Здрастуй, «Бабушка»!

Цього разу хочу ознайомити з методами народної медицини, використовуваними при лікуванні та профілактиці остеопорозу — захворювання, що характеризується прогресивним зниженням щільності кісток.

Відмінно зміцнює кістки, нормалізує кислотність й усуває печію яєчна шкаралупа. Її треба перетерти до порошку і вживати по 0,5 ч.л. двічі на день до або після їди. При підвищеній кислотності шлункового соку шкаралупу в порошку запивають звичайною водою, а при зниженій — водою з яблучним оцтом і медом (у склянці води розчинити по 1 ч.л. оцту та меду). Також кістки зміцняться, якщо щодня вживати по 0,5 ч.л. перетертих до порошку риб’ячих кісток, запиваючи їх склянкою води. Можна додавати цей порошок у будь-які страви.

Щоб уникнути остеопорозу, жінкам після 40 років потрібно щодня з’їдати по 100-150 г бринзи, додаючи її в салати.

Ефективно 0,5 кг рибного фаршу ретельно перемішати з однією середнього розміру цибулиною, заздалегідь обсмаженою в олії, одним сирим курячим яйцем, посолити, поперчити за смаком і наробити невеликих тефтельок. Укласти їх на решітці зверху каструлі разом зі скибочками буряка, моркви, картоплі, корінням петрушки і селери, в каструльку з водою, на якій лежить решітка, помістити все, що залишилося від оброблення риби, використовуваної для приготування фаршу, тобто хвости, шкіру, плавники, кістки і голови, додати лавровий лист, трохи чорного перцю горошком і проварити на помірному вогні близько 2 годин. Потім тефтельки, овочі та бульйон з’їсти. Якщо готувати та вживати цю страву двічі на тиждень, остеопороз не потривожить.

Дуже добре сприяють зміцненню кісток їзда на велосипеді, теніс, бадмінтон, танці, стрибки і біг підтюпцем.

Із розтягненням м’язів удасться впоратися, якщо подрібнену цибулю перемішати з такою самою кількістю за об’ємом цукру, нанести суміш товстим шаром на лляну тканину і зафіксувати її на болісному місці.

Склероз не буде прогресувати, якщо залити склянкою води 1 ст.л. сухої подрібненої трави талабану, довести до кипіння, прокип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні, настояти 2 години, процідити і вживати по 1 ст.л. настою тричі на день.

Із повагою — Юлія Сергіївна Батуріна, м. Дніпро