового діабету можуть бути атеросклероз, ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарду, мікроангіопатія (враження дрібних судин) нижніх кінцівок, діабетична ретинопатія (зниження зору), нейропатія (зниження чутливості, сухість і лущення шкіри, болі й судоми в кінцівках), нефропатія (виділення з сечею білка, порушення функцій нирок), діабетична стопа (виразки, гнійно-некротичні процеси) на тлі враження периферичних нервів, судин, шкіри, м’яких тканин, різні інфекційні ускладнення (часті гнійничкові враження шкіри, грибки нігтів і т.д.).

Цукровий діабет І типу іноді проявляється різким погіршенням стану здоров’я з вираженою слабкістю, болями в животі, блювотою, запахом ацетону з рота. Це обумовлено накопиченням в крові токсичних кетонових тіл. Якщо швидко не позбутися цього стану, може наступити діабетична кома. Також до коматозного стану призводять передозування інсуліну й різке зниження рівня глюкози крові (гіпоглікемічна кома).

На першому етапі лікування діабету народними засобами, якщо рівень цукру в крові від 7 до 16 ммоль, треба очистити кишечник і жовчні шляхи. Для цього залийте в емальованому посуді 3 л води 1 аптечну пачку кори крушини, доведіть до кипіння проваріть 10 хвилин на слабкому вогні, зніміть каструлю з плити й залиште до охолодження відвару. Після цього процідіть його в трилітрову банку. Окремо розчиніть в емальованій мисці в 0,5 л окропу 100 г аптечного препарату «Холосас» і вилийте розчин в банку з відваром крушини. Потім залийте в емальованому посуді 0,5 л води 50 г білих родзинок, проваріть їх 30 хвилин після закипання на слабкому вогні, зніміть каструлю з плити, укутайте й залиште на 3 години. По закінченні цього часу процідіть і вилийте настій у банку з «Холосасом» і відваром крушини. Туди ж вилийте сік, вичавлений з 1 великого лимона, звареного заздалегідь до м’якості. Перед тим як вилити, кісточки з соку обов’язково приберіть. Якщо банка з цілющим засобом ще неповна, долийте її доверху кип’яченою водою й поставте на зберігання в холодильник. Після місяця уповні починайте лікування. Пити приготовлені ліки теплими по 200 мл за 15 хвилин до сну. Коли вип’єте все, зробіть на 10 днів перерву, а потім приготуйте трилітрову банку свіжого засобу й повторіть лікувальний курс. Проводити чищення такими курсами з перервами впродовж року.

Закінчивши, 15 днів відпочиньте й приступайте до основного лікування діабету. Залийте в емальованій каструлі 3,5 л води 2 жмені ядер волоських горіхів і проваріть 30 хвилин після закипання на слабкому вогні. Відвар повинен набути коньячного кольору. Додайте в нього 1 жменю ягід або 100-150 г подрібненого коріння білої шовковиці, 1 жменю подрібненої суміші насіння льону, стулок квасолі, соломи вівса, трави перстача білого (калган), листя омели білої й чорниці, взятих порівну за вагою, прокип’ятіть ще півгодини й залиште відвар до охолодження. Потім процідіть його в трилітрову банку й поставте на зберігання в холодильник. Пийте теплим по 200 мл за 20 хвилин до сну. Якщо турбує біль в області серця, можна пити його в такій дозі і вдень, через 1,5 години після обіду.

Окрім цього, щовечора заливати 150 мл окропу 1 ст.л. перетертої до порошку гречаної крупи, ретельно розмішувати й залишати розчин до ранку. Вранці випивати його натщесерце. Через тиждень обов’язково перевірити рівень цукру в крові. Якщо він підвищений, продовжувати вживати розчин гречаної крупи, а якщо в нормі — закінчити.

Сприяє зниженню в крові цукру вживання тричі на день за 30 хвилин до їди по 25 крапель аптечної настоянки родіоли рожевої. Щоразу розчиняти її в 50 мл води. Курс лікування — 15 днів.

Наступну п’ятнадцятиденку вживати тричі на день за півгодини до їди, розчиняючи в 50 мл води, по 1 ч.л. аптечної настоянки півонії незвичайної.

Наступні 15 днів п’ють тричі на день за 30 хвилин до їди свіжовичавлений сік лопуха. Його теж розчиняють в 50 мл води.

Якщо рівень цукру в крові ще високий, чергову п’ятнадцятиденку слід уживати тричі на день за 30 хвилин до їди, розчиняючи в 50 мл води, по 1 ч.л. соку кульбаби.

Після цього 15 днів пити тричі на день за півгодини до їди по 1 ч.л. аптечної настоянки прополісу, розчиняючи її в склянці молока чи води.

Потім треба протягом 15 днів уживати тричі на день за 30 хвилин до їди, розчиняючи в 50 мл води, по 1 ч.л. аптечної настоянки софори японської.

З успіхом приборкує діабет муміє. Потрібно 5 г цілющого засобу розчинити в 0,5 л кип’яченої води, охолодженої до 36-37°С, і вживати 10 днів по 1 ст.л. розчину тричі на день за 30 хвилин до їди, а потім 15 днів — по 1,5 ст.л. Запивати його кислим фруктовим соком. Якщо з’явиться нудота, пити розчин муміє не перед їдою, а після їди й запивати його 0,5 склянки теплої мінеральної води. Курс лікування — 25 днів.

Після нормалізації рівня цукру в крові слід зварити ввечері в мундирі 2-3 картоплини й з’їсти їх на вечерю з бочковим оселедцем. Запити 200 мл сливового соку або сливового компоту. Так вечеряти 7 вечорів поспіль.

Тим, хто приймає інсулін, можна поступово замінити його цукровою квасолею. Її треба ретельно побити, подрібнити й просіяти через сито. Вживати по 1 ч.л. приготовленого порошку, запиваючи його 2-3 ковтками води, двічі на день.

Стримує розвиток цукрового діабету кам’яне масло. Лікуватися ним раджу тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку. Потрібно 3 г масла в порошку залити 2 л теплої кип’яченої води, ретельно перемішати й залишити на 3 дні при кімнатній температурі настоюватися. Періодично вміст банки перемішувати. Після настоювання процідити через 3-4 шари марлі і пити по 1/3 склянки настою тричі на день через 1,5 години після їди. Якщо наступного дня не відчуєте ніякого погіршення здоров’я, починайте пити настій кам’яного масла по 100 мл тричі на день за 1 годину до їди. Курс лікування — місяць.

При лікуванні діабету кам’яним маслом обов’язково виключити з раціону свинину, баранину, жирне м’ясо птиці, алкоголь, міцний чай, каву, какао й ні в якому разі не приймати антибіотики. Надавати перевагу сирим овочам і фруктам. Жоден сніданок, обід, вечеря не повинні обходитися без приготовленого з них салату. Дозволяється вживати протягом дня до 600 г будь-яких овочів. Картоплю обмежити до 100 г, перш ніж їсти, її протягом 4-6 годин потрібно замочувати. Корисні будь-які овочі та будь-яка зелень, а ось із фруктів треба відмовитися від винограду, родзинок, інжиру, фініків і бананів. Все готувати без солі, злегка підсолювати лише готову страву. Дозволяється вживати не більше 4-5 г солі на день.

Із повагою — М.В.Циніка, Молдова