Здрастуй, «Бабушка»!

Хрін, як відомо, не солодший за редьку, але це не заважає йому займати почесне місце серед пряно-смакових рослин із дивними цілющими властивостями.
В Україні хрін досить популярний, рідко в якій сім’ї без нього обходиться святковий стіл.

Ця багаторічна трав’яниста рослина сімейства капустяних родом із країн Середземномор’я: її добре знали древні єгиптяни й римляни, а грекам дуже подобався гострий і пекучий смак хрону ще 3500 років тому. У Греції хрін був і приправою, і самостійною стравою: вважалося, що він не просто поліпшує апетит, а й надає сил.

У нас його стали вирощувати приблизно з IX віку й поступово хрін став незамінною приправою, а також у народі звернули увагу на цілющі властивості цієї рослини й почали широко застосовувати її в лікуванні.

Таке універсальне використання хрону пояснюється високою біологічною активністю природних речовин, якими він дуже багатий. У ньому присутні рослинний білок, трохи жирів, вуглеводи, глікозиди й сапоніни, насичені й ненасичені жирні та органічні кислоти, багато харчових волокон, вітаміни РР, Е, С і групи В, калій, фосфор, кальцій, натрій, магній, залізо, мідь, сірка й хлор. Також у хроні є фітонциди, які проявляють протимікробну й противірусну активність. Ще цілющі властивості цієї рослини зумовлені фізіологічно активними речовинами, зокрема наявністю в ній гірчичної олії, яка посилює секрецію соляної кислоти залозами шлунка й збуджує апетит.

Сік, кашку й настій коріння хрону з успіхом застосовують при лікуванні гастриту зі зниженою кислотністю шлункового соку, дискінезії жовчовивідних шляхів, сечокам’яної хвороби, подагри, ревматизму, анемії (недокрів’я), цинги й атонії кишечнику, їх використовують для збільшення сечовиділення при набряках і водянці, за винятком випадків, пов’язаних із нирковою недостатністю.

При астенії (хронічна втома) дуже добре розмішати в склянці натурального виноградного вина 1 ч.л. подрібненого до кашки кореня хрону і вживати по 1 ч.л. суміші 1 раз на день до стабільного поліпшення стану здоров’я.

Із ангіною, бронхітом й асцитом (водянкою) вдасться впоратися, якщо 150 г подрібненого до кашки коріння хрону ретельно перемішати зі свіжовичавленим із 2-3 середнього розміру лимонів соком і вживати по 0,5-1 ч.л. суміші двічі-тричі на день за півгодини до їди. Курс лікування, залежно від захворювання, — від 10 днів до 2 місяців. Ще при ангіні й бронхіті потрібно 1 ст.л. подрібненого кореня хрону залити склянкою окропу, настояти 30 хвилин під кришкою, процідити й ретельно пополоскати настоєм рот і горло. Виконувати процедуру кілька разів на день. Якщо вживати цей настій по 1 ст.л. тричі на день за півгодини до їди, значно поліпшиться апетит.

Дуже добре за відсутності апетиту, а також при застуді вимити щіткою, нарізати тонкою соломкою й помістити в скляну банку 100 г свіжого коріння хрону, додати нарізані тонкими кружечками разом із насінням 2 стручки солодкого перцю й 1 стручок слабопекучого перцю, залити все 1 л горілки, щільно закупорити банку й залишити на 2 тижні в темному прохолодному місці. Після цього настоянку процідити і вживати по 1 ч.л. тричі на день перед їдою. Достатньо кількох днів такого лікування, щоб поліпшився апетит й зникли всі симптоми застуди.

Якщо турбує сильний кашель, потрібно прикласти до стоп свіже листя хрону, надіти зверху шкарпетки і ходити з листям, змінюючи його у міру висихання. Незабаром кашель припиниться. Також він мине, якщо змішати порівну за об’ємом тепле кип’ячене молоко, свіжовичавлені соки чорної редьки, моркви й коріння хрону, а потім пити по 2-3 ковтки суміші 6 разів на день. При болю в грудях, викликаному кашлем, треба ріпу й корінь хрону порізати кубиками, залити в емальованому посуді невеликою кількістю води, довести до кипіння, прокип’ятити 2-3 хвилини, потім протомити 1-1,5 години в духовці, процідити, макуху віджати, розчинити у відварі цукор або мед за смаком і вживати по 1 ст.л. теплим щогодини протягом дня.

