Здрастуй, «Бабушка»!

Наше харчування — це засіб підтримування життя, розвитку працездатності й збереження молодості організму. Правильно харчуючись, можна значно зміцнити здоров’я.
Щоб харчування було раціональним, кількість калорій у з’їденій їжі повинна відповідати кількості енергії, яку ми витрачаємо протягом дня (чоловіки витрачають в середньому приблизно 3200 ккал. на добу, жінки — від 2400 до 3000 ккал., ті, хто працює фізично, — до 4300 ккал. на добу, а працівники розумової праці й пенсіонери — приблизно 2500 ккал.).

Вживана їжа повинна містити в достатній кількості всі необхідні для організму речовини. Бажано їсти лише свіжі продукти, їжа повинна добре засвоюватися й притягувати не лише своїм смаком, а також зовнішнім виглядом і запахом. При цьому всі страви не мають бути занадто гарячими чи занадто холодними. Треба уникати одноманітної їжі, вживання продуктів зі шкідливими харчовими добавками й дотримуватися режиму їди.

Здорове харчування задовольняє потреби організму в білках, вуглеводах, жирах, мінеральних речовинах, вітамінах і харчових рослинних волокнах. Калорійність 1 г білка складає 4 ккал., 1 г жиру — 9 ккал. і 1 г вуглеводів — 4 ккал. Білки тваринного походження корисніші, ніж рослинні, оскільки до їх складу входить багато незамінних амінокислот. Майже ідеальними є білки молока й курячих яєць. За рахунок вуглеводів забезпечується не менше 55% енергії організму. Вживання фруктів і овочів, що містять вуглеводи, корисніше, ніж таких вуглеводовмісних продуктів, як цукор і кондитерські вироби. Жири, як і вуглеводи, є джерелом енергії організму. Найбільш корисні рослинні, ті, що містяться в оліях і маргарині. На кожен грам з’їденого білка повинно бути 4,6 г вуглеводів і 1,2 г жиру. Обов’язково їсти фрукти, овочі, особливо корисні сирі, й пити молоко, оскільки в цих продуктах багато мінеральних речовин і вітамінів.

При приготуванні їжі опускати овочі тільки в киплячу воду. Ще треба пам’ятати, що кількість вітамінів у продуктах після їх заморожування значно знижується.

Організм має бути налаштований на їду. Сідаючи за стіл, забувайте про всі проблеми, влаштовуйтеся зручніше й насолоджуйтеся їжею. Допоможуть різноманітити раціон різні приправи й прянощі, в яких багато вітамінів, мінеральних речовин, макро- й мікроелементів.

Дуже важливо дотримуватися режиму харчування, тобто при триразовому харчуванні 25-30% їжі з’їдати за сніданком, 40-45% — в обід і 25-30% — за вечерею. Вечеряти не пізніше, ніж за 2 години до сну. Краще їсти часто, але потроху.

Якщо хочете зберегти здоров’я, надавайте перевагу природним продуктам, звичним для вашого організму, що не містять канцерогенів й інших хімікатів.

З успіхом при лікуванні різних захворювань застосовують дієтотерапію.

Дієти №1 дотримуються при виразці шлунка й дванадцятипалої кишки. Із раціону слід виключити смажене, копчене й жирне, м’ясо можна їсти тільки відварене, нежирне, без сухожиль. Бажано відмовитися від свинини. Корисні в невеликій кількості молоко й вершки, а кисломолочні продукти протипоказані. Слід на якийсь час відмовитися від прянощів і жорсткої їжі, наприклад, сухарів. Овочі й деякі фрукти їсти тільки вареними. Харчуватися потроху 5-6 разів на добу.

Дієта №2 застосовується при хворобах шлунково-кишкового тракту в стадії одужання. Вона полягає в повноцінному харчуванні, що виключає важкозасвоюванні й ті, що подразнюють слизову оболонку продукти, а також дуже холодні й гарячі страви. Можна включати в раціон тушковану, варену, запечену й смажену без кірочки їжу.

Дієта №3 протистоїть запорам. Вона припускає вживання великої кількості овочів і фруктів, хлібобулочних виробів, кисломолочних напоїв, а також різних каш. Потрібно їсти 4-6 разів на день, уникаючи переїдань.

Дієта №4 рекомендується при частій діареї (пронос). Вона схожа з першою дієтою, але не виключає вживання кисломолочних продуктів. Окрім цього, треба їсти якомога більше овочів і фруктів. Харчуватися 5-6 разів на день невеликими порціями.

Дієта №5 сприяє оздоровленню печінки, жовчного міхура й підшлункової залози. У повсякденному раціоні повинні переважати продукти рослинного походження, не рекомендується їсти жирне м’ясо, слід відмовитися від смаженого й дотримуватися п’ятиразового харчування.

Дієта №6 перешкоджає розвитку сечокам’яної хвороби з високим вмістом в сечі солей сечової кислоти. Потрібно їсти багато овочів, фруктів, молочних продуктів і до мінімуму обмежити вживання солоного. Якщо сеча має лужну реакцію, вживання всього цього слід обмежити, надаючи перевагу м’ясу, рибі, борошняним виробам і крупам. За відсутності протипоказань рекомендується щедре пиття.

