Здрастуй, «Бабушка»!

Хочу приділити увагу емфіземі — захворюванню дихальної системи, при якому альвеоли, з яких складається легенева тканина, перерозтягуються і втрачають здатність до достатнього скорочення, внаслідок чого порушується поступання кисню в кров і виведення з неї вуглекислого газу.

Розрізняють первинну і вторинну емфізему. Перша розвивається без попереднього захворювання, тоді як друга зазвичай є ускладненням хронічного бронхіту. Спровокувати емфізему можуть куріння, зокрема пасивне, порушення мікроциркуляції судин легень, природжений дефіцит ферменту альфа-1-антитрипсину, несприятлива екологічна обстановка, часті вірусні інфекції й зловживання алкоголем.

Щоб лікування захворювання було успішним, обов’язково треба кинути курити й уникати пасивного куріння. Треба щодня виконувати дихальну гімнастику, спрямовану на зміцнення дихальної мускулатури, й навчитися раціональному диханню з максимальною участю діафрагми. Також рекомендується уникати контактів із алергенами і поміняти місце роботи, якщо воно пов’язане зі шкідливим виробництвом.

Важливим чинником при емфіземі є підтримка нормальної маси тіла, тому треба скоректувати свій щоденний раціон і виконувати вправи, що запобігають ожирінню, не забуваючи при цьому правильно дихати.

Емфізема не прогресуватиме, якщо залити 0,5 л окропу 2 ст.л. сухої подрібненої трави гісопу, довести до кипіння, настояти 4 години, процідити й пити по 100 мл теплого настою тричі на день за 30 хвилин до їди. Можна 20 г трави гісопу залити 200 мл 400 горілки, витримати 7 днів, періодично збовтуючи, в темному місці при кімнатній температурі, процідити і вживати по 1-2 ч.л. настоянки, запиваючи 100 мл кип’яченої води, тричі на день перед їдою.

Зцілить гравілат міський. Потрібно 2 ч.л. подрібненої трави рослини залити 0,5 л окропу, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, настояти 1 годину, процідити й пити по 100 мл настою 3-4 рази на день. Непогано 40 г подрібненого листя й коріння гравілату залити 300 мл окропу, проварити на слабкому вогні до википання половини об’єму рідини, процідити і вживати по 1 ч.л. відвару 3-4 рази на день. Можна 1 частину за об’ємом подрібненої трави гравілату міського залити 5 частинами 40° горілки, витримати 1 місяць, періодично збовтуючи, в темному місці при кімнатній температурі, процідити й пити по 1 ч.л. настоянки тричі на день за півгодини до їди.

Дуже добре залити 1 л окропу 40 г квіток гречки, довести до кипіння, настояти 2 години, процідити й пити по 100-150 мл настою 4 рази на день.

Поліпшення настане, якщо залити 0,5 л окропу 2 ст.л. подрібненої трави красолі (настурція) великої, прокип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні, настояти 2 години, процідити й пити по 2 ст.л. настою 4 рази на день. Корисно вживати тричі на день по 0,5 ч.л. насіння настурції, перетертого до порошку.

Ефективно залити 200 мл окропу 2 ч.л. подрібненої трави незабудки, через 4 години процідити і вживати по 1-2 ст.л. настою 4 рази на день.

Настій оберни широколистої (смілка) п’ють по 100 мл двічі на день. Щоб його приготувати, потрібно 2 ч.л. подрібненої трави рослини залити 0,5 л окропу, настояти 1 годину й процідити.

Не зашкодить залити 200 мл окропу 2 ст.л. сухого подрібненого коріння півників болотних, довести до кипіння, настояти 1 годину, процідити і вживати по 2 ст.л. настою 4 рази на день за півгодини до їди.

Симптоми хвороби зникнуть, якщо залити 0,5 л кип’яченої води кімнатної температури 1 ч.л. подрібненого листя плюща, через 10 годин процідити й пити по 50 мл настою 4 рази на день. Плющ отруйний, тому точно дотримуйтесь рекомендованого в рецепті дозування.

