Здрастуй, «Бабушка»!

Хочу розповісти, що таке кардамон і які його лікувальні властивості.

Дуже популярний кардамон в Індії. Там цю спецію постійно використовують як при приготуванні їжі, так і з лікувальною метою.

Батьківщина кардамону — Шрі-Ланка. Як цілющий народний засіб його застосовують понад 3 тисячі років. Ще Гіппократ і Діоскорид згадують у своїх трактатах про кардамон, а древні єгиптяни включали цю спецію в косметичні й оздоровчі рецепти.

У Єгипті, Греції й Гватемалі кардамон називають «райською ягодою», «королівською спецією» й широко використовують його в кулінарії та фармацевтиці. Народною медициною України кардамон, на жаль, мало задіяний.

Як прянощі його використовують для приготування червоного м’яса і страв із бобових. Особливо розкриваються смак і аромат кардамону в приправі каррі.

Купити кардамон можна у великих супермаркетах. Дуже часто він продається в суміші з різними добавками, тому, якщо хочете використовувати його для оздоровлення, купуйте цю спецію без всяких домішок.

У кардамоні багато цінних білкових речовин, є вітаміни групи В, цинк, залізо, фосфор, магній, кальцій і мінеральні речовини. Ця спеція має непогану антисептичну дію, використовується при лікуванні захворювань дихальних шляхів, для нормалізації роботи серцево-судинної системи, відновлення плазми крові й оздоровлення шкіри. Сприяє кардамон виведенню з організму шлаків, токсинів, а також він має невеликий знеболювальний ефект. На основі кардамону створюють препарати, використовувані для знищення патогенної мікрофлори в порожнині рота, але при карієсі, пульпіті, запаленні ясен, виразках, припухлостях у ротовій порожнині використання цих препаратів протипоказане.

Кардамон належить до алергійних рослин, тому, перш ніж ним лікуватися, раджу проконсультуватися з лікарем.

Як усі прянощі, його слід зберігати в сухому місці в герметично закритому посуді.

При лікуванні кардамоном паралельне вживання інших лікарських засобів може негативно вплинути на стан здоров’я. Наприклад, у гіпертоніків це може спровокувати збільшення частоти пульсу, за наявності серцевих захворювань, що вимагають уживання відповідних ліків, кардамон провокує розвиток гіпокаліємії (зниження концентрації іонів калію в крові) й збільшення сили серцевих скорочень. При проблемах із кровоносною системою, пов’язаних із необхідністю зменшення кровообігу в судинах, застосування кардамону збільшує його. Не можна користуватися кардамоном при цукровому діабеті, оскільки він посилює дію антидіабетичних препаратів, застосовуваних для зниження рівня цукру в крові,. Протипоказана ця спеція при підвищеній кислотності шлункового соку, гепатиті, підвищеній температурі тіла, неспецифічному виразковому коліті, виразці шлунка й дванадцятипалої кишки, хворобах селезінки, печінки й жовчних протоків. Щоб не допустити подразнення слизової оболонки й статевих органів, приймати цілющі ванни із засобами, до складу яких входить кардамон, потрібно в нижній білизні.

Лікування будь-якого захворювання бажано починати з очищення організму. І тут на допомогу прийде кардамон. Треба змішати 1,5 ч.л. меду, 1 ч.л. насіння кардамону, перетертого до порошку, 0,5 ч.л. куркуми в порошку і вживати по 0,5 ч.л. суміші першого дня двічі на день, а другого й третього — тричі на день за 20 хвилин до їди. Непогано перетерти сухими до порошку й змішати 0,5 ч.л. плодів кардамону, по 10 г листя кропиви й берези, залити суміш увечері в термосі 300 мл окропу, витримати ніч, а вранці процідити й пити настій теплим маленькими ковтками по 150 мл уранці натщесерце та ввечері перед сном. Можна додавати в нього за смаком мед. Готувати і вживати цей цілющий засіб протягом 3 днів.

Для очищення печінки потрібно 1,5 ч.л. кардамону в порошку залити в емальованому посуді склянкою води, довести до кипіння, прокип’ятити 15 хвилин на слабкому вогні, настояти 3 години, процідити, розчинити в настої 0,5 ч.л. свіжовичавленого лимонного соку, 1 ч.л. меду й пити по 100 мл тричі на день за півгодини до їди. Курс лікування — 4 дні.

При застуді з нормальною температурою тіла треба подрібнити й змішати порівну за об’ємом насіння кардамону й корінь імбиру, перемішати 0,5 ст.л. суміші з 1 ч.л. сухої заварки зеленого й 0,5 ч.л. чорного чаю, залити приготовлену суміш в емальованому посуді 350 мл окропу, довести до кипіння й відразу зняти каструлю з вогню. Додати у відвар 1,5 ст.л. якісного коров’ячого молока, 1 ч.л. свіжого несолоного домашнього вершкового масла, перемішати, настояти 10 хвилин під кришкою, процідити й випити теплим рівними порціями невеликими ковтками вранці натщесерце та ввечері перед сном. У кожній порції настою розчиняти 0,5 ч.л. меду. Щодня готувати свіжий. За 3-4 дні від застуди навіть сліду не залишиться.

