Здрастуй, «Бабушка»!

Оскільки про звичайну, білу, квасолю відомо багато, в цій статті хочу приділити увагу кольоровій. У Єгипті, Індії, Китаї, Гватемалі та Мексиці квасоля відома давно, а ось у Європу її завіз Колумб. Довгий час вона була декоративною рослиною. В Україні квасоля з’явилася лише у XVIII столітті.

Нині у світі відомо більше 200 видів квасолі, що розрізняється як за формою насіння, так і за кольором. Уперше про лікувальні властивості цієї бобової рослини, у тому числі й про кольорову квасолю, згадується у 1280 році до н.е. в китайських лікарських порадниках. Там говориться, що шкірка квасолі очищає організм, розчиняє і успішно виводить з сечею камені, регулює обмін речовин, позбавляє гастриту зі зниженою кислотністю, усуває запальні явища в печінці та сприяє зниженню ваги. Своїми корисними властивостями квасоля зобов’язана біологічним речовинам, що входять до її складу. Білка в ній міститься до 23,2%, жирів — до 2-2,2,%, вуглеводів — до 58%, клітковини — 3,4%, решта — різні кислоти, вітаміни групи В, С, К, мінеральні солі, йод, залізо, мідь, цинк, хром і молібден.

У зрілих квасоляних бобах більше білка, чим у м’ясі, а вуглеводів менше, ніж у зернових культурах. У кольоровій квасолі є вуглевод стахіоза, який, на відміну від глюкози, не впливає на вміст цукру в крові, що ефективно при переробці вуглеводів при цукровому діабеті. Білки та клітковина кольорової квасолі погано перетравлюються, тому її боби перед уживанням треба довго, до повного розм’якшення, варити.

Кольорова квасоля покращує апетит, тонізує і зміцнює організм, а також сприяє виведенню з нього ряду отруйних сполук. Не рекомендується вживати її з молоком і сухофруктами. Корисна кольорова квасоля при активній роботі шлунково-кишкового тракту, а з такими прянощами, як чорний перець, імбир, перець чілі, базилік і лавровий лист її рекомендується вживати при послабленні статевої функції.

Кольорову квасолю бажано включати в повсякденний раціон тим, хто страждає від анемії (недокрів’я), а настої з її насіння, відвар із квасоляних стручків і квасоляні супи корисні при гіпертонії, ревматизмі, подагрі, пієлонефриті, нирковій та серцевій набряклості.

Будь-яку квасолю перед варінням треба на 3-4 години замочити в холодній, не більш 15°С, воді (4 склянки води на склянку квасолі). Якщо вода для замочування буде вищої температури, не виключено, що квасоля закисне. Варять кольорову квасолю, залежно від сорту, від 1 до 2 годин. Повністю готова повинна легко роздавлюватися пальцями. Квасолю при варінні, доки вона не розм’якне, не слід солити. Деякі люди додають при варінні у воду, в якій готується квасоля, соду. Це скорочує час її приготування, але руйнує цінний вітамін В1 (тіамін), що міститься в квасолі. У наслідок цього вона втрачає ряд лікувальних властивостей, а саме, — сповільнюється вуглеводний обмін і зменшується кількість антитіл, що виробляються при боротьбі з інфекціями.

Червоні (строкаті) квасоляні боби краще використовувати для приготування других страв. Готову цілу квасолю цього сорту можна додавати в салати та робити з нею паштети.
Кольорову квасолю добре поєднувати зі сметаною, не гострим томатним соусом, кропом, петрушкою та кислими яблуками.

Тим, кому за 50, поповнити організм біологічно корисними речовинами допоможе лобіо. Квасолю (бажано коричневого кольору) треба добре відварити і пропустити через м’ясорубку. У воду, в якій вона варилася, додати подрібнені цибулю, часник і ядра волоських горіхів, довести все до кипіння і проварити 4-5 хвилин на слабкому вогні. Зняти посуд із вогню, вижати у відвар трохи лимонного соку і перемішати його до стану соусу. Заправити отриманим соусом раніше зварену й пропущену через м’ясорубку квасолю, охолодити приготовлену страву, прикрасити зеленню і можна їсти.

Якщо за станом здоров’я вимагається обмеження м’ясного, його замінить квасоляний плов. Треба зварити окремо склянку кольорової квасолі й 0,5 склянки рису, перемішати їх, додати 1 середнього розміру подрібнену цибулину, зелень петрушки й кропу, заправити плов 1 ст.л. олії холодного віджиму, а потім з’їсти.

Нечасте вживання квасолі (двічі-тричі на тиждень) корисне для організму, але частіше їсти її небажано, оскільки при надлишковому вживанні квасоляних бобів у тих, хто страждає від подагри й сечокам’яної хвороби, болісні прояви збільшуються і до цих недуг може додатися метеоризм, а також можливий розвиток серцево-судинних захворювань. Ще треба негайно виключити з раціону будь-яку квасолю при загостренні жовчнокам’яної хвороби.

