Здрастуй, «Бабушка»!

Оскільки кожен хоче бути здоровим, треба періодично здійснювати очищення кишечнику, тому що більше 90% хвороб беруть свій початок у забитій шлаками й токсинами товстій кишці.

З успіхом використовують для очищення кишечнику чисту, без домішок, суху глину. Її треба розтовкти, просіяти через сито й отриманий порошок витримати кілька годин на сонячному місці. Після цього вживати його, розчиняючи в склянці теплої кип’яченої води, вранці натщесерце та ввечері перед сном. Перші 7 днів приймати щоразу з водою по 0,5 ч.л. глиняного порошку, а наступну семиденку — по 1 ч.л. В процесі очищення глиною активно відновлюється порушений обмін речовин, тому можуть загостритися деякі застарілі захворювання. Не лякайтеся, незабаром усе налагодиться. Якщо хворобливі процеси не проявляються, можна продовжити курс очищення до одного місяця, збільшивши разову дозу глиняного порошку на третьому тижні до 1 ст.л., а на четвертому — до 2-3 ст.л.

Прекрасно очищають кишечник ялиновою, сосновою або ялицевою хвоєю. Потрібно 5 ст.л. молодої свіжої або тієї, що зберігалася не довше року, подрібненої хвої залити в емальованому посуді 0,5 л окропу, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, настояти 8 годин у теплому місці, процідити й випити настій теплим протягом дня. Пити його замість води та інших напоїв. Показником того, що настій почав діяти, є помутніння й зміна кольору сечі. Як тільки колір і прозорість її відновляться, чищення припинити.

Кишечник очиститься, якщо щоранку протягом місяця випивати натщесерце склянку теплого настою квіток ромашки, листя м’яти або трави споришу. Щоб його приготувати, потрібно 1 ст.л. подрібненої сировини залити склянкою окропу, витримати 15 хвилин на киплячій водяній бані, настояти 40 хвилин і процідити.
Непогано подрібнити сухими й змішати по 20 г плодів фенхеля, квіток ромашки, коріння алтеї, пирію й солодки, залити ввечері 1 ст.л. суміші в емальованому посуді склянкою води, довести до кипіння, прокип’ятити 1-2 хвилини, настояти до теплого, процідити й випити настій безпосередньо перед сном. Готувати та пити його щовечора протягом місяця.

Корисно 1 раз на тиждень влаштовувати розвантажувальний день, з’їдаючи протягом дня тільки 5-6 невеликих запечених картоплин і випивати 0,5 л кефіру.

Можна змішати, заздалегідь подрібнивши, 30 г коріння алтеї й 20 г коріння живокосту, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, настояти до теплого, процідити й пити настій невеликими ковтками по 1/3 склянки тричі на день перед їдою. Курс лікування — 2 тижні.

Ефективно щодня протягом тижня робити на черевну порожнину компрес із просоленої вовняної тканини: на ніч — вологий і теплий, а вдень — тільки сухий. Окрім цього, треба пропустити через м’ясорубку й змішати по 100 г кураги, чорносливу й родзинок, додати 100 г сухої, перетертої до порошку трави сени, 70 г натурального меду й 30 г подрібнених ядер волоських горіхів, знову перемішати і вживати по 1 ст.л. суміші на ніч до закінчення.

Застосовують для очищення кишечнику яблучний оцет. Потрібно 1 ст.л. оцту розчинити в склянці теплої кип’яченої води й випити розчин маленькими ковтками, вживаючи щопівгодини по 1-2 ковтки, протягом дня. Курс лікування — 7 днів. Протипоказане таке очищення при підвищеній кислотності шлункового соку. В цьому випадку рекомендую очищати кишечник сумішшю квіток ромашки (20 г), трави чистотілу (10 г), деревію (20 г) та звіробою (20 г). Треба 1 ст.л. подрібненої суміші залити склянкою окропу, настояти до теплого, процідити й випити настій. Готувати та пити його вранці натщесерце та ввечері перед сном протягом 2 тижнів.

Не зашкодить очищати кишечник клізмами. Потрібно 1 раз на тиждень 1 середнього розміру буряк увечері вимити, очистити від шкірки, порізати на дрібні кубики, помістити в трилітрову банку, залити 1 л окропу, настояти ніч, а вранці настій процідити і ввести за допомогою кухля Есмарха в пряму кишку. Через 7 днів зробити вранці після пробудження клізму з лимонним розчином (у 2 л теплої води води розчинити 1 ст.л. свіжовичавленого з великого лимона соку або на кінчику ножа лимонної кислоти). Так і чергувати.

Не можна проводити очищення кишечнику при пухлинах і новоутвореннях у кишечнику, виразковій хворобі, туберкульозі, серцевих нападах, гострій дизентерії, коліті, апендициті, підвищеній температурі тіла та при менструації.

