Здрастуй, «Бабушка»!

Вживаючи різні овочі, ми навіть не замислюємося, що це найдешевші й найдоступніші всім ліки, головне — правильно розподілити їх у своєму раціоні.

Якщо ж харчуватися неправильно, то якість нашої крові й клітин починає погіршуватися, жир, холестерин і кальцієві солі відкладаються у кровоносних судинах і з часом перетворюють їх на тверді скам’янілі трубки з досить вузьким просвітом. Ще виявлено, що основна причина ревматизму — часте вживання м’ясного. Та зовсім не обов’язково надавати перевагу продуктам тваринного походження. Якщо, окрім них, весь рік грамотно вживати овочі й фрукти, то можна ефективно очистити організм, значно зміцнити імунітет і нормалізувати обмін речовин. Також рослинні волокна поглинають холестерин і жовчні кислоти, завдяки чому концентрація холестерину в крові знижується, а утворення жовчних каменів припиняється. Щоденне ж уживання салатів із сирих овочів та висівок дозволяє за 3 дні налагодити роботу кишечнику.

За допомогою правильного харчування можна захистити організм і від шкідливої дії радіоактивних речовин. Найбільше вони концентруються в зернових, потім — у м’ясі, молоці, фруктах і найменше таких речовин накопичується в овочах, а деякі овочі зовсім мають протирадіаційну дію. До них належать капуста білокачанна й броколі, картопля, цибуля ріпчаста, морква, огірки, пастернак, ріпа, салат, столовий буряк, томати, гарбуз, часник, щавель, петрушка, аніс, коріандр, кмин і хрін. Взагалі, практикою доведено, що багатьох хвороб вдасться уникнути, якщо повсякденний раціон на 60% складатиметься із овочів та фруктів, на 20% — із білків і ще на 20% — із жирів, крохмалів і цукру, взятих разом.

Тепер про застосування овочів для зцілення.

Розвиток атеросклерозу вдасться зупинити, якщо 1-2 рази на день уживати по 200 г сирої, ретельно вимитої й тонко очищеної від шкірки картоплі. Знижує рівень холестерину в крові і гальмує розвиток атеросклерозу цибуля. Треба 100 г подрібненої цибулі перемішати з 1/3 склянки меду, настояти 4 дні при кімнатній температурі, а потім уживати по 1 ст.л. суміші кожні 3 години. Курс лікування — 30 днів. Очистити організм від шлаків і зайвого холестерину, уникнути ожиріння й розвитку атеросклерозу допоможе білокачанна капуста. Її потрібно їсти сирою якомога більше. Відмінно протистоїть атеросклерозу чорна редька. Треба у свіжовичавленому з її коренеплодів соку розчиняти за смаком мед і вживати по 2 ст.л. (гіпертонікам починати з 1 ст.л., контролюючи постійно тиск!) розчину тричі на день перед їдою. Також атеросклероз не прогресуватиме, якщо регулярно їсти без оцту і всіляких приправ свіжі огірки, свіжу моркву зі сметаною, салати з сирим буряком, сирий гарбуз, сирі недозрілі кабачки й додавати в усі страви за смаком зелень кропу, петрушки й селери.

Корисний при атеросклерозі, тромбозі, погіршенні зору, ранах, що довго не гояться, та трофічних виразках топінамбур. В усіх цих випадках сирі бульби рослини добре миють, не очищаючи від шкірки, подрібнюють на тертці і регулярно їдять просто так або додаючи в салати. Окрім цього, вранці натщесерце п’ють по 0,5 склянки свіжовичавленого з топінамбура соку. Незабаром згадані вище проблеми перестануть турбувати.

Покращує обмін речовин, очищає судини й кров, попереджує розвиток атеросклерозу, гіпертонії, інфаркту й стенокардії (грудна жаба) часник. Потрібно 50 г подрібненого часнику залити 250 мл горілки, витримати 3 дні в теплому місці, процідити і вживати по 8-10 крапель настоянки, розчиняючи в 1 ч.л. холодної води, тричі на день.