Велика кількість калію та низький вміст у кольоровій квасолі натрію роблять її цінним продуктом харчування при підвищеному артеріальному тиску. Ще помічено, що постійна присутність в раціоні квасолі запобігає утворенню зубного нальоту, твердих калових відкладень і каменів у нирках та печінці.

Вживання приготовленого з кольорової квасолі пюре сприяє нормалізації випорожнення при діареї (пронос).

Загоєння пролежнів та попрілостей прискорює квасоляне борошно. Квасоляні боби треба підсмажити на сухій сковорідці, ретельно подрібнити в кавомолці й кілька разів на день присипати отриманим борошном болісні місця. Щоб позбутися зморшок, квасоляне борошно треба перемішати з олією чи соком обліпихи до кремоподібного стану й нанести суміш рівним шаром на обличчя, шию та руки. Через 30-40 хвилин змити все теплою водою.

Накладення на проблемні місця у вигляді компресу звареної, подрібненої до кашки квасолі, сприяє загоєнню невеликих ран та швидкому визріванню фурункулів.

При гіпертонії корисно змішати 1 ст.л. подрібнених стулок кольорової квасолі з 2 ст.л. подрібненого на тертці кореня хрону, залити суміш в емальованому посуді 1 л води, довести до кипіння, проварити 3 години на слабкому вогні, охолодити відвар і процідити. В іншій каструлі зварити в 1 л води до готовності 3-5 середнього розміру неочищених картоплин, після охолодження процідити відвар і змішати з відваром суміші квасолі та хрону. Пити цілющий засіб по 1/3 склянки тричі на день за півгодини до їди. Курс лікування — 8-10 днів, за необхідності після 3 днів перерви повторити. Проводити такі лікувальні курси з перервами до нормалізації тиску.

Якщо турбує люмбаго (простріл), потрібно залити в емальованому посуді 1 л води 20 г сухих стулок плодів кольорової квасолі та 1 ст.л. висушених квіток ромашки, довести до кипіння, проварити 10-15 хвилин на слабкому вогні, після охолодження процідити й пити по 50 мл відвару 4 рази на день. Щоразу через півгодини після його вживання загорнути в 2-3 шари марлі м’якоть свіжих плодів кизилу і прикладати її у вигляді компресу до болісного місця. Для одужання достатньо двох-трьох днів такого лікування.

Цей засіб дозволить нормалізувати рівень цукру в крові при цукровому діабеті. Треба подрібнити й змішати порівну за об’ємом листя чорниці, стулки кольорової квасолі, квіткові голівки конюшини лучної та траву череди, залити 3 ст.л. суміші в емальованому посуді 700 мл окропу, прокип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні, настояти 2 години, процідити й пити по 100 мл настою 4 рази на день через 1 годину після їди. Курс лікування — 10 днів, після 5 днів перерви повторити. Під час лікування, щоб не знизити його нижче норми, рівень цукру слід контролювати.

Тим, хто страждає від подагри, раджу залити в емальованому посуді 800 мл окропу 1,5 ст.л. подрібнених стулок кольорової квасолі, витримати 1 годину під кришкою на киплячій водяній бані, настояти 60 хвилин, процідити і вживати по 1 ст.л. настою 4 рази на день у перервах між їдою. Курс лікування — 10 днів, після 4-5 днів перерви повторити. Провести з перервами 6-7 таких курсів.

Досить поширена недуга — радикуліт. Для її приборкання потрібно подрібнити й змішати
2 ст.л. стулок кольорової квасолі (краще від бобів із коричневим відтінком), 1 ст.л. трави чебрецю, 0,5 ст.л. трави хвоща польового та 1 ч.л. шишок хмелю, залити суміш увечері 1 л окропу й залишити на ніч. Уранці настій довести на слабкому вогні до кипіння, проварити 5 хвилин, настояти 1 годину, процідити й пити теплим по 100 мл тричі на день через годину після їди.

Здавна застосовують кольорову квасолю при лікуванні ревматизму. Слід подрібнити й змішати 1 ч.л. трави деревію, по 1 ст.л. стулок квасолі і зелені селери, взятої разом із коренем, залити суміш 2 склянками окропу, прокип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні, процідити й пити по 120 мл відвару двічі на день через годину після їди. Курс лікування — 10 днів, зробити на 5 днів перерву, а потім повторити. Лікуватися такими курсами з перервами до стабільного поліпшення стану здоров’я.

Щоб позбутися циститу, потрібно подрібнити й змішати по 0,5 ст.л. стулок кольорової квасолі та коріння шипшини, по 1 ч.л. насіння петрушки і коріння перстача, залити суміш 2 склянками окропу, довести до кипіння, прокип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні, настояти 2 години, процідити й випити ввечері перед сном 1 склянку теплого настою. Симптоми хвороби минають, якщо готувати і вживати його кілька вечорів поспіль.

Натирання двічі-тричі на день проблемних місць зрізом свіжих, розрізаних навпіл, бобів кольорової квасолі дозволяє позбутися бородавок.
Ось і все, що хотів розповісти. Їжте кольорову квасолю, зцілюйтеся нею і будьте здорові.

Із повагою — Борис Антонович Лебеденко