Здрастуй, «Бабушка»!

Те, що кульбабу знає кожен і не переплутає її ні з якою іншою рослиною, стовідсотково впевнена. Не буде зайвим узнати й про цілющі властивості цієї скромної квітки.

Зелене листя рослини багате вітамінами С і Е, каротином, солями фосфору, заліза, кальцію, алюмінію й марганцю, в ньому виявлені винна й мелісова кислоти, тараксацин, флавоксантин, віск і каучук, а в корінні кульбаби багато полісахариду інсуліну.

З лікувальною метою використовують усю рослину. З кульбаби готують чай, каву, настоянки, мед, варення, лікувальне вино, а також використовують її при приготуванні різних страв.

Мозоля зійде, якщо часто змащувати її свіжим соком кульбаби.

Щоб позбутися геморою, потрібно 2 ч.л. подрібненого кореня рослини залити склянкою холодної води, настояти 8 годин, процідити й пити по 1/4 склянки настою 3-4 рази на день. Курс лікування — 3-4 тижні.

Симптоми жовтяниці зникнуть, якщо 1 ч.л. подрібненого кореня кульбаби залити в емальованому посуді склянкою води, довести до кипіння, прокип’ятити 20 хвилин на слабкому вогні, процідити й пити по 50 мл відвару 3-4 рази на день протягом 10-15 днів.

Для приборкання артриту потрібно 6 г сухого коріння кульбаби залити в емальованому посуді склянкою води, довести до кипіння, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, настояти півгодини, процідити і вживати по 1 ст.л. настою тричі на день перед їдою. Курс лікування — 30 днів.

Метеоризм припинить мучити, якщо 2 ч.л. подрібненого кореня кульбаби залити склянкою окропу, через 6 годин процідити й пити по 1/4 склянки настою 4 рази на день за 15-20 хвилин до їди.

Збільшити лактацію жінкам, котрі годують немовлят грудьми, допоможе такий засіб. Потрібно 1 ч.л. подрібненого коріння та листя кульбаби залити склянкою окропу, настояти 15 хвилин, процідити й випити настій. Готувати та пити його двічі-тричі на день.

Випорожнення при запорі нормалізується, якщо розтерти до кашки зібрані в сонячний день квітки кульбаб зі стеблинками, заповнити отриманою масою скляну банку, залити доверху нерафінованою олією, витримати 3 тижні в темному місці при кімнатній температурі, процідити і вживати по 1 ст.л. цілющого засобу тричі на день за 20 хвилин до їди.

Поліпшенню стану здоров’я при сердечній недостатності, захворюваннях дихальної системи й легень сприяє сироп, приготовлений із кульбаб. Треба назбирати в екологічно чистому місці 400 квіток рослини, відразу промити їх у ситі під проточною водою, помістити квітки в трилітрову банку, пересипати цукром, ретельно струсити й залишити на тиждень у темному місці при кімнатній температурі. Потім викласти все в емальовану миску, додати 1-1,5 кг цукру, влити 1 л окропу, добре перемішати й залишити до охолодження. Процідити, макуху віджати і проварити на слабкому вогні, постійно помішуючи, до загусання. Наприкінці варіння додати на кінчику ножа лимонної кислоти. Вживати приготовлений сироп, додаючи в чай, по 2-3 ч.л. вранці натщесерце.

Із повагою — Надія Степанівна Швець, м. Запоріжжя