Установлено, що причиною розвитку авітамінозу буває нестача вітамінів в організмі, низька або висока температура навколишнього повітря, фізичні навантаження, нервові потрясіння, кисневе голодування, вагітність і годування немовлят грудьми, розлад шлунково-кишкового тракту й погана засвоюваність їжі. Проявляється недуга загальним нездужанням, зниженою стійкістю організму до інфекційних захворювань, кровоточивістю ясен і синцями на шкірі. Перемогти її допоможе регулярне вживання овочів.

Якщо ж постійно пити морквяний сік, їсти свіжу моркву зі сметаною, шпинат, салат, зелену цибулю, абрикоси, чорну смородину й агрус, то вдасться позбутися курячої сліпоти.

Впоратися з цингою допоможе часте вживання свіжих яблук, лимонів, апельсинів, помідорів, часнику, моркви, журавлини, зеленої та ріпчастої цибулі, свіжої й квашеної білокачанної капусти, квашеного або вареного червоного столового буряка, пиття томатного соку й відвару плодів шипшини, приготовленого, як чай.

У результаті гострих або хронічних крововтрат, підвищеного руйнування еритроцитів, через недостатність функції кісткового мозку, дефіциту в організмі заліза може розвинутися анемія (недокрів’я). Для її усунення потрібно їсти якомога більше вареного й квашеного червоного столового буряка, додаючи його в різні страви. Непогано вижати з сирих бурякових коренеплодів сік, відстояти його 3-4 години й пити по 1/4-1/3 склянки 3-4 рази на день. Курс лікування — 4 тижні, щодня готувати свіжий сік. Корисно при анемії з’їдати вранці натщесерце по 100 г сирої подрібненої моркви, заправленої сметаною або олією. Дуже добре залити 3 склянками окропу 1 ст.л. подрібнених квіток топінамбуру, настояти, укутавши, 8 годин, процідити й пити по 0,5 склянки настою 3-4 рази на день за 15 хвилин до їди. Позбавляє анемії й регулярне вживання часнику. У сезон треба щодня їсти свіжі огірки, не очищаючи їх від шкірки, а також пити по 1 склянці на день огіркового соку. Із незапам’ятних часів лікують анемію гарбузом. Його їдять вареним по 150-200 г 4-5 разів на день.

Недокрів’я припинить мучити, якщо залити склянкою молока 1 ст.л. насіння чи зелені кропу, довести до кипіння, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, процідити й пити по 1/3 склянки відвару тричі на день. Якщо постійно їсти свіжими зелень і корінь селери, а також уживати тричі на день за 20 хвилин до їди по 1-2 ч.л. свіжовичавленого з селери соку, можна швидко здолати залізодефіцитну анемію. Прискоренню одужання сприяє шпинат. Його їдять, додаючи в салати, або цілим листям. Салат зі шпинатом уживають відразу, оскільки при зберіганні в ньому утворюються отруйні речовини. А ось ціле свіже листя шпинату зберігається при температурі -10С — -20С до 3 місяців.

Сприятливо впливають на травний тракт, а також протистоять анемії кабачки. Їх їдять свіжими трохи недозрілими, не очищаючи від шкірки.

Вживаючи двічі-тричі на день, заправляючи олією, по 200-300 г стиглих свіжих помідорів або випиваючи за 15 хвилин до їди по 150-200 мл свіжовичавленого томатного соку, зупините розвиток анемії й цукрового діабету.

Підвищенню рівня гемоглобіну в крові сприяє регулярне вживання свіжими зелені та кореня петрушки.

Білокачанну капусту народна медицина відносить до овочів, що мають загальнозміцнювальну дію, тому її з успіхом використовують для підвищення імунітету. З цією метою свіжовичавлений капустяний сік змішують порівну за об’ємом зі свіжовичавленим морквяним чи яблучним соком і п’ють по 0,5 склянки сокової суміші вранці натщесерце та ввечері перед сном.

Звичайно, здоровій людині всякий овоч на користь, а ось хворій треба знати їх протипоказання. Із цими протипоказаннями і з випадками хворобливого реагування організму на деякі овочі хочу ознайомити нижче.

