Здрастуй, «Бабушка»!

Свою статтю присвячую доволі потужному фільтру нашого організму — печінці.

Це єдиний людський орган, який за кілька тижнів може повністю відновитися. Цю властивість печінки називають «феноменом саламандри». Саме саламандрі можна відрубати хвіст, а потім він знову у неї виросте.

Печінка фільтрує всі шкідливі речовини, що потрапляють в організм, знижуючи таким чином їх негативну дію. Якщо ж робота цього важливого органу порушена, то це негативно впливає на всі системи людського організму. Першими симптомами проблем із печінкою є відчуття в роті гіркоти, поява на тілі пігментних плям, постійні втома та головний біль, нервова дратівливість та порушення сну. Завдання кожного — дбайливо ставитися до печінки, створюючи їй усі умови для природного відновлення клітин-гепатоцитів. Для цього печінку й жовчний міхур треба регулярно очищати.

Під час очищення ні в якому разі не пити напої, що містять алкоголь, і не вживати ніяких лікарських препаратів. Якщо ж вимушені ними лікуватися, то дочекайтеся закінчення лікувального курсу й лише потім займайтеся печінкою. Обов’язково виключіть із раціону жирне, копчене, всякі консерви, чіпси, напівфабрикати й інші подібні продукти. Корисно їсти багато помідорів, гарбуза, моркви, огірків, кабачків і баклажанів. Снідати намагайтеся протягом години після пробудження і бажано не пізніше, чим до 10.00. Не голодуйте, але їжте маленькими порціями 4-5 разів на день. За три дні до проведення чищення перейдіть на вегетаріанське харчування. Після очищення печінки можна ввести в раціон трохи нежирного м’яса й рибу. Більше рухайтеся. Якщо немає протипоказань, то не частіше, ніж раз на тиждень, відвідуйте лазню чи сауну.

Курс очищення печінки й жовчного міхура триває від 2 до 4 тижнів. Найпростішим способом чищення є вживання вранці натщесерце 1 ст.л. оливкової олії. Можна чергувати її з соняшниковою, льняною й кедровою оліями.

М’якому очищенню печінки й жовчного міхура сприяють кукурудзяні рильця, листя м’яти, кропиви та подорожника, корінь кульбаби й цикорію, трава безсмерток, чистотілу й гіркого полину. Потрібно 3-4 ст.л. будь-якої з цих рослин або їх суміші, змішавши всі компоненти порівну, залити в термосі 500 мл окропу, настояти 2-3 години, процідити й випити настій ковтками протягом дня. Щодня готувати свіжий.

З успіхом використовують для очищення шипшину. Ввечері 3 ст.л. подрібнених плодів рослини заливають в термосі 0,5 л гарячої води і залишають на ніч. Уранці настій проціджують, розчиняють в 200 мл настою 3 ст.л. ксиліту чи сорбіту і випивають розчин залпом натщесерце. Через 20 хвилин допивають той настій, що залишився в термосі, вже нічого цього разу в нього не додаючи. Не раніше чим через 45 хвилин, снідають. На сніданок рекомендується вживати соковиті фрукти, горіхи або овочевий салат, настої плодів шипшини, листя малини чи смородини, приготовлені, як чай. Можна з’їсти шматочок підсушеного хліба. Протягом дня необхідно активно рухатися, намагаючись не відходити далеко від туалету. Якщо очищення печінки проводилося давно, то почистити її шипшиною потрібно 6 разів, проводячи курс чищення через 2 дні на третій, наприклад, в п’ятницю, понеділок, четвер, неділю, середу й суботу. Надалі чистити печінку таким чином 1 раз на 7 днів. Шипшина не лише печінку й жовчний міхур очищає, а й лімфатичні вузли, що прекрасно діє на весь організм.

Ефективний і одночасно досить простий у використанні метод очищения печінки й жовчного міхура мінеральною водою «Боржомі», «Нарзан», «Єсентуки» чи іншою подібною. З мінералки треба випустити газ, увечері 250-300 мл її підігріти й залити в термос. Додати 1 ст.л. англійської солі (магнезія) й залишити на ніч біля ліжка, на якому спите. Вранці після пробудження повільно перекинутися на правий бік, не піднімаючись і різко не рухаючись, відкрити термос і випити приготовлений у ньому розчин. Курс лікування — 21 день.
До м’яких, щадних засобів очищення відноситься гречка. Ввечері 1 ст.л. гречаної крупи треба залити достатньою кількістю води кімнатної температури й залишити на ніч. Уранці воду злити, а набряклу гречку ретельно перемішати з 1 ст.л. оливкової олії й з’їсти натщесерце. Після цього 2 години нічого не їсти й не пити. Вживати гречку з олією щодня протягом 30 днів. Весь цей період дотримуватися вегетаріанської дієти.

Відмінно очищають печінку та жовчний міхур вівсом. Потрібно 0,5 склянки зерен вівса залити 1 л окропу, витримати 24 години при кімнатній температурі, а потім протягом дня з’їсти 200 г набряклих вівсяних зерен. Вживати їх 2-4 рази на день перед їдою.

Ось і все, що стосується очищення печінки. Та якщо у вас серйозні проблеми з цим органом, то, перш ніж проводити його чистку, проконсультуйтеся з лікарем.

І ще, перед будь-яким чищенням, навіть самим щадним, необхідно пройти УЗО. Це треба для того, щоб переконатися, що в жовчному міхурі чи печінці немає великих каменів. Інакше існує вірогідність, що при чищенні вони зрушать з місця і ви опинитеся на операційному столі.

Протипоказано проводити очищення печінки та жовчного міхура при цукровому діабеті, гострому застудному чи інфекційному захворюванні, при підвищеній температурі тіла, сильному головному болю, слабкості, сильній перевтомі, нудоті, проносі, гострих хворобах внутрішніх органів, стресі, загостренні хронічних недуг, при вагітності та годуванні немовлят грудьми.

Дай Боже вам, добрі люди, здоров’я та довголіття.

Із повагою — Інна Миколаївна Ільченко, Чернігівська обл.; e-mail: fam_fatal@ukr.net