Не запущеного вірусного гепатиту, що супроводжується жовтяницею, позбавить цей засіб. Потрібно 500 г подрібненого коріння хрону залити 1 л окропу, витримати 24 години в щільно закритому посуді, процідити й пити по 50 мл настою тричі на день за півгодини до їди протягом 7 днів.

Атеросклероз не буде прогресувати, якщо залити в емальованому посуді 1 л окропу 100 г подрібненого кореня хрону, витримати 20 хвилин під кришкою на слабкому вогні, настояти до охолодження, процідити й пити по 100 мл настою тричі на день перед їдою. Можна змішати склянку домашньої сметани й 1 ст.л. свіжого подрібненого кореня хрону, а потім уживати по 1 ст.л. суміші тричі на день за півгодини до їди. Зберігати її в щільно закритій скляній банці в холодильнику. І настій, і суміш уживати по місяцю. Такі місячні лікувальні курси бажано проводити 3-4 рази на рік.

Тим, хто страждає від гаймориту, раджу свіже коріння хрону ретельно вимити під проточною водою, очистити від шкірки й подрібнити на тертці. Ретельно перемішати 80 г отриманої маси зі свіжовичавленим із 2-3 середнього розміру лимонів соком і вживати щоранку через 20-25 хвилин після сніданку по 0,5 ч.л. приготовленої суміші. Курс лікування — 3-4 місяці, після двотижневої перерви повторити. Щоб уникнути загострення хвороби, бажано проводити такі лікувальні курси для профілактики навесні та восени.

Для усунення гастриту зі зниженою кислотністю шлункового соку потрібно 1 частину за об’ємом подрібненого коріння хрону залити 4 частинами натурального виноградного вина, витримати 10 годин у темному місці при кімнатній температурі, процідити і вживати по 1 ст.л. настоянки тричі на день за півгодини до їди протягом 2-3 тижнів. Непогано 1 частину за об’ємом подрібненого до кашки кореня хрону ретельно перемішати з 4 частинами натурального меду і вживати по 1 ст.л. суміші тричі на день перед їдою. Якщо спиртне або мед протипоказані, можна 1 ст.л. подрібненого кореня хрону залити 400 мл окропу, настояти 1 годину, процідити й пити по 50 мл настою 4 рази на день за 30 хвилин до їди. Курс лікування — 14-21 день.

Мігрень, головний біль припинять мучити, якщо пропустити через м’ясорубку разом зі шкіркою, але без кісточок, по 1 середнього розміру лимону й апельсину, помістити отриману масу в емальований посуд, додати в неї по 100 г подрібненого коріння хрону й цукру, влити 300 мл червоного виноградного вина, перемішати й витримати суміш 45 хвилин під кришкою на киплячій водяній бані. Після охолодження процідити, макуху віджати й пити по 100 мл двічі-тричі на день через 1,5-2 години після їди.

Ця настоянка сприяє підвищенню імунітету й усуненню занепаду сил. Потрібно залити в скляній пляшці 0,5 л якісної горілки 50 г подрібненого кореня хрону, 1-2 ст.л. натурального меду, подрібнену цедру й сік з 1 одного середнього розміру лимона, витримати 10-14 днів, щодня збовтуючи, в темному місці при кімнатній температурі, процідити й пити по 30-50 мл настоянки 1 раз на день. Ще дуже корисно пропустити через м’ясорубку очищений від шкірки корінь хрону завдовжки 15-20 см і 1 голівку часнику, перемішати отриману масу в скляній банці зі склянкою сухих подрібнених плодів барбарису, залити суміш, щоб покрило, нерафінованою олією, витримати 12 годин у холодильнику, а потім уживати по 1 ч.л. до закінчення вранці натщесерце.

Діабет і гіпертонія на початковій стадії припинять розвиватися, якщо 1 частину за об’ємом подрібненого кореня хрону перемішати з 10 частинами кислого молока і вживати по 1 ст.л. суміші тричі на день протягом місяця. Готувати та вживати її двічі-тричі на рік.

