Здрастуй, «Бабушка»!

Багатьох читачів сайту цікавить правильний режим пиття всяких рідин та лікування ними різних недуг. У цій статті вирішив розкрити цю тему.

На думку деяких учених, якби раціон кожної людини на 3/4 складався з рідинної їжі, то здоров’я в усіх на 40-45% покращало б. Адже після вживання рідин у шлунково-кишковому тракті утворюється значно менше продуктів розпаду, гниття й бродіння. Ще рідина зменшує кількість набряків, покращує дихання, а також забезпечує нормальну роботу ряду органів.

Згідно зі статистикою, у кожного третього жителя України після 40 років виникають проблеми з випорожненням. Причина цього — суха їжа. Щоб уникнути запорів, треба щодня випивати до 1,5-2,5 л (влітку — 2-2,5 л) рідини. Знижують перистальтику кишечнику алкогольні напої, чорний і зелений чай, тому тим, хто має проблеми з випорожненням, потрібно якомога рідше пити ці рідини. Треба частіше вживати у вигляді киселю картопляний крохмаль, а також ягоди ожини сизої. Огрядним людям, які постійно борються із запором, нормалізувати роботу кишечнику допоможуть рідкі жирні супи та бульйони. Їсти їх потрібно між 14.00 та 18.00.

Говорять, що запори перестануть діймати, якщо навантажувати себе фізично. Не можу повністю з цим погодитися, оскільки я знайомий із багатьма спортсменами, які, незважаючи на свою витривалість і прекрасну фізичну форму, страждають від запору. Звичайно, фізична активність потрібна, але впевнений, тільки при дотриманні правильного режиму харчування, різноманітності, помірності в їді та при вживанні достатнього об’єму рідини можна запобігти виникненню запорів.

Дуже добре при запорі подрібнити й змішати по 10 г плодів фенхелю, насіння реп’яха та ядер волоського горіха, залити суміш 300 мл окропу, витримати 5 хвилин на киплячій водяній бані, настояти півгодини, процідити, охолодити настій до 50°С, розчинити в ньому 1 ст.л. меду й випити половину розчину через півгодини після обіду. Розчин, що залишився, випити через 30 хвилин після вечері. Обов’язково перед уживанням підігріти його до 50°С. Робити так щодня до нормалізації випорожнення. Також запор перестане діймати, якщо змішати, заздалегідь подрібнивши, 1 ч.л. листя м’яти та 1 ст.л. листя кропиви, залити суміш 150 мл окропу, прокип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні, настояти 1 годину, процідити, змішати відвар зі 150 мл огіркового розсолу й пити по 100 мл суміші тричі на день після їди.

Тепер хочу поговорити про цілющі властивості соків. Відразу попереджаю, що магазинні соки не рекомендується використовувати з лікувальною метою, оскільки кількість біологічно активних і корисних речовин в них мінімальна. Це через те, що для довгого зберігання в них додають харчову лимонну кислоту, різні консерванти, ароматизатори й інші наповнювачі. Корисні для оздоровлення тільки свіжовичавлені соки. Пити їх бажано в перші 15-25 хвилин після віджимання, саме в цей період вони найбільш ефективні. Для кращого засвоєння раджу на 1 частину за об’ємом будь-якого соку додавати 1/4-1/5 частини води. Навіть після 5-10 хвилин відстоювання сік перед уживанням обов’язково збовтувати. При проведенні сокотерапії, основну кількість соку слід випивати вранці натщесерце о 6.00-8.00 за півгодини до сніданку. Саме в ці години сік ефективніше впливає на всі захисні сили організму, запускаючи процеси регенерації клітин і активізуючи роботу печінки.

На більшості магазинних упаковок із соком написано, що сік 100% натуральний, і в той же час вказується, що в нього додані цукор, натуральний барвник і так далі. Так от, в ході неодноразових перевірок встановлено, що в імпортних соках натуральної сировини всього 60-70%, а в наших, вітчизняних, — набагато менше…

Ті, хто бував у країнах Європи, знають, що там соки головним чином продаються в скляній тарі. Чи означає це, що їх краще використовувати для здорового харчування? Ні. Така розфасовка пояснюється лише тим, що на Заході добре розвинена інфраструктура повторного застосування склотари, а ось зберігається сік краще у вакуумній упаковці, зробленій із пяти-шести шарів картону. І наші, й західні фахівці з соків скажуть, що при такому зберіганні вітаміни, мінерали й інші корисні інгредієнти соку краще захищені від кисню, бактерій і згубної дії сонячного світла, а це означає, що такий сік корисніший для здоров’я.

