Здрастуй, «Бабушка»!

Хочу приділити увагу цілющим властивостям куркуми — рослини сімейства імбирних, що прийшла до нас із Південно-Східної Індії й використовується як прянощі.

Із лікувальною метою я раджу використовувати приготовлені з куркуми настій та пасту. Для приготування настою треба 1 ст.л. перетертого сухим до порошку кореня рослини залити склянкою окропу, настояти, укутавши, півгодини, потім ретельно розмішати цілющий засіб і залишити відстоюватися. Після відстоювання акуратно злити прозору воду з осаду, а гущу, що залишилася, можна додавати в каші, супи та випічку. Щоб приготувати пасту, потрібно 5-6 ст.л. кореня куркуми в порошку залити склянкою води, довести до кипіння й прокип’ятити 8 хвилин, постійно помішуючи, на слабкому вогні. Готову пасту зберігають у холодильнику в щільно закритій скляній банці не довше місяця.

Для усунення суглобового болю треба хворий суглоб рясно змастити пастою, прикрити зверху целофаном, укутати шарфом і залишити компрес на 10-20 хвилин. Регулярне змащування цим засобом проблемних місць дозволяє швидко очистити шкіру від висипу.

Безсоння не буде мучити, нормалізується обмін речовин, зміцниться імунітет, якщо ввечері розчиняти в 2/3 склянки якісного молока 1/3 склянки настою куркуми, 1 ч.л. натурального меду, трохи підігрівати розчин і випивати перед сном. Уранці після пробудження треба почати обливатися холодною водою, поступово збільшуючи час проведення цієї процедури.

Швидко впоратися з грипом, застудою, ГРЗ та ГРВІ вдасться, якщо готувати цілющий розчин і пити 3-4 рази на день. Щоб зупинити розвиток хвороби Альцгеймера й розсіяного склерозу, треба так само вживати по склянці розчину 3-4 рази на день. Окрім цього, регулярно втирати в голову, щодня чергуючи, приготовлені з куркуми настій і пасту. Курс лікування — 2-3 місяці. Проводити такі курси двічі-тричі на рік.

Бажаю всім тепла й здоров’я.

Із повагою — лікар-невропатолог Володимир Васильович Болсун, м. Київ; e-mail: bolsunv@gmail.com