Очистивши кишечник, починайте очищати печінку. Відмінно помістити ввечері в термос місткістю 0,5 л 3 ст.л. подрібнених плодів шипшини, залити доверху окропом і залишити на ніч. Уранці процідити, розчинити в 250 мл гарячого настою 3 ст.л. сорбіту або ксиліту й випити залпом натщесерце. Потім зробити активну зарядку. Рівно через 20 хвилин після вживання першої порції настою допити той, що залишився, але вже без сорбіту та ксиліту. Знову виконати кілька активних фізичних вправ, а приблизно через 45 хвилин після цього поснідати. Сніданок обов’язково повинен складатися з овочів і фруктів, можна з’їсти 1-2 горіхи й шматочок підсушеного хліба. Через деякий час почнеться активне випорожнення кишечнику, що позитивно позначиться на печінці й загальному стані організму. Цього дня більше нічого не їсти. Можна пити воду або не міцний чай. Через 2 дні всю процедуру повторити. В цілому, виконуючи кожного третього дня, провести 6 процедур.

Очистити не лише печінку, а й увесь організм допоможе звичайна олія. Рекомендується вживати її вранці натщесерце. Перші 7 днів пити щоранку по 0,5 ч.л. олії, наступну семиденку — по 1 ч.л., третього тижня — по 1 дес.л., четвертого — по 1 ст.л., а потім протягом 7 днів вживати вранці натщесерце по 0,5 склянки олії. На цьому очищення закінчити. Можна олію не пити, а двічі-тричі на день набирати її по 1 ст.л. в рот і енергійно протягом 15-20 хвилин полоскати олією ротову порожнину. Особливо ретельно проводити полоскання під язиком. По закінченні процедури олія перетвориться на білу масу, яку треба відразу виплюнути (ні в якому разі не ковтати!), а потім добре пополоскати рот теплою водою. Проводити полоскання рота олією, не пропускаючи жодного дня, протягом 7-14 днів.

Печінка очиститься, якщо вживати 5 разів на день за 15 хвилин до їди свіжовичавлений буряковий сік, або суміш свіжовичавлених соків буряка й моркви, взятих порівну за об’ємом, або ж буряково-морквяно-огіркову сокову суміш. Починати із вживання за раз 1 ч.л. цілющого засобу, щоразу розчиняючи його в склянці теплої кип’яченої води. Щодня збільшуючи разову дозу соків на 1 ч.л., дійти до 1 склянки за раз і в такій дозі пити соки до закінчення лікувального курсу. Проводити його не менше 3 місяців поспіль.

Використовують для очищення печінки яблучний сік. Готують його безпосередньо перед уживанням. Для цього треба пропустити через м’ясорубку стиглі яблука сорту антонівка й вичавити через марлю з отриманої маси сік. Перш ніж його вживати, необхідно зробити підряд 3-4 очисних клізми з 0,5-1 л кип’яченої води, охолодженої до 40-42°С. Сік пити строго за схемою. Першого та другого дня вживати о 8.00 по 1 склянці соку, о 10.00 — по 2 склянки, а о 10.30 випити по 50-100 мл оливкової або соняшникової олії. Третього дня випити о 8.00 2 склянки яблучного соку, о 8.30 — 50-100 мл оливової або соняшникової олії й 1 склянку соку, розведеного наполовину водою. Після цього прийняти теплу ванну, а потім трохи полежати. Незабаром почнеться активна чистка, тому цього дня бажано з дому не виходити. Протягом 3 днів очищення яблучним соком та олією рекомендується нічого не їсти, а пити тільки воду, настояну в емальованому або скляному посуді на яблучній макусі, що залишилося після приготування соку.

Печінка очиститься, якщо подрібнити сухими й змішати порівну за об’ємом кукурудзяні рильця, квітки календули, траву хвоща польового й споришу, залити 1 ст.л. суміші в емальованому посуді двома склянками окропу, довести до кипіння, проварити рівно 2 хвилини на слабкому вогні, настояти 30-40 хвилин, процідити й пити по 0,5 склянки настою тричі на день після їди. Курс лікування — 3 тижні, після семиденної перерви повторити.

Корисно добре промити теплою водою 3 склянки неочищених і не протравлених зерен вівса й помістити їх у п’ятилітрову емальовану каструлю. Додати 3 ст.л. сухих березових бруньок, 2 ст.л. сухого подрібненого листя брусниці, залити 4 л холодної кип’яченої води, настояти 24 години в прохолодному місці (не у холодильнику!) й процідити. В іншому емальованому посуді закип’ятити 1 л води, засипати в киплячу воду склянку сухих плодів шипшини, заздалегідь промитих у холодній воді і стовчених у дерев’яній ступці дерев’яним товкачиком, прокип’ятити не довше 10 хвилин на слабкому вогні й настояти 24 години в прохолодному місці. Після цього знову довести настій до кипіння, прокип’ятити 15 хвилин під кришкою на слабкому вогні, додати у відвар 3 ст.л. сухої подрібненої трави споришу, 2 ст.л. сухих подрібнених кукурудзяних рилець або сухої подрібненої трави безсмерток, прокип’ятити ще 15 хвилин, настояти 45 хвилин, процідити, змішати отриманий настій із попереднім і пити по 3/4 склянки теплої цілющої суміші 4 рази на день за 30 хвилин до їди, останній раз — не пізніше 19.00. Курс лікування — 10 днів. Зберігати суміш настоїв у холодильнику в пляшках з темного скла не довше 5 днів, а потім готувати свіжу. Щоразу перед уживанням підігрівати.