Піддається лікуванню хроном і стенокардія (грудна жаба). Потрібно 1 ч.л. свіжого подрібненого кореня хрону перемішати вранці з натуральним медом так, щоб кількість суміші не перевищувала 1 ст.л., й з’їсти її натщесерце за 1 годину до сніданку. Курс лікування — не довше 30 днів. При неприємних відчуттях дозу хрону в суміші трохи знизити, а потім поступово знову довести до 1 ч.л. Окрім цього, треба подрібнити й змішати по 1 склянці ядер волоських горіхів і коріння хрону, додати 1 склянку гречаного меду, знову перемішати і вживати отриману масу до закінчення, запиваючи зеленим чаєм, по 1-2 ст.л. двічі-тричі на день.

Судини очистяться, якщо склянку подрібненого коріння хрону залити 0,5 л якісної горілки, витримати 24 години в темному місці при кімнатній температурі в щільно закритому посуді, процідити, розчинити в настоянці по склянці рідкого натурального меду, свіжовичавлених морквяного, бурякового й лимонного соків, а потім уживати по 1 ст.л. суміші до закінчення тричі на день за 40 хвилин до їди. Зберігати цілющу суміш у банці або пляшці в холодильнику.

Щоб грип минув без ускладнень, потрібно перемішати по 50 г подрібненого коріння хрону і цукру, витримати суміш 10-12 годин у теплому місці, потім додати в неї свіжовичавлений із половини середнього розміру лимона сік, знову перемішати, процідити, віджати й пити щогодини протягом доби по 20 мл цілющого засобу. З макухою, що залишилася, робити на ніч компрес. Також треба зварити в невеликій кількості води до готовності коріння хрону й картоплю в мундирі, додати в гарячий відвар 2 пігулки «Валідолу», ретельно все розім’яти, не зливаючи воду, й вдихати протягом 10 хвилин носом і ротом пару, що підіймається від посуду. Проводити процедуру вранці та ввечері. Добре щодня по 1-2 хвилини вдихати фітонцидивід подрібненого до кашки кореня хрону.

Занадто великі дози хрону подразнюють слизову оболонку травного тракту й збуджують центральну нервову систему, тому не зловживайте ним. При ентероколіті, хворобах печінки й сечовивідних шляхів, гастриті, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки з підвищеною кислотністю шлункового соку хрон протипоказаний.

Розгладжуванню зморшок при в’ялій і пористій шкірі сприяє накладення на 15-20 хвилин на обличчя у вигляді маски суміші подрібненого кореня хрону й подрібнених яблук, узятих порівну за об’ємом.

Здолати на початковій стадії застуду вдасться, якщо при перших її симптомах прикласти до стоп, гомілок і грудей у вигляді компресу подрібнений до кашки корінь хрону. Тримати його до відчуття терпимої печії.

Угамувати біль при радикуліті, ішіасі (запалення сідничного нерва) й люмбаго (простріл) допоможе накладення на болісні місця у вигляді компресу свіжого листя хрону. Не знімати його кілька днів. Непогано прикладати в лляному мішечку ввечері перед сном на 40-50 хвилин подрібнений до кашки свіжий корінь хрону. Стан здоров’я при згаданих вище захворюваннях поліпшиться, якщо 50 г подрібненого коріння хрону залити 200 мл горілки, витримати 3 дні в темному місці при кімнатній температурі, потім простелити на ліжку медичну клейонку, прикрити її зверху 4 шарами марлі, нанести на марлю тонким шаром, не проціджуючи, настоянку, лягти на неї попереком і полежати 10-15 хвилин. Можна склянку свіжовичавленого з кореня хрону соку перемішати з 20 мл медичного спирту, витримати тиждень у темному місці при кімнатній температурі, розчинити в настоянці 3 ст.л. натурального меду, 1 ч.л. домашньої сметани й 10-15 крапель рицинової олії, розтерти ввечері сумішшю болісне місце, укутати компресним папером, надіти теплий светр і спати так до ранку. Корисно свіжовичавлений із коріння хрону сік перемішати порівну за об’ємом із ромашковим, дитячим або обліпиховим кремом, а потім на ніч втирати отриману мазь у проблемне місце, укутувати його вовняною тканиною, пити чай із малиною або липовим цвітом і лягати спати. До ранку біль минає.

Із повагою — Катерина Миколаївна Фриндак, Львівська обл.; e-mail: kateryna-fryndak@ukr.net