Здрастуй, «Бабушка»!

Оскільки лікування лікарськими рослинами досить актуальне, продовжую ділитися своїми знаннями лікаря-фітотерапевта.

Часто після ампутації мучить фантомний біль. Його позбавить живокіст. Свіжий подрібнений корінь рослини треба змішати з несолоним топленим салом до стану однорідної маси й двічі-тричі на день змащувати сумішшю куксу.

При геморої потрібно 1 ст.л. подрібненої трави медунки залити 2 склянками окропу, настояти 1 годину в теплому місці, процідити й пити по 0,5 склянки настою 3-4 рази на день за півгодини до їди. Курс лікування — 7-10 днів.

Печінка й жовчні шляхи оздоровляться, якщо 1 ст.л. квіток волошки синьої залити склянкою окропу, настояти 1 годину під кришкою, процідити і вживати по 1 ст.л. настою 4 рази на день у проміжках між їдою протягом тижня.

Для усунення екземи потрібно залити склянкою окропу 1 дес.л. подрібненого кореня цикорію, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, настояти 1 годину, процідити і вживати по 1 ст.л. настою 3-4 рази на день за 30 хвилин до їди.

Ерозія шийки матки загоїться, якщо подрібнити й змішати 3 ст.л. трави татарнику, по 2 ст.л. квіток календули й трави полину гіркого, по 1 ст.л. трави грициків і чистотілу, залити 3 ст.л. суміші 1 л окропу, прокип’ятити рівно 1 хвилину, настояти 1 годину, процідити й пити по 30 мл настою 7 разів на день, а також двічі-тричі на день спринцюватися ним.

Щоб угамувати головний біль, що виник на нервовому ґрунті, треба подрібнити й змішати 100 г трави чебрецю та 25 г трави полину гіркого, залити ввечері 2 ст.л. суміші в термосі 2 склянками окропу, витримати ніч, а вранці процідити й пити по 100 мл настою 4 рази на день за півгодини до їди.

Гастрит із підвищеною кислотністю перестане діймати, якщо подрібнити сухими й змішати 5 г трави звіробою, 4 г трави собачої кропиви п’ятилопатевої, по 3 г насіння льону, трави рути запашної й споришу, по 2 г листя м’яти перцевої, квіток ромашки аптечної, коріння солодки й плодів кмину, по 1 г трави грициків і квіток пижма, залити ввечері 2 ст.л. суміші в термосі 0,5 л киплячої води, витримати ніч, а вранці процідити, розділити настій на 3 рівних порції й пити по одній у теплому вигляді тричі на день за 20-30 хвилин до їди. Обов’язково виключити з раціону м’ясні, рибні, грибні й томатні соуси, хрін, гірчицю, перець, гострі й солоні закуски, копченину, газовані напої, квас, чорну каву, баранячий, яловичий, свинячий та кулінарний жири. Вживати все варене або приготовлене на пару. Їсти 5-6 разів на день. На ніч випивати 200 мл молока.

Із повагою — Л.П.Лебедєва