Здрастуй, «Бабушка»!

Ось вже почали достигати деякі сорти винограду. Ми насолоджуємося смаком ароматних ягід і, звичайно, поспішаємо використовувати виноград із лікувальною метою.

Зміцнити серцевий м’яз, очистити судини, позбутися зайвого холестерину, заспокоїти нерви й здолати безсоння допоможе домашнє виноградне вино. Стиглі виноградні грона, не знімаючи з них ягід, треба розім’яти руками в емальованому посуді до появи соку, потім прикрити місткість марлею і залишити в теплому місці на 4-5 днів. Обов’язково двічі на день перемішувати дерев’яною лопаткою. Після цього зброжений виноградний сік процідити через марлю, макуху віджати і злити все в скляну банку. Додати цукру (на 10 кг винограду — 2,5-3 кг цукру), надіти на шийку банки медичну рукавичку, проколоти в її пальцях голкою кілька дірочок і щільно закріпити на банці. Залишити на 2-3 тижні при кімнатній температурі. Готове вино треба процідити, розлити по пляшках, закупорити їх і винести на місяць у прохолодне місце. За цей час тричі переливати вино в нові пляшки, залишаючи в старих на дні осад. Потім ще 30 днів витримати в прохолодному місці і лише після цього можна пити по 50-100 мл тричі на день. Навіть спека легше переноситься, якщо двічі на день випивати по 100-150 мл прохолодного домашнього вина. Головне — не зловживати ним, а помірне вживання цього напою лише користь приносить.

Досить цілющий виноградний оцет. Щоб його приготувати, в трилітрову банку треба помістити 1,5 кг виноградної мезги, що залишилася після віджимання соку, 100 г цукру й влити 1,5 л води, зав’язати шийку банки марлею й залишити на 3 місяці в теплому місці. Після цього оцет профільтрувати й розлити по пляшках. Закупорити їх парафіном і залишити на зберігання в горизонтальному положенні в темному місці. При зниженій та нульовій кислотності шлункового соку його рекомендується вживати по 2 ч.л., розчиняючи в склянці води, вранці після сніданку. Пити розчин повільно, невеликими ковтками. Незабаром кислотність нормалізується. Якщо турбує сльозотеча, щоб із нею впоратися, достатньо протягом 2 тижнів пити двічі на день після їди по склянці водного розчину виноградного оцту. Регулярне вживання з виноградним оцтом салатів зі свіжих овочів, бобів, соусів і риби дозволяє впоратися з астенією (хронічна втома). Симптомів застуди можна позбутися за 2-3 дні, якщо в склянці води розчинити 2 ст.л. виноградного оцту й полоскати розчином горло. Першого дня робити це щогодини, другого — кожні 2 години й третього — кожні 4 години.

При герпесі на губах потрібно відразу прикласти на кілька хвилин до болісного утворення половинку виноградної ягоди. Герпес зникне.

Виноградне листя прибере набряклість ніг і позбавить тромбозу. Треба 50 г сировини залити 3 л киплячої води, витримати до терпимо гарячої температури й потримати в настої до його охолодження хворі ноги. Курс лікування — 10-15 процедур.

Імунітет підвищиться, якщо 40 г листя червоного винограду залити вранці 0,5 л окропу, настояти 30 хвилин, процідити й випити 250 мл настою натщесерце.

Виноград сприяє нормалізації ваги при ожирінні. Потрібно 2 кг виноградних ягід розділити на 5 рівних порцій і їсти по одній 5 разів на день. Виконувати процедуру двічі-тричі на тиждень. Більше цього дня нічого не їсти.

Дуже смачне виноградне варення. На 1 кг винограду береться 1 кг цукру, 300 мл води, за смаком лимонна кислота та ванілін. Стиглі ягоди опускають на 1 хвилину в окріп, потім занурюють їх на 30 секунд у холодну воду. Варять цукровий сироп і в гарячий поміщають виноград. Через 6 годин доводять усе до кипіння і варять 10 хвилин. Через 8 годин повторюють процедуру, а ще через 8 годин варять ягоди винограду 8 хвилин, додають лимонну кислоту, ванілін, кип’ятять ще 2 хвилини і знімають посуд із вогню. Гаряче варення розкладають по банках і консервують.

Із повагою — Олександра Опанасівна Терещенко, Полтавська обл.