При вживанні в сирому вигляді й у великій кількості, особливо за відсутності ретельного пережовування, білокачанної капусти можуть виникнути здуття живота, тяжкість у шлунку й нудота. Категорично протипоказана ця капуста при панкреатиті.

Ні в якому разі не вживати позеленілі бульби картоплі, оскільки в них міститься отруйна речовина соланін.
Сиру ріпчасту цибулю не можна їсти тим, хто страждає від гострих захворювань шлунка, нирок і печінки.

Моркву не рекомендується вживати при нирковокам’яній хворобі, що супроводжується випаданням в лужній сечі фосфатів. Якщо багато пити морквяного соку, можуть виникнути млявість, головний біль, блювота, розлад координації рухів, шкірний висип, біль у кістках і підвищитися температура тіла.

Свіжі огірки протипоказань не мають, а ось солоні й консервовані навіть здоровим людям слід включати до свого раціону в невеликих кількостях, оскільки сіль, цукор і оцет, що містяться в них, подразнюють шлунково-кишковий тракт, внутрішні органи, підвищують кров’яний тиск і затримують в організмі рідину.

Перець солодкий протипоказаний при серцево-судинних захворюваннях із порушенням ритму серця й підвищеним кров’яним тиском. Слід бути обережними при його вживанні людям із підвищеною збудливістю нервової системи і ні в якому разі не можна його їсти епілептикам.

Вживання гіркого перцю треба значно обмежити при хронічних захворюваннях печінки й нирок, а також повністю відмовитися від нього при виразці шлунка й кишечнику. Вживання гіркого перцю при геморої призводить до виникнення нестерпного свербіння в області анального отвору.

Якщо їсти багато ревеню, в кишечнику може порушитися всмоктування кальцію, внаслідок чого починають турбувати судоми. Також зловживання цією рослиною провокує утворення в нирках каменів і зморщування селезінки. Протипоказаний ревінь при виразці шлунка й дванадцятипалої кишки, дітям і вагітним.

Редьку слід повністю виключити з раціону тим, хто страждає від гастриту з підвищеною кислотністю шлункового соку, виразки шлунка й захворювань нирок.

Салат у великій кількості шкідливий при туберкульозі й астмі, а ще зловживання ним негативно діє на пам’ять та зір.

Свіжий часник протипоказаний при запаленнях шлунка й нирок, загостренні геморою й надмірних місячних.

Вживати у великих кількостях зелень коріандру категорично заборонено при серцево-судинних захворюваннях, підвищеній здатності крові згущуватися, тромбофлебіті, тромбозі, виразці шлунка, гіперацидному гастриті, гіпертонії й гіпотонії.

Петрушку не можна їсти вагітним, оскільки її вживання може спровокувати викидня.

Надлишок в раціоні зелені кропу призводить до зниження кров’яного тиску й занепаду сил.

Хрін протипоказаний при гострих запальних захворюваннях внутрішніх органів, а зловживання ним може спричинити підвищення кров’яного тиску.

Приготовлені зі шпинатом страви треба їсти тільки свіжими, оскільки при зберіганні їх протягом 24-48 годин у теплому приміщенні в них утворюються азотистокислі солі, а вони при вживанні негативно діють на кров’яні тільця, внаслідок чого можуть виникнути синюшність шкіри, задишка, блювота й діарея (пронос).

Трохи гальмує утворення цих солей додавання в страви зі шпинатом цукру. При захворюваннях печінки, нирок і подагрі шпинат категорично протипоказаний.

Щавель кислий може спровокувати затримку сечі, тому його ні в якому разі не можна їсти при порушенні обміну речовин, сечокам’яній та жовчнокам’яній хворобах.

Зловживання огірковою травою (бораго) призводить до утворення в печінці тромбів.

Ось і все, про що хотіла розповісти. Харчуйтеся овочами й багато проблем, пов’язаних зі здоров’ям, буде вирішено.

Із повагою — Тетяна Петрівна Середюк, м. Вінниця