Здрастуй, «Бабушка»!

Хочу ознайомити всіх із зизифусом (унабі) — цінною лікарською рослиною із соковитими плодами, багатими на аскорбінову кислоту, білки, цукри, вітаміни A, С, B, Р, бета-каротин, мікроелементи, жири, аміно- й органічні кислоти.

Середина осені, а зизифус продовжує радувати яскраво-смарагдовим листям і блискучими, з глянцевою шкіркою, коричневими плодами. Ця рослина — справжня прикраса будь-якого саду та двору. Розмножують її кісточками, поростю та щепленням. Висаджують унабі тільки на сонячному місці, оскільки тінь він взагалі не переносить. Зизифус любить спеку, але й морози до -30°С йому не страшні.

Навесні, коли всі дерева вже відквітнуть і покриються листям, лише унабі стоїть, немов засохлий, і прокидається тільки наприкінці травня, а іноді й пізніше, швидко набираючи росту з початком спеки. Цвіте зизифус у червні-липні, а іноді цвітіння триває до жовтня. Квіточки у нього дрібні, своїм ніжним ароматом вони притягають безліч комах, що сприяє хорошому запиленню зизифусу й утворенню з квіток плодів. Дозрівають вони на початку — в середині жовтня. Величина плодів унабі від 2 до 4 см. Вживають їх свіжими, сушеними, у вигляді компотів і напоїв. У плодоносіння зизифус вступає на 2-3 рік. Плоди заготовляють в період дозрівання, коли вони набудуть коричневого кольору. Рослина стійка до шкідників, хвороб і спеціального догляду не потребує.

Лікувальні властивості мають плоди унабі, вирощеного з кісточок. Регулярне вживання вранці та вечері протягом місяця по 20-30 свіжих плодів зизифусу сприяє довголіттю, очищенню судин, зміцненню серцевого м’язу й нормалізації артеріального тиску при гіпертонії.

Відвар плодів рослини поліпшує стан здоров’я при гастриті, вітрянці (віспі), бронхіті, захворюваннях нирок і сечового міхура, сприяє зміцненню нервів, пзбавляє діареї (пронос) і нормалізє рівень холестерину в крові. Щоб приготувати цілющий засіб, потрібно залити в емальованому посуді 0,5 л окропу 10-20 плодів зизифусу, довести до кипіння, проварити 20 хвилин на слабкому вогні, настояти 1 годину й процідити. Пити по 100 мл відвару тричі на день за 10-15 хвилин до їди. Вживати його, залежно від тяжкості захворювання, протягом 1-3 місяців. Щодня готувати свіжий.

Тим, хто страждає від анемії (недо­крів’я), неврастенії, істерії, запаморочення, тахікардії, безсоння й сухого кашлю, раджу 100 г подрібнених кісточок плодів унабі залити в емальованому посуді 0,5 л води, довести до кипіння, проварити 10 хвилин на слабкому вогні, злити відвар у скляний посуд, додати в нього 200 мл 96° спирту, настояти 8 годин, процідити і вживати по 1 ст.л. настоянки 4 рази на день.
Можна для усунення кашлю, нормалізації тиску при гіпертонії, а також для лікування хвороб легень використовувати настій зизифусу. Потрібно 1 ст.л. подрібненого листя рослини залити 300 мл окропу, настояти 1 годину, процідити й пити по 50 мл настою тричі на день за півгодини до їди. Вживати його, щодня готуючи свіжий, до поліпшення стану здоров’я.

Розсмоктуванню зовнішніх пухлин й усуненню абсцесу (гнійне запалення тканин) сприяє мазь, приготовлена з унабі. Треба 1 частину за об’ємом свіжого листя рослини залити 5 частинами оливкової олії, підігріти до 90°С, настояти 10 днів у темному місці при кімнатній температурі й робити з маззю на болісні місця примочки та компреси.

Рекомендую всім посадити зизифус у себе на присадибній чи дачній ділянці, а потім насолоджуватися його смачними плодами й використовувати рослину для зміцнення здоров’я.

Із повагою — Людмила, Дніпропетровська обл.