Здрастуй, «Бабушка»!

У цій статті хочу приділити увагу гастриту — запаленню слизової оболонки шлунка. Він буває гострим і хронічним. Гострий гастрит зазвичай розвивається вна­слідок от­руєння кислотами або лугами, при радіаційному враженні організму й при вживанні у великих дозах деяких лікарських препаратів, наприклад «Аспірину», й вимагає термінового звернення до лікаря, а в тяжких випадках — госпіталізації. Після лікування може набути хронічної форми, хоча частіше хронічний гастрит є самостійним захворюванням.
Основним у лікуванні гострого гастриту, спровокованого отруєнням, являється видалення травмуючого агента. Досягається воно промиванням шлунка й очищенням кишечнику клізмами. Обов’язково потрібно викликати блювоту, щоб позбутися продукту, що викликав запалення слизової оболонки шлунка. Якщо мимовільної блювоти недостатньо, треба випити кілька склянок теплої лужної води або досить слабкого розчину марганцю.

Перші два дні при гострому гастриті слід утриматися від їди (допускається лише пиття теплого чаю з галетами чи сухарями). Щоб угамувати нудоту, що супроводжує захворювання, потрібно посмоктати шматочок лимона або льоду. На третій день лікування можна додати в раціон нежирний бульйон, рідкі супи й пюре, на четвертий — рідкі каші, фруктові киселі, желе, протерте нежирне м’ясо, некруто зварені яйця й сухарі. Розширюють дієту поступово протягом тижня, а потім переходять на звичайну їду.

Збудниками хронічного гастриту є бактерії хелікобактер пілорі, які колонізують слизову оболонку шлунка. Найчастіше вони стають причиною розвитку хронічного гастриту з підвищеною кислотністю шлункового соку. Ще хронічний гастрит розвивається внаслідок тривалого порушення режиму харчування, через уживання гострої й грубої їжі, пристрасті до гарячого, призводять до нього погане розжовування їжі, харчування всухом’ятку, пиття міцних спиртних напоїв, тривале безконтрольне вживання лікарських препаратів, що подразнюють слизову оболонку шлунка, часте вдихання у зв’язку з професійною діяльністю з’єднань свинцю, вугільного й металевого пилу, ендогенні інтоксикації при захворюваннях нирок і подагрі, а також спадкова схильність до захворювання.

Симптомами гастриту є ниючий або гострий пекучий біль у верхній частині живота, що загострюється або зникає під час їди, нудота, блювота, відсутність апетиту, відрижка, метеоризм, відчуття переповненості у верхній частині живота після їди та втрата ваги.

Хронічний гастрит розвивається поступово й перебіг його характеризується частими рецидивами. Часто поєднується із захворюваннями жовчного міхура, підшлункової залози й кишечнику. Хронічний гастрит — поступово прогресуюче захворювання, тому його лікування має бути постійним, із застосуванням засобів, що відповідають загальному стану хворого.

При хронічному гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку присутні кисла відрижка, печія, відчуття тиску на шлунок і тяжкість в в епігастрії (область безпосередньо під мечовидним відростком, відповідна проекції шлунка на передню черевну порожнину), що особливо турбують через 1-2 години після їди. Апетит у більшості випадків не зникає, іноді навіть підвищується. Є схильність до запорів. Загальний стан погіршується не дуже, схуднення немає. Дуже рідко гастрит із підвищеною кислотністю ускладнюється раком шлунка.

Гастрит зі зниженою кислотністю шлункового соку може з самого початку розвиватися як самостійне захворювання або виникнути, як друга, завершальна стадія «кислого» гастриту. При гастриті зі зниженою секрецією спостерігаються нудота, відрижка повітрям, іноді із запахом тухлого яйця, й тяжкість в епігастрії. Біль відчувається рідко, присутній неприємний смак у роті, іноді спостерігається блювота. Нерідко гастрит зі зниженою кислотністю супроводжується діареєю (проносом). Зазвичай він розвивається тоді, коли до шлункової ахілії (втрата здатності виділення нервово-залізистим апаратом шлунка вільної соляної кислоти, пепсину та хлоридів) приєднується недостатність підшлункової залози. Часто гастрит зі зниженою кислотністю, якщо вчасно не встановити правильний діагноз і не почати лікування, закінчується раком шлунка.

Щоб не допустити розвитку гастриту й інших захворювань шлунка, треба повноцінно харчуватися, дуже ретельно пережовуючи їжу, й постійно стежити за станом порожнини рота, зубів і ясен, не допускаючи їхніх захворювань. Обов’язково регулярно очищати організм у цілому і кишечник зокрема. Їсти кілька разів на день, невеликими порціями, бажано в один і той самий час, не забуваючи двічі на тиждень дотримуватися розвантажувальних днів. З раціону слід виключити свіже молоко, каву, жирне, копчене, гостре, солоне, алкоголь, консерви, продукти генетично змінені й ті, що викликають подразнення слизової оболонки шлунка. Якщо любите солодке, пам’ятайте, що вуглеводи руйнують вітаміни, особливо вітамін С, тому збільшіть у раціоні кількість вітаміновмісних продуктів. Їжте якомога більше фруктів, овочів і регулярно пийте фруктові та овочеві соки. Необхідно кожну середу й п’ятницю, поєднуючи зі звичайним постом, проводити розвантажувальні дні. При лікуванні гастриту використовуйте більше трав, настоїв, відварів і якомога менше хімічних медпрепаратів.

Із повагою — Оксана, м. Львів