Здрастуй, «Бабушка»!

У своїй черговій статті хочу приділити увагу панкреатиту — запальному захворюванню підшлункової залози. Панкреатит буває гострим та хронічним. Враження підшлункової залози може проявлятися як незначним болем, так і тяжким шоком. Серед хворих переважають жінки. Це, мабуть, пов’язано з тим, що вони частіше страждають від жовчнокам’яної хвороби й порушень жирового обміну. Значна частина хворих — літнього віку люди.

Причиною панкреатиту бувають зловживання алкоголем, жирним, смаженим, прянощами, вживання наваристих бульйонів, гострих страв, недозрілих ягід і фруктів. Можуть спровокувати запалення підшлункової залози нерегулярне харчування, захворювання дванадцятипалої кишки, операції на шлунку й жовчовивідних шляхах, травми, поранення живота, вживання деяких ліків, епідемічний паротит (свинка), вірусні гепатити В і С, глисти-аскариди, порушення обміну речовин, зміна гормонального фону, хвороби судин і спадкова схильність до панкреатиту.

Успішно справляється з недугою овес. Треба пропустити через м’ясорубку 1 склянку промитих неочищених вівсяних зерен, залити їх в емальованому посуді 2 л води, довести до кипіння, прокип’ятити 50 хвилин на слабкому вогні, настояти до охолодження, процідити й пити по півсклянки відвару невеликими ковтками
4 рази на день за 40 хвилин до їди.

Ефективно подрібнити й змішати по склянці трави звіробою, м’яти перцевої й собачої кропиви, залити 2 ст.л. суміші 0,5 л окропу, через 30 хвилин процідити й пити по 1/4-1/2 склянки теплого настою тричі на день за півгодини до їди. Курс лікування — 10-15 днів.

Непогано при панкреатиті розчинити в 1 л якісного коньяку сирий білок курячого яйця, свіжовичавлений із половини лимону сік і вживати по 1 ст.л. розчину 1 раз на день.

Сприяє одужанню вживання тричі на день протягом тижня по 1 ст.л. свіжих ягід брусниці.

Можна залити 0,5 л горілки 200 г свіжих бруньок берези, витримати 1 місяць в темному місці при кімнатній температурі, періодично збовтуючи, процідити і вживати по 1 ст.л. настоянки тричі на день за 1 годину до їди.

Панкреатит перестане мучити, якщо змішати, заздалегідь подрібнивши, півсклянки кореня оману, по 1/4 склянки трави фіалки триколірної і насіння кропу та 15 г кореня валеріани, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, через 1 годину процідити і вживати по 1-2 ст.л. настою тричі на день перед їдою.

Дуже добре залити 250 мл окропу, 1 ст.л. подрібненого коріння або квіток ехінацеї, витримати 20 хвилин на киплячій водяній бані, настояти півгодини, процідити й пити по 1/4 склянки настою тричі на день за півгодини до їди.

Допоможе сире насіння дині. Чим більше його їсти, тим краще.

Ще раджу подрібнити й змішати порівну за об’ємом листя вахти трилистої, плоди жасмину, траву звіробою й собачої кропиви п’ятилопатевої, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, настояти 1 годину, процідити й пити по 50 мл настою тричі на день за 30 хвилин до їди. Курс лікування — 4-6 тижнів.

Здолає панкреатит прополіс. Треба 100 г чистого прополісу розкачати джгутиком, витримати 5-6 годин у холодильнику, потім подрібнити на тертці, залити прополіс у пляшці з темного скла 0,5 л медичного спирту і настояти 10 днів при кімнатній температурі, збовтуючи по 2-4 хвилини вранці та ввечері. Готова настоянка має бути солом’яного або темно-коричневого кольору. Вживати її по 2/3-3/4 ч.л. (огрядним людям — по 1 ч.л.), розчиняючи в 0,5 склянки молока, підігрітого до 350С, вранці та ввечері після їди. Пити розчин маленькими ковтками.

Корисно випивати ввечері через 2 години після вечері по 250-350 мл гарячої води. Більше після цього нічого не їсти й не пити.

Також рекомендую залити 0,5 л горілки 100 г подрібненого коріння барбарису, витримати 10 днів у теплому темному місці, двічі-тричі на день збовтуючи, процідити і вживати по 1 ст.л. настоянки тричі на день перед їдою.

Поліпшення настане, якщо з’їдати двічі на день під час їди, наносячи на шматок хліба, по 0,2 г тирси червоної міді.

Приборкують недугу травою гіркого полину й стулками квасолі. Їх подрібнюють сухими, змішують по 2 ст.л., заливають суміш 0,5 л окропу, настоюють, укутавши, 45 хвилин, проціджують і п’ють по 100 мл настою тричі на день за 15 хвилин до їди протягом місяця.

