Здрастуй, «Бабушка»!

Хочу підказати як, використовуючи дари природи, можна протистояти деяким захворюванням очей і надовго зберегти нормальний зір.

Природа немов спеціально створила для оздоровлення очей чорницю. В народі давно помітили — якщо за сезон з’їдати не менше 10 склянок чорничних ягід, то зір, особливо в сутінках, значно поліпшиться. Дуже добре заготовити ягід чорниці про запас. Їх треба перетерти свіжими з цукром (на склянку ягід — півсклянки цукру), а потім уживати по 1 ч.л. тричі на день. Зберігати цей цілющий засіб у холодильнику.

Запобігти розвитку катаракти й глаукоми допоможе промивання органів зору тричі на день насиченим відваром базиліку. Робити так по 3 місяці двічі-тричі на рік.
Прекрасно живить і зміцнює очі, а також позбавляє короткозорості (міопія) морквяний сік. Його необхідно пити по 150-200 мл відразу після віджимання вранці натщесерце протягом місяця. Щоразу заїдати сік 1 ст.л. домашнього вершкового масла або домашньої сметани. Проводити такі місячні лікувальні курси двічі на рік. З успіхом використовують для поліпшення зору морквяну олію. Потрібно 330 г подрібненої на тертці моркви залити 700 мл якісної соняшникової або кукурудзяної олії, витримати 2 години на киплячій водяній бані, процідити й пити по 20 мл морквяної олії 1 раз на день, а також втирати її в область навколо очей.

Корисний при захворюваннях очей свіжовичавлений із коріння петрушки сік. Його вживають не більше, ніж по 1 ст.л. за раз, розбавляючи наполовину водою або будь-яким овочевим соком. Особливо ефективна суміш соків петрушки та моркви.

Проблем із очима вдасться уникнути, якщо з’їдати щодня по 1-2 склянки зелені шпинату. Можна їсти без обмежень гарбуз.

Запобігти захворюванням очей здатна суміш соку фенхеля та меду, взятих порівну за об’ємом. Її можна додавати в їжу і робити з нею на очі на 5-10 хвилин примочки.
Позитивно діють на органи зору капуста, салат, різна зелень, абрикоси, чорна смородина, виноград, обліпиха, шипшина, чорна редька, курага, урюк, насіння соняшнику, волоські горіхи, олії обліпихи й шипшини, тому бажано, щоб ці продукти завжди були у вашому раціоні.

Багато людей, особливо літнього віку, страждають від трофічних виразок. Для них теж знайдеться у мене засіб лікування. Треба наповнити емальований посуд наполовину об’єму подрібненими вербовими гілками, залити доверху водою, довести до кипіння, проварити 10-15 хвилин на слабкому вогні, почекати, доки відвар трохи прохолоне, а потім теплим відваром добре промити виразку. Після цього обробити її краї зеленкою й накласти на виразку лляну тканину, змащену якісним медом. Зафіксувати її бинтом і залишити на 2 дні. На третій день усю процедуру повторити. Якщо пов’язка присохла до виразки, її слід відмочити перекисом водню або теплою кип’яченою водою, але, ні в якому разі, не відривати! Якщо лікування проводиться літом, виразку після промивання вербовим відваром бажано добре просушити на сонці. Якщо організм не сприймає мед і навколо виразки з’являється висипання, яке дуже свербить, лікування слід негайно припинити.

Із повагою — Ніна Миколаївна, м. Полтава