Багато хто цікавиться, як правильно поїти водою немовлят. Взагалі, коли мама годує малюка грудьми, йому не потрібне додаткове пиття, якщо ж відбувається штучне вигодовування, треба знати, що в спеку, коли ви даєте дитині воду з пляшки для дитячого харчування, саме ця вода найчастіше стає причиною кишкових розладів, бо в спекотну погоду за досить короткий час у такій воді розмножуються нездорові бактерії. А ще не варто дуже багато давати немовляті води через те, що, випиваючи воду, він починає їсти менше прикорму й таким чином недоотримує корисні для здоров’я речовини. До того ж, вживана вода перенавантажує нирки малюка, що теж небажано. Самій мамі в період годування дитини можна пити стільки рідини, скільки їй хочеться.

Деякі люди хочуть знати, як правильно робити перекуси між сніданком, обідом та вечерею і чи треба поєднувати їх із питтям. Ті, хто любить підкормитися в проміжках між основним уживанням їжі різними бутербродами, чіпсами, булочками, цукерками, печивом і іншими подібними продуктами, повинні знати, що якщо вони з’їдають м’ясний бутерброд, то на переробку кожного грама м’яса організму треба 20-40 г рідини. Тож виходить, що один невеликий бутерброд із м’ясом забирає в організму 1,5 і більше літрів рідини, що призводить до накопичення жиру. Так що, захоплюючись тривалий час перекусами, ви значно збільшуєте свою вагу, тим самим завдаючи шкоди здоров’ю. Краще в перервах між їдою з’їсти замість бутерброда половину тарілки овочевого супу, окрошки або випити 0,5-1 склянку соку чи кефіру.

Відомо, що в спеку ми дуже потіємо і разом із потом виводимо з організму багато корисної рідини, що призводить до порушення водного балансу. Але ж це можна попередити, головне — знати, як правильно пити рідину в спекотну погоду і якому напою надавати перевагу. Так от, щоб урівноважити водний баланс, потрібно пити не солодку газовану воду й подібні напої, а підсолені або підкислені рідини. Дуже добре розчинити в склянці води трохи солі й 0,5 ч.л. соку лимона (можна 0,5 ст.л. сухого білого вина) й випити цей напій. Також корисна лужна, тільки не лікувальна, мінеральна вода. Нормалізують водний баланс свіжі огірки, помідори, а також їхні соки. Всім, у кого не має серйозних проблем із шлунково-кишковим трактом, потрібно пити зелений чай із лимоном. Він відрегулює в спеку тепловий обмін в організмі. Протипоказано в спекотну пору року захоплюватися міцними спиртними напоями, оскільки їхнє вживання призводить до перегрівання тіла. Прискорюють зневоднення організму напої, що містять кофеїн, тому ними теж не варто захоплюватися. Краща їда в спеку — холодні рідкі супи. Вони швидко наповнюють шлунок, малокалорійні й підтримують організм у належному водному тонусі. Такі супи готують без м’яса на квасі, кефірі, сироватці або несолодкому домашньому йогурті. Справляється зі зневодненням організму тепле пиття, тому в спеку пийте багато такої рідини. Рятує в спеку від спраги й захищає організм від зневоднення холодний чай із лимоном, апельсином, медом чи фруктами. Добре вгамовує спрагу пиво, але не варто ним захоплюватися, оскільки надмірне вживання пива загрожує сп’янінням, до того ж цей напій дуже калорійний і захоплення ним призводить до ожиріння.

У народній медицині з успіхом використовують різні рідини при приборканні недуг. Рівень цукру в крові при цукровому діабеті нормалізується, якщо подрібнити й змішати по 10 г трави споришу, стулок квасолі й сухих бруньок бузку, зібраних при набряканні, по 20 г листя волоського горіха й чорниці, залити суміш у термосі 2 склянками окропу та склянкою молока, що тільки закипіло, настояти 8 годин, процідити й випивати в першій половині дня по 2-3 склянки приготовленого настою.

Щоб упоратися з ГРЗ (гостре рес­піраторне захворювання), застудою, грипом, ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція), по­трібно залити склянкою окропу 1 дес.л. листя звіробою, настояти 1 годину й процідити. В іншому посуді залити 200 мл окропу 0,5 ст.л. трави гравілату міського, через півгодини процідити й змішати з першим настоєм. Остудити суміш до 50°С, розчинити в ній 1 ст.л. меду, 0,5 ст.л. свіжовичавленого лимонного соку й випити рівними порціями за 4 рази протягом дня. Пити лікувальний засіб теплим невеликими ковтками. Воду при приготуванні настоїв можна замінити молоком. В цьому випадку додатково розчиняти в їхній суміші 10 г несолоного вершкового масла. Ефективно змішати 1,5 ч.л. сухої заварки чорного чаю, 1 ст.л. листя чорної смородини й 150 г ягід черемхи, залити суміш у термосі 800 мл окропу, настояти 2 години, процідити, розчинити в охолодженому настої 30 г акацієвого меду й випити його рівними порціями за 5-6 разів протягом дня. Можна змішати 200 мл горілки, 100 мл бананового лікеру, 150 мл свіжих вершків і 6 збитих до піни білків сирих курячих яєць, а потім пити по 30 мл суміші тричі на день. Курс лікування — 5 днів. Дуже добре довести до кипіння склянку червоного «Портвейну», охолодити вино до 50°С, розчинити в ньому 2 ст.л. меду, 50 г апельсинового соку, 0,5 ч.л. червоного перцю в порошку й пити по 50 мл винного розчину двічі на день.

