Здрастуй, дорога «Бабушка»!

Капуста білокачанна — безперечний лідер осіннього заготівельного сезону. Вона й нагодує, і підлікує. Особливо славиться цілющими властивостями квашена капуста.

Окрім відомих усім моркви, яблук і журавлини, її можна квасити з буряком, корінням петрушки, селери, пастернаку, хрону, солодким та гострим перцем, брусницею, горобиною, виноградом, грушами, помідорами, цибулею, часником, половинками консервованих слив і персиків і навіть із солоними огірками й товченими волоськими горіхами.
У квашеній капусті багато вітаміну С, а також молочнокислих бактерій, які покращують моторику кишечнику й сприяють виведенню з організму надлишків холестерину. Користуватися квашеною капустою можна не раніше, ніж через тиждень після засолювання.

Оздоровленню печінки й жовчного міхура сприяє вживання двічі-тричі на день перед їдою протягом 2-3 тижнів по 0,5 склянки теплого соку квашеної капусти. Якщо пити цей сік так само по 1,5-2 склянки двічі-тричі на день, можна впоратися з гемороєм, що супроводжується запорами й кровотечами.

З’їдаючи двічі-тричі на день окремо від іншої їжі по 100-200 г квашеної капусти, незабаром позбудетеся глистів гостриків та аскарид, а уникнути імпотенції й надовго зберегти чоловічу силу допоможе щоденне з’їдання не менше 300 г квашеної капусти, заправленої олією.

Щоб після бурхливого гуляння легше перенести похмілля, потрібно 3 склянки розсолу квашеної капусти змішати з 100 г подрібненої цибулі, 2 ст.л. натурального томатного соку, 1 ст.л. цукру, додати перець, сіль за смаком і вживати по 0,5 склянки суміші кожні 2 години.

Тим, хто страждає від ожиріння, раджу змішати порівну за об’ємом розсіл квашеної капусти й натуральний томатний сік і пити по 1 склянці суміші тричі на день після їди до нормалізації ваги.

Швидко здолати ангіну допоможе часте полоскання горла капустяним розсолом, розведеним наполовину теплою кип’яченою водою.

Апетит поліпшиться, зникнуть ознаки авітамінозу, якщо регулярно їсти салат із квашеною капустою.

Вживаючи щодня по 0,5 кг квашеної капусти, змішаної з 20 г цибулі та 5 г часнику, значно зменшите частоту виникнення нападів бронхіальної астми.

Атеросклероз не розвиватиметься, якщо пити тричі на день за 20 хвилин до їди по 0,5-1 склянці капустяного розсолу. Окрім цього, треба регулярно їсти квашену капусту.

Головний біль приборкують накладенням на кілька хвилин до лоба й скронь квашеної капусти.

Рана швидко загоїться, якщо пропустити через м’ясорубку 200 г квашеного капустяного листя, перемішати отриману масу з сирим білком 1 яйця від домашньої курки, нанести суміш на проблемне місце й закріпити пов’язкою. Змінювати її двічі-тричі на день.

При мастопатії потрібно обкласти ввечері хворі груди листям квашеної капусти, закріпити його пов’язкою, зверху укутати вовняною хусткою й залишити компрес до ранку. Курс лікування — 10-15 щоденних компресів.

Педикульоз (воші) перестане мучити, якщо ретельно нанести на волосся розсіл квашеної капусти, а через 15-20 хвилин змити його теплою водою. Потім розчинити в 5 частинах за об’ємом води 1 частину капустяного розсолу й обполоснути голову цим розчином. Через тиждень процедуру повторити.

З успіхом використовують розсіл квашеної капусти для усунення лишаю. У ньому змочують лляну тканину й прикладають її у вигляді примочки до проблемних місць. Змінюють примочку у міру висихання. Можна помістити на складену вчетверо марлю листя квашеної капусти й прикласти його до вражених лишаєм місць. Під час лікування відмовитися від гострого, консервів і вживання спиртного, уникати переохолодження і стресів, а також не носити синтетичну і вовняну білизну.

Безсоння не потурбує, якщо залити 100 мл гарячої води 0,5 ч.л. насіння капусти, довести до кипіння, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, процідити, розчинити у відварі 0,5 склянки розсолу квашеної капусти й випити безпосередньо перед сном.

Прояви діатезу у дитини зникнуть, якщо тричі на день за 30 хвилин до їди давати їй по 1/3 пігулки активованого вугілля. Курс лікування — 2-3 дні. Окрім цього, треба регулярно поїти її розсолом квашеної капусти, розведеним наполовину водою, й прикладати на місця діатезних висипань компреси з подрібненим листям квашеної капусти.

Протипоказані квашена капуста та її розсіл тим, хто страждає від захворювань печінки й нирок, гастриту, панкреатиту, виразки шлунка й дванадцятипалої кишки.

Застосовують квашену капусту і в косметиці, оскільки її розсіл, на думку косметологів, для нашої шкіри корисніший найдорожчого тоніка, оскільки він чудово очищає шкіру від зайвого жиру й забруднень, підкріплює й зволожує. Органічні кислоти, що містяться в розсолі квашеної капусти, чудово вибілюють шкіру, активізують обмінні процеси й сприяють омолодженню. Для жирної шкіри використовують розсіл у чистому вигляді, для нормальної — розведений у співвідношенні 2:1 водою, а для сухої — ще слабкіший розчин. Можна заповнити розсолом форми для льоду, заморозити його в морозильній камері, а потім протирати кубиками замороженого розсолу жирну шкіру обличчя, шию та декольте. Коли він підсохне, змити його прохолодною водою. Непогано квашену капусту подрібнити, нанести рівним шаром на обличчя, а через 20 хвилин змити теплою водою й змастити шкіру поживним кремом.

Із повагою — Катерина Миколаївна Фриндак, Львівська обл.; e-mail: kateryna-fryndak@ukr.net