Здрастуй, «Бабушка»!

Хочу розповісти, як правильно підготуватися до тривалого голодування і як із нього виходити.

Голодування — це ефективний засіб очищення організму, а не один із методів лікування хвороб. З лікувально-профілактичною метою його застосовували Піфагор та його учні і навіть, як відомо з Біблії, по 40 днів голодували Христос, Мойсей та Давид.

За тривалістю голодування буває коротким — 24-48 годин, середнім — від 3 до 10 діб, і тривалим — від 10 до 70 діб. Приступаючи до будь-якого з них, треба мати певні знання, а що стосується другого й третього виду голодування, то, щоб не завдати шкоди своєму організму, їх рекомендується проводити тільки після консультації та обстеження у лікаря, а також під його контролем, бо без нагляду при середньому і тривалому виді голодування можна довести себе до летального результату. Фахівець же при цих видах голодування контро­люватиме процес виведення з організму через сечостатеву систему шлаків і токсинів. За весь період голодування з цією метою двічі-тричі роблять аналіз сечі. Якщо за його результатами буде встановлений факт занадто активного і надмірного виведення шлаків, голодування відразу припиняють. Після перерви в 10-12 днів його можна відновити.

Перш ніж проводити тривале голодування, треба протягом 1,5-2 років провести кілька п’яти-, десятиденних і не менше десятка двадцятичотирьох-, сорокавосьмигодинних голодувань. Після кожного семи-, десятиденного голодування робити на 1-2 або 3-4 місяці перерву.

За 14 днів до початку запланованого проведення тривалого голодування потрібно їсти якомога більше овочів і фруктів, а м’ясо й рибу, притому нежирних сортів, в невеликій кількості і вареними вживати не більше 2-3 разів на тиждень. Допустиме з’їдання протягом 7 днів 2-3 зварених некруто яєць. Борошняне, солоне й солодке в раціоні значно обмежити. З каш надавати перевагу рисовій, кукурудзяній і пшеничній. Їсти невеликими порціями по 4-6 разів на день. Об’єм рідини, що випивається протягом дня, довести до 1,5 літра.

Останні 5-6 днів перед початком голодування овочі вживати тільки тушковані. Бажано в цей період випивати по склянці на день мінеральної води «Боржомі». В період підготовки до голодування і під час його проведення не вживати ніяких ліків, не курити і не пити спиртне. Корисно щодня приймати теплі ванни.

Найкраще проводити голодування у малолюдному екологічно чистому місці, наприклад, на дачі. Щоб від нього була користь, обов’язково налаштувати себе на позитив, набратися терпіння і, ні на хвилину не сумніваючись в успіху, досягати наміченої мети. Рекомендується хоча б по 1 годині на день гуляти пішки у чистій від вихлопних газів місцевості. Ні в якому разі не допускати надмірних фізичних навантажень і всіляко уникати стресових ситуацій.

Вихід із голодування у кожного різний. При його проведенні враховуються стать, вік, особливості харчування за останній час того, хто голодує, перенесені ним і наявні на цей час хвороби, місце проживання, побут і т.д. і т.п. Зазвичай після дво-, тритижневого голодування період виходу з нього триває 7-10 днів. Якщо голодування триваліше, то виходити з нього треба не менше 2-3 тижнів.

Нижче наведу 2 варіанти перших двох днів виходу з голодування.

1 варіант. Вживати 2 дні тільки натуральні овочеві та фруктові соки, розводячи їх 1/4 частиною добре очищеної через якісний фільтр, мінеральної чи талої води. Пити до 2 л соків на день.

2 варіант. Першого дня зняти з 5 свіжих помідорів шкірку, розрізати їх навпіл, опустити на секунду в киплячу воду, остудити і з’їсти протягом дня. Ще можна цього дня з’їсти трохи подрібненого до кашки часнику. Другого дня додати до помідорів як окрему страву суміш свіжовичавлених соків моркви і капусти, взятих по 0,5 склянки, вливши в них 1 ч.л. свіжовичавленого соку лимона. Можна з’їсти протягом дня з двома тоненькими шматочками білого хліба трохи тушкованої зелені, варених гарбуза, моркви, молодої капусти й зеленого горошку.

Незалежно від вибраного дводенного варіанту виходу з голодування, з першого дня його проведення вживати кілька днів по 1 ч.л., а далі, до закінчення, — по 1-1,5 ст.л. натурального меду.

Третього, четвертого й п’ятого днів виходу з голодування їсти по 100 г на день, не більше, гречаної й вівсяної каш, зварених на воді і заправлених невеликою кількістю топленого вершкового масла чи соняшникової олії холодного віджимання. Дозволяється вводити в раціон яблука. Кисломолочні продукти вживати по 50-70 г на день, не більше, а банани, апельсини та грейпфрути — по 1 плоду протягом дня.

Починаючи з п’ятого дня виходу з голодування, поступово додавати в раціон варену картоплю, котлети, зроблені з нежирних сортів риби чи м’яса, приготовлені на пару, горіхи та насіння соняшнику. Із молочних продуктів допускається вживання нежирних сортів кефіру та сиру. З 5-7 днів використовувати за можливістю при приготуванні страв, окрім вершкового масла й соняшникової олії, оливкову олію.

Вся вживана їжа має бути не занадто гарячою. Протипоказані при виході з голодування рафіновані продукти, приготовлені з борошна вищого й першого сортів, кетчуп, сметана, маргарин, кава, сухофрукти, сіль у чистому вигляді, спеції, прянощі, різні консерви, соління й копчення. Рідину пити за бажанням, але тільки не під час їди. Її можна вживати не раніше, ніж через 40 хвилин після вживання їжі.

Спати за потребою. Фізичні навантаження вводити поступово. Обов’язково якомога частіше гуляти на свіжому повітрі й намагатися не нервувати.

Випорожнення кишечнику при виході з голодування у кожного відбувається по-різному. Воно може бути наприкінці першого дня, на другий і навіть на третій день після припинення голодування.

Протипоказане голодування, навіть найкоротше, тим, хто страждає від туберкульозу, виразкової хвороби, цукрового діабету, подагри, анемії (недокрів’я), гнійних процесів усередині організму, тяжких недуг головного мозку, каменів у жовчних протоках, жовчному міхурі чи сечостатевій системі.

Бажаю всім, хто захоче оздоровлюватися голодуванням, бути розсудливими при його проведенні.

Із повагою — Борис Антонович Лебеденко