Одужання прискориться, якщо залити 0,5 л окропу 20 г подрібненого коріння мильнянки, прокип’ятити 5 хвилин, процідити й пити по 100 мл відвару 4 рази на день. Можна 15 г коріння мильнянки залити 0,5 л кип’яченої води кімнатної температури, настояти 8 годин, процідити і вживати по 1-2 ст.л. настою 6 разів на день перед їдою. Протипоказане лікування мильнянкою при кровотечах із органів травлення, операціях на них, гострому катарі слизової оболонки шлунка й кишечнику. Передозування препаратів рослини провокує сухість у роті, нудоту, блювоту й кривавий пронос. Також може викликати сонливість, втрату свідомості, галюцинації й значне зниження тиску.

Лікує оман. Потрібно залити 0,5 л окропу 2 ст.л. подрібненого коріння рослини, прокип’ятити 2 хвилини, настояти 2 години, процідити і вживати по 1 ст.л. настою 6-8 разів на день. Можна 1 частину за об’ємом коріння оману залити 4 частинами 700 спирту, витримати 7 днів, періодично збовтуючи, в темному місці при кімнатній температурі, процідити і вживати по 25 крапель настоянки 4-6 разів на день. Непогано залити 1 л червоного виноградного вина 100 г подрібненого коріння оману, через 7 днів процідити й пити по 50 мл настоянки тричі на день перед їдою.

П’ють при емфіземі 4 рази на день по 50 мл настою первоцвіту весняного (2-3 ст.л. подрібненого листя рослини залити 0,5 л окропу, довести до кипіння, настояти півгодини й процідити).

Відмінно залити 0,5 л окропу 2 ст.л. подрібненої трави сухоребрику лікарського, настояти 1 годину, процідити й пити по 50 мл настою 4 рази на день перед їдою. Свіже молоде листя сухоребрику їдять по 10 г тричі на день за півгодини до їди. Добре перемішати порівну за об’ємом воду і подрібнене до кашки листя рослини, процідити через марлю і вживати по 1 ст.л. цілющого засобу, заїдаючи медом, 6 разів на день. Настоянку сухоребрику (1 частину за об’ємом подрібненої трави залити 4 частинами 700 спирту, настояти 7 днів, періодично збовтуючи, і процідити) п’ють по 30-40 крапель 4 рази на день.

Ще раджу залити 200 мл окропу 0,6 г сухої подрібненої трави термопсису ланцетного, настояти 1 годину, процідити і вживати по 1 ст.л. настою 4 рази на день перед їдою. Для дітей 0,2 г подрібненої трави термопсису заливають 100 мл окропу, через 1 годину проціджують і дають дитині по 1 ч.л. настою 4 рази на день. Перетерту сухою до порошку траву термопсису вживають по 0,01-0,05 г (діти від 6 місяців до року — по 0,005 г, віком 2 роки — по 0,01 г, 3-4 роки — по 0,015 г, 5-6 років — по 0,02 г, 7-9 років — по 0,025 г і 10-14 років — по 0,03 г) 4 рази на день.

Напади емфіземи припиняться, якщо 1 частину за об’ємом подрібненого листя мирта залити 5 частинами 700 спирту, настояти 7 днів, періодично збовтуючи, процідити і вживати по 25 крапель настоянки 4 рази на день перед їдою протягом 10 днів. Після 5 днів перерви лікувальний курс повторити. Провести з перервами 3 таких курси.
Застосовують в лікуванні суміш трави материнки (20 г), листя мати-й-мачухи (40 г) і коріння алтеї (40 г). Треба 4 ст.л. подрібненої суміші залити 0,5 л окропу, через 15 хвилин процідити й пити по 0,5 склянки теплого настою 3-4 рази на день.