Ефективність очищення печінки згаданими вище трав’яними настоями посилиться, якщо, окрім їх уживання, робити щоранку після пробудження, не піднімаючись із ліжка, оздоровчі вправи. Під час їх виконання дихати глибоко й розмірено.

Вправа №1. Протягом 3 хвилин натискати на праве підребер’я долонями, поклавши їх одна на одну.

Вправа №2. Лежачи на спині, помістити кінчики пальців обох рук на точку, що знаходиться на два пальці нижче пупка, й натискати на неї, поступово посилюючи натиск, доки не відчуєте під пальцями щось тверде. Потім закрити очі і, не послаблюючи тиск, полежати спокійно 2 хвилини. Після цього повільно ослабити тиснення пальцями й прибрати їх.

Вправа №3. Круговими рухами за годинниковою стрілкою масажувати протягом 1 хвилини точку, розташовану на відстані 4 пальців нижче колінної чашечки на зовнішньому боці великої гомілкової кістки правої ноги. Потім провести такий самий масаж на лівій нозі.

Сприяє очищенню печінки суміш коріння цикорію (50 г) та коріння валеріани (10 г). Потрібно 2 ч.л. сухої подрібненої суміші залити склянкою окропу, витримати до охолодження, процідити й випити настій невеликими ковтками протягом дня. Курс лікування — 7 днів.

Можна змішати, заздалегідь подрібнивши, по 20 г трави чистотілу, листя волоського горіха, коріння цикорію й родзинок, залити 1 ст.л. суміші склянкою холодної води, витримати не менше 3 годин на киплячій водяній бані, доводячи воду при випарюванні окропом до первинного об’єму, а після охолодження процідити, макуху віджати й уживати по 2 ст.л. настою тричі на день протягом місяця.

Непогано подрібнити сухими й змішати по 50 г трави чистотілу й листя м’яти перцевої, залити 2 ст.л. суміші в емальованому посуді 0,5 л води, довести до кипіння, прокип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні, процідити й пити по склянці відвару кімнатної температури вранці натщесерце та ввечері перед сном. Курс лікування — 10 днів.

Очистить печінку курага. Потрібно помістити ввечері в літрову банку 10 штук кураги, залити доверху окропом і залишити на ніч. Уранці випити 0,5 склянки настою натщесерце, а той, що залишився, пити ковтками, заїдаючи курагою, на якій він настоювався, протягом дня. Проводити таке очищення не менше 21 дня поспіль. В цей час обов’язково дотримуватися посту.

Дуже добре ретельно вимити, не очищаючи від шкірки, а лише обрізавши корінці, 10 кг бульб чорної редьки, пропустити редьку через м’ясорубку й вичавити з отриманої маси сік. Зберігати його в холодильнику. У макуху, що залишилася після вичавлювання, додати цукор із розрахунку 500 г цукру на 1 кг макухи або мед із розрахунку 300 г меду на 1 кг макухи, перемішати, влити трохи молочної сироватки, притиснути пресом і залишити в теплому місці. Приготовлений сік редьки пити тричі на день через годину після їди. Починати з разової дози в 1 ч.л., й, поступово її збільшуючи, дійти до 100 мл соку за раз. Після того, як сік закінчиться, починати вживати тричі на день під час їди до закінчення по 1-3 ст.л. макухи з медом. Якщо при очищенні чорною редькою в області печінки виникнуть неприємні відчуття, помістити на це місце теплу грілку. Незабаром самопочуття поліпшиться. На весь період лікування обов’язково виключити з раціону жирне, гостре й кисле.

Можна 3 середнього розміру коренеплоди червоного буряка добре вимити, порізати, не очищаючи, на дрібні кубики й помістити в трилітрову банку. Додати 2 ст.л. пшеничного борошна, 0,5 кг цукру, закрити шийку банки поліетиленовою кришкою й настояти 48 годин, двічі на день помішуючи вміст посуду, в темному місці при кімнатній температурі. Потім додати 700 г родзинок без кісточок та хвостиків, 4 склянки цукру, влити 100 мл води й ще 7 днів настояти, 1 раз на день помішуючи. Після цього настій процідити і вживати по 1 ст.л. приготовленого квасу тричі на день за півгодини до їди до закінчення. Зробити на 3 місяці перерву, а потім повторити лікувальний курс. Провести з тримісячними перервами 3 таких курси.

Протипоказано проводити очищення печінки при стресі, гострих захворюваннях внутрішніх органів, загостренні хронічних недуг та застуді.

Від будь-якого очищення слід утриматися при інфекційних та онкологічних захворюваннях, вагітним і жінкам, котрі годують немовлят грудьми, тим, хто страждає від астми, діабету, гепатиту, дифтериту, менінгіту, туберкульозу, виразки шлунка й дванадцятипалої кишки, а також не рекомендується проводити всяке очищення після перенесеної хвороби й при викликаному різними причинами виснаженні.

Із повагою — Михайло Васильович Циніка, Молдова