Для нормалізації підвищеної кислотності шлункового соку потрібно закип’ятити 300 мл молока, додати в нього 1 ч.л. сухої заварки чорного чаю, по 0,5 ст.л. подрібненого сухого кореня лепехи й бруньок чорної тополі, настояти 10 хвилин, процідити, розчинити в настої за смаком мед і випити рівними порціями за 3 рази протягом дня. Курс лікування — 10 днів.

Камені в нирках подробляться і безболісно вийдуть, якщо подрібнити й змішати 0,5 склянки сухих плодів шипшини, 2 ст.л. стулок квасолі, 2 штуки кардамону й 3 ст.л. цукру, залити суміш 1 л кип’яченої води, витримати 10 хвилин на киплячій водяній бані, настояти 8-10 годин у теплому місці, процідити й пити по 50 мл настою тричі на день. Курс лікування — 10 днів.

Цей засіб позбавить спазмів бронхів, допоможе упоратися з пневмонією, плевритом, іншими захворюваннями легень, а також нормалізує підвищену температуру тіла. Треба подрібнити й змішати половину пучка трави базиліку, 1 ч.л. подрібненого насіння кропиви, 1,5 ст.л. трави хвоща польового, залити суміш 3 склянками окропу, настояти до 50°С, процідити, додати в настій за смаком мед і випити рівними порціями за 5-6 разів протягом дня.

Зір значно поліпшиться, якщо 3-4 рази на тиждень випивати протягом дня по 1-2 склянки суміші свіжовичавлених соків лимона, лайма й полуниці, взятих порівну. Щоразу розчиняти в склянці сокової суміші 1 ст.л. збитих вершків.

Якщо турбує холангіт, треба подрібнити й змішати 2 ст.л. трави звіробою, по 1 ст.л. листя м’яти перцевої та берези, 0,5 ст.л коріння валеріани, залити суміш 1 л окропу, витримати 10 хвилин на слабкому вогні, настояти 2 години, процідити й пити невеликими ковтками по склянці тричі на день за 20 хвилин до їди.
При анемії (недокрів’я) потрібно 1 ст.л. квіткових голівок конюшини залити склянкою води, довести до кипіння, проварити 5 хвилин на слабкому вогні, настояти 2 години, процідити, розчинити у відварі по 50 мл гранатового, морквяного й бурякового соків, настояти 2 години в теплому місці в герметично закритому посуді, а потім пити по 120 мл за 15 хвилин до обіду та вечері. Курс лікування — 10 днів, після тижневої перерви повторити. Провести з перервами 3-4 таких курси.

Тим, хто страждає від низької здатності крові згущуватися, викликаної інфекційними захворюваннями, анемією, гепатитом, тромбоцитопенією, тромбоцитозом, хворобами печінки, передозуванням медпрепаратів, раджу подрібнити й змішати 50 г апельсинових кірок, невеликий лимон, 100 г кореня селери й одне яблуко сорту «Симиренко», залити суміш увечері в термосі 1 л окропу, настояти ніч, а вранці процідити, підігріти настій до 50°С, розчинити в ньому 1,5 ст.л. меду й пити по склянці тричі на день перед їдою. Незабаром здатність крові згущуватися нормалізується.

Хвороби печінки, жовтяницю можна здолати, якщо змішати 150 мл соку буквиці лікарської й відвар хмелю (40 г подрібненого коріння рослини залити 350 мл води, прокип’ятити 10-12 хвилин, настояти 2 години й процідити), розчинити в суміші 2 ст.л. меду і вживати по 2 ст.л. тричі на день. Курс лікування — 7-10 днів.

Нирки, сечовий міхур оздоровляться, якщо подрібнити й змішати 15 г трави молочаю та 10 г квіток волошки, залити суміш 4 склянками води, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, настояти 1 годину в термосі, після охолодження процідити, додати в настій за смаком мед і пити по склянці тричі на день.

Із повагою — Борис Антонович Лебеденко