Можна подрібнити сухими й змішати по 30 г коріння солодки, трави фіалки запашної, листя мати-й-мачухи, медунки й подорожника, залити 2 ст.л. суміші 0,5 л холодної некип’яченої води, настояти 2 години, потім довести настій до кипіння, прокип’ятити 5 хвилин, ще 1 годину настояти, процідити і вживати цілющий засіб теплим столовими ложками по 1 склянці на день.

Емфізему вдасться угамувати, якщо змішати сухими, заздалегідь подрібнивши, 2,5 г трави хвойнику двоколоскового, по 10 г листя мати-й-мачухи, трави материнки й шишок хмелю, по 20 г квіток глоду, трави вероніки й вересу, по 40 г трави буквиці й медунки, залити 4 ст.л. суміші 0,5 л окропу, настояти 4 години, процідити й пити по 40-50 мл настою тричі на день за 30 хвилин до їди.

Непогано подрібнити сухими й змішати 5 г цвіту чорної бузини, 10 г листя подорожника, по 20 г трави материнки й чебрецю, листя евкаліпта та мати-й-мачухи, залити 2 ст.л. суміші 0,5 л окропу, настояти 10 хвилин, процідити й пити по 100 мл настою тричі на день за півгодини до їди.

Ефективно змішати сухими, заздалегідь подрібнивши, по 30 г трави медунки та листя мати-й-мачухи, по 20 г листя м’яти перцевої, листя та квіток алтеї, трави гісопу й материнки, залити 2 ст.л. суміші 0,5 л окропу, через 4 години процідити й пити по 100 мл настою тричі на день за 30 хвилин до їди.

Самопочуття поліпшиться, якщо подрібнити сухими й змішати 10 г коріння оману, по 20 г бруньок сосни й насіння фенхелю, по 40 г листя шавлії, коріння алтеї й солодки, залити 1 ст.л. суміші в термосі двома склянками окропу, настояти 4 години, процідити і вживати по 2 ст.л. настою кожні 2-3 години.

Не зашкодить змішати сухими, заздалегідь подрібнивши, по 20 г плодів анісу, трави шавлії, бруньок сосни, коріння алтеї й солодки, залити 1 ст.л. суміші 200 мл окропу, витримати 10 хвилин під кришкою на слабкому вогні, процідити й випити настій гарячим невеликими ковтками за 4-6 разів протягом дня.

Корисно кілька разів на день втягувати носом олію чорного кмину, а потім різко її відхаркувати. Можна 1 ст.л. олії розчинити в склянці кип’яченої води й проводити з розчином інгаляцію. Ще треба за 25 хвилин до сніданку та вечері вживати по 1 ч.л. олії чорного кмину, запиваючи його 1 склянкою води, в якій розчинено 1 ст.л. якісного меду. Не зашкодить аптечну настоянку чорного кмину перемішати порівну за об’ємом із оливковою олією й 3-4 рази на день закапувати в кожну ніздрю по 3-4 краплі приготовленої суміші.

Розслабляться бронхи, поліпшиться вентиляція легень, якщо подрібнити сухими й змішати 10 г трави кропиви дводомної, по 20 г шишок хмелю, плодів анісу, трави багна звичайного й чебрецю, залити 1,5 ст.л. суміші 300 мл води, витримати 15 хвилин під кришкою на киплячій водяній бані, настояти 45 хвилин, процідити й пити по 50 мл настою 4-6 разів на день за 30 хвилин до їди й обов’язково на ніч перед сном.

Полегшують перебіг емфіземи аптечні ефірні олії материнки, любистку, майорану, мандарина, пижма, полину, чебрецю, кропу, хмелю, чаберу, шавлії й евкаліпта. Їх можна розпиляти в кімнаті за допомогою аромолампи або ж розтирати ними груди, стопи та долоні. Корисні п’ятихвилинні парові інгаляції з додаванням однієї з названих вище олій і прийняття увечері перед сном ароматичних ванн (розчинити у ванні з теплою водою 2-3 краплі ефірної олії, 1 ст.л. морської солі й полежати в розчині 10-15 хвилин).