Хронічний панкреатит не прогресуватиме, якщо подрібнити і змішати 1 ч.л. коріння цикорію і 2 ч.л. кори барбарису, залити суміш 250 мл окропу, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, після охолодження відвар процідити і приймати по 1 ст.л. 3-4 рази в день перед їдою.

Відмінно змішати порівну за об’ємом, заздалегідь подрібнивши, коріння лопуха, кульбаби й оману, залити 1 ст.л. суміші в емальованому посуді склянкою окропу, довести до кипіння, проварити 5 хвилин на слабкому вогні, процідити і вживати по 1 ст.л. теплого відвару тричі на день за півгодини до їди.

Усувають запалення підшлункової залози жолудями. Треба залити ввечері склянкою води 1 ст.л. подрібнених капелюшків жолудів, довести до кипіння, прокип’ятити рівно 2-3 хвилини, настояти, укутавши, ніч, а вранці процідити і випити настій натщесерце за 1 годину до сніданку. Першого дня вживати 1 ч.л. цілющого засобу, другого — 2 ч.л., третього — 1 ст.л., четвертого — 2 ст.л., а далі — по 50 мл до повного зникнення болю.

Зцілить і такий засіб. Уранці треба вичавити з 2-3 великих бульб картоплі рожевих чи червоних сортів сік, перемішати його з соком, вичавленим із 2 великих морквин, випити натщесерце 200 мл сокової суміші й обов’язково після цього півгодини полежати. Через годину можна снідати. Курс лікування — 7 днів, після тижневої перерви повторити.

Панкреатит удасться вгамувати, якщо залити в емальованому посуді 1,2 л води 100 г непросіяного борошна, проварити, постійно помішуючи, 1 годину на слабкому вогні, потім додати у відвар 1/4 ч.л. солі, по 2 ст.л. вишневого сиропу й подрібнених у кавомолці ядер волоських горіхів, ретельно перемішати, розділити суміш на 3 рівні порції і їсти по одній перед сніданком, обідом та вечерею.

Ввечері можна залити 0,5 л кефіру 1 ст.л. гречаної крупи, настояти ніч, а вранці розділити кефір із гречкою на 2 рівні порції і з’їсти одну замість сніданку, а другу — за 2 години до сну. Курс лікування — 10 днів, після десятиденної перерви повторити. В перерві з’їдати двічі на день перед їдою по 5 штук ядерець абрикосових кісточок.

Застосовують при запаленні підшлункової залози суміш заздалегідь подрібнених трави деревію (20 г), квіток календули (15 г), листя м’яти перцевої (30 г) і стулок квасолі (30 г). Потрібно 2 ст.л. суміші залити 0,5 л окропу, настояти 30 хвилин, процідити й пити по 70 мл теплого настою тричі на день за 1,5 години до їди. Курс лікування — 1,5 місяця.
Щоб назавжди забути про недугу, можна подрібнити й змішати порівну за об’ємом плоди анісу, кукурудзяні рильця, корінь кульбаби, траву чистотілу, споришу, фіалки триколірної та звіробою, залити 2 ст.л. суміші 0,5 л окропу, настояти 1 годину, процідити й пити по 1/4 склянки теплого настою тричі на день за півгодини до їди. Курс лікування — 3-4 тижні.
Оздоровлює лепеха. Треба 1 ст.л. подрібненого коріння рослини залити в термосі склянкою окропу, витримати 10 годин, процідити і вживати по 1 ст.л. настою тричі на день перед їдою протягом 3 тижнів.

Щоб лікування панкреатиту було успішним, треба максимально обмежити вживання жирного, повністю виключити з раціону смажене, копчене, консерви, ковбаси, гострі закуски й приправи, фруктові соки, наваристі м’ясні, рибні й навіть рослинні бульйони, каву, шоколад, тістечка й торти з кремом, морозиво, алкоголь, газовані напої, бобові й білокачанну капусту. Картоплю, цвітну капусту, моркву, кабачки, гарбуз, буряк їсти тільки вареними або запеченими і краще протертими. Вся вживана їжа має бути не холодною, не гарячою, а лише теплою. Корисні рідкі каші, окрім пшоняної та перлової, слизові супи, відварене нежирне м’ясо кролика й курки, омлет і дієтичний сир. Рекомендується пити несолодкий чай та мінеральну воду без газу. Їсти не менше 6 разів на день маленькими порціями. Ні в якому разі не переїдати. Окрім дотримання дієти вживати вітаміни A, C, B1, B2, B12, PP, K та фолієву кислоту.

Із повагою — А.Й.Хірілов, Донецька обл.