Нежить (риніт), що не супроводжується підвищенням температури тіла, вдасться зупинити, якщо перетерти сухими до порошку й змішати порівну за об’ємом плоди кардамону й корінь імбиру, розвести суміш гарячою водою до утворення густої кашки й ретельно втерти в ступні та литки ніг. Надіти на ноги теплі гольфи чи панчохи й посидіти так 10-12 хвилин (не допускайте сильної печії!). Протягом дня провести 3-5 таких процедур.

Щоб упоратися із ГРЗ (гостре респіраторне захворювання), позбутися наслідків харчового отруєння, потрібно подрібнити сухими й змішати 1 ст.л. трави звіробою й 0,5 ст.л. насіння кардамону, залити суміш в емальованому посуді 300 мл води, довести до кипіння, прокип’ятити 5-7 хвилин на слабкому вогні й вилити відвар у термос. Настояти в закритому термосі 40 хвилин, процідити, додати за смаком мед і пити настій теплим по 50 мл 4-5 разів на день. Регулярне полоскання ним ротової порожнини сприяє усуненню гінгівіту.

Грип мине без наслідків, якщо змішати сухими, заздалегідь подрібнивши, 1 ст.л. цвіту бузку й 0,5 ст.л. насіння кардамону, залити суміш 300 мл окропу, настояти, укутавши, 1,5 години, процідити, додати в настій за смаком малинове варення і вживати по 1 ст.л. 5-6 разів на день за півгодини до їди. Непогано подрібнити й змішати за об’ємом 3 частини плодів фенхеля, 2 частини насіння кропу й 1,5 частини насіння кардамону. Потім 2 ст.л. суміші перемішати з 1 ст.л. меду або малинового варення, залити в емальованому посуді 0,5 л сухого виноградного вина, довести до кипіння, прокип’ятити рівно 2 хвилини, після охолодження відвар процідити й пити теплим по 40 мл кожні 2,5 години. Це не лише з грипом, а й із болем у горлі та застудним кашлем допоможе впоратися.

Дуже добре при ангіні й болю в горлі змішати за об’ємом 1 частину свіжовичавленого з три-, п’ятирічного алое соку, по 1,5 частини меду й подрібненого насіння кардамону, 3 частини горілки й зробити з сумішшю ввечері перед сном на горло компрес. Добре утеплити й спати так до ранку. Курс лікування — 7-10 днів.

Цей засіб здолає бронхіт. Потрібно подрібнити й змішати порівну за об’ємом листя мати-й-мачухи, коріння алтеї й траву материнки, добавити до 1,5 ст.л. суміші 0,5 ч.л. насіння кардамону, залити цю суміш 300 мл киплячої води, настояти 2 години, процідити й пити по 1/4 склянки теплого настою, додаючи в нього за смаком мед, 4 рази на день.

Тіло очиститься від екземи, променевого дерматиту (радіодерміт), якщо подрібнити й змішати 1 ст.л. коріння живокосту, по 1,5 ч.л. трави хвоща й плодів кардамону, залити суміш в емальованому посуді склянкою окропу, довести до кипіння, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, процідити, розчинити у відварі 1 дес.л. меду й робити з ним 5 разів на день на болісні місця примочки. Можна змішати 1 ст.л. риб’ячого жиру, по 0,5 ч.л. перетертих сухими до порошку насіння кардамону й трави чистотілу, 1,5 ст.л. м’якоті плодів шипшини, перемішати суміш із теплим медом до утворення рідкої кашки й витримати 36-40 годин в теплому місці. Після цього додати 1 ч.л. дьогтю, знову перемішати й залишити на 5-6 днів у прохолодному (не у холодильнику!) місці. Отриманою маззю регулярно змащувати проблемні місця. Під час лікування не вживати цитрусові, їсти якомога більше молочнокислих продуктів і свіжої рослинної їжі.

Для усунення себореї потрібно зрізати з дуба на висоті не менше 1,5-2 м від землі кору, подрібнити її й 4 частини за об’ємом кори перемішати з 1 частиною подрібнених коробочок кардамону, залити 1 ст.л. суміші 250 мл окропу, прокип’ятити 5-7 хвилин, настояти 1 годину, процідити, розчинити в настої 1 ч.л. меду й регулярно втирати його в коріння волосся.

Лускатий лишай зникне, якщо змішати 10 г борної кислоти, по 20 г білка свіжих курячих яєць та вазеліну, 5 г перетертого до порошку кардамону й 1 ст.л. меду, а потім кілька разів на день змащувати сумішшю проблемні місця. Зберігати суміш при температурі 10-120С в закритому посуді з темного скла. Відмінно перемішати до отримання однорідної маси по 2 ст.л. розтопленого прополісу й меду, підігрітого до 500С, по 1 ч.л. риб’ячого жиру, цинкової мазі й перетертого сухим до порошку листя волоського горіха, по 0,5 ч.л. подрібнених квіток кропиви й насіння кардамону, витримати 48 годин у темному місці при кімнатній температурі й часто обробляти приготовленою маззю вражені лишаєм місця.

Ефективність ванн для схуднення, зняття втоми, нервової напруги й підняття тонусу посилять кілька крапель кардамонової олії, ретельно розмішаної у ванні з водою.

Лікуйтеся кардамоном і швидше одужуйте.

Із повагою — Борис Антонович Лебеденко