Для розрідження мокроти при емфіземі й хронічному бронхіті потрібно подрібнити сухими й змішати за об’ємом 1 частину коріння істоду, по 2 частини листя мати-й-мачухи та трави чебрецю, залити 2 ч.л. з верхом суміші 250 мл киплячої води, настояти 10-15 хвилин під кришкою, процідити й випити настій, додавши в нього за смаком мед. Готувати та пити цілющий засіб уранці натщесерце та ввечері перед сном. Можна змішати сухими за об’ємом, заздалегідь подрібнивши, 2 частини листя мальви й 1 частину трави вербозілля, залити 2 ч.л. суміші 250 мл окропу, настояти до терпимо гарячої температури, процідити й випити настій невеликими ковтками. Вживати його, постійно готуючи свіжий, двічі-тричі на день.

Щоб угамувати при емфіземі й бронхіті напад кашлю, треба залити 250 мл окропу 2 ч.л. подрібненого коріння алтеї, настояти півгодини, час від часу помішуючи, потім настій збовтати, ще 30 хвилин настояти, процідити, трохи підігріти, розчинити в теплому настої за смаком мед і випити поволі маленькими ковтками. Вранішнього нападу кашлю вдасться запобігти, якщо подрібнити сухими й змішати порівну за об’ємом листя малини, трави жабрію й чебрецю, залити 2 ч.л. з верхом суміші 250 мл окропу, через 15 хвилин процідити, підсолодити настій медом і випити маленькими ковтками. Готувати та пити його вранці натщесерце та ввечері перед сном.

Дуже добре при емфіземі й інших легеневих захворюваннях залити 1 л оливкової олії 100 г живиці сосни, витримати, постійно помішуючи, 10-15 хвилин на киплячій водяній бані, процідити через кілька шарів марлі, розчинити в настої 1 склянку натурального меду і вживати по 1 ст.л., запиваючи відваром коріння малини (1 ст.л. подрібненої сировини залити 300 мл води, довести до кипіння, проварити 10 хвилин на слабкому вогні й процідити), тричі на день за півгодини до їди.

При всіх хворобах легень, у тому числі й при емфіземі, протипоказані алкоголь, кава, міцний чай і какао, будь-які продукти з консервантами, ароматизаторами, барвниками й іншими синтетичними добавками, молоко та молочні продукти, а також крохмалисті плоди й овочі, такі, як банани та картопля. Слід обмежити до максимуму вживання солі, шліфованого рису, м’яса, горіхів, фруктових соків, хлібобулочних і кондитерських виробів, а також макаронних виробів, зроблених не з цільнозернового борошна. Бажано пити якомога більше теплої води, вживати теплу їду й помірно гарячі настої шипшини, чорної смородини та малини. Корисний неміцний зелений чай, у який додано за смаком лимонний сік, мед і імбир.

Основа раціону повинна будуватися на цілісних злаках і великій кількості сезонних овочів. Потрібно їсти багато моркви, цукіні, гарбуза, брокколі, болгарського перцю, томатів, цитрусових і морепродуктів. При приготуванні їжі рекомендується використовувати нерафіновану олію, а замість кондитерських виробів їсти родзинки, курагу, інжир і чорнослив.

Дуже важливий при емфіземі білковий компонент. Щоб уникнути його дефіциту, потрібно їсти свіжий сир, сою й невеликими порціями боби, приготовлені для кращої засвоюваності зі спеціями й пряною зеленню. Рибу та м’ясо нежирних сортів рекомендується вживати відвареними або запеченими, поєднуючи з великою порцією овочевого салату, 1-2 рази на тиждень.

Щоб лікування було успішним, тим, хто страждає від емфіземи, потрібно їсти помалу, але часто.

Будьте здорові.

Із повагою — Катерина Миколаївна Фриндак, Львівська обл.; e-mail: kateryna-fryndak@ukr.net