Дієти №7 дотримуються при захворюваннях нирок. Основними її принципами є повна відмова від кухонної солі й всяких солінь, обмежене вживання рідини й цукру.

Прогресуванню цукрового діабету перешкоджає дієта №8. Необхідно повністю виключити вживання цукру й солодощів, надавати перевагу нежирній рибі, овочам, фруктам і хлібу з борошна грубого помелу. Можна включати в раціон продукти, приготовлені з використанням фруктози. При приготуванні солодких напоїв і страв використовувати замінники цукру ксиліт і сорбіт.

Приборкати гіпертонію й оздоровити серцевий м’яз допоможе дієта №9. Треба відмовитися від смаженого й жирного, а також значно обмежити вживання солі.

Дієта №10 підвищує опірність організму при туберкульозі легень. Слід споживати продукти з підвищеним вмістом білка, особливо молочні, багаті вітамінами та мінеральними речовинами.

Оскільки нині все більше людей страждає від ожиріння, є багато дієт, що сприяють схудненню. Та, перш ніж їх дотримуватися, слід переконатися, чи дійсно у вас є зайва вага. Точно визначити наявність ожиріння допоможе визначення індексу маси тіла (при його значенні 20-24 одиниці вага вважається нормальною). Щоб розрахувати індекс маси тіла, треба свою вагу в кілограмах розділити на свій ріст, виражений у метрах, помножений сам на себе. Наприклад, якщо ви важите 78 кг при рості 1,73 м, то індекс маси тіла розраховується так: 78 : ( 1,73 х 1,73) = 26,06 одиниці. Це означає, що у вас є надлишкова вага й можна сміливо дотримуватися будь-якої із запропонованих нижче дієт.

Безжирова дієта заснована на зниженні споживаного жиру. З раціону повністю виключаються не лише вершкове масло й олії, а й незнежирені молочні продукти, а також цукор і алкоголь. Слід максимально обмежити вживання жирного м’яса й риби, а їсти якомога більше овочів і фруктів. Особливо корисні яблука, апельсини, дині, малина, картопля, помідори, солодкий перець і зелень. При такій дієті зниження ваги відбувається поступово, але головне — її легко дотримуватися.

Натуральна дієта передбачає повний або частковий перехід на натуральні, переважно рослинні продукти. Вона сприяє очищенню організму й, відповідно, усуненню ожиріння. Потрібно уникати вживання рафінованого цукру, кондитерських виробів, морозива, сиру, холодних страв із м’яса та кави. Бажано не курити, не зловживати спиртним і медпрепаратами. Перевагу надавати кисломолочним продуктам. При приготуванні їжі застосовувати варіння, запікання або ж готувати страви на пару.

Низькокалорійна дієта заснована на постійному підрахунку витрачених і отриманих калорій. Кількість уживаних можна порахувати, знаючи вагу з’їдених продуктів і їх калорійність, яка вказана на упаковці. Головним принципом такої дієти є невідповідність між отриманою організмом і витраченою енергією, просто кажучи, щоб схуднути, треба менше їсти. Використовуючи подібну дієту, пам’ятайте, що велика різниця між набуттям і витратою енергії шкідлива для організму. Дефіцит калорій не повинен перевищувати 500 кілокалорій.

Для підвищення різниці між з’їденими й витраченими калоріями можна застосувати фізичне навантаження. У цьому плані дуже добре підходять прогулянки пішки, їзда на велосипеді, гімнастика й аеробіка.

Найпростіша — водна дієта. При такій дієті можна пити все, що тільки можна, до, потім або замість їди. Дуже добре щоразу перед їдою випивати склянку теплої води або будь-якого натурального соку.

Апельсиново-яєчна дієта допомагає за 10 днів знизити вагу на 2-3 кг. Протягом цих днів харчуватися виключно апельсинами й курячими яйцями, з’їдаючи щодня по 2 апельсини й по 3 яйця.

Особливе місце серед інших займає горіхова дієта, при якій в раціоні переважають у будь-якому вигляді різні горіхи, насіння соняшнику й гарбуза. Харчуватися, як завжди, треба вранці або в обід, а в решту часу доби їсти лише горіхи й насіння. Таким чином ви не лише скинете кілька кілограмів ваги, а й омолодите організм.

Зменшенню апетиту й зниженню ваги сприяє чайна заварка на коров’ячому молоці. Потрібно ввечері помістити в склянку дуже гарячого коров’ячого молока 3 ч.л. сухої заварки крупнолистового чаю, витримати ніч, а вранці процідити й випити настій залпом натщесерце. Протипоказане його вживання за наявності в нирках каменів.

Роздільне харчування — особливий вид дієти, якої рекомендується дотримуватися для підтримки здоров’я всім без винятку, незалежно від ваги. При цій дієті несумісні продукти вживаються окремо один від одного. Наприклад, молочне не можна їсти разом із огірками, солоною або копченою рибою, а картопля у будь-якому вигляді несумісна з помідорами. Їжа має бути різноманітною, але не варто вживати все різноманіття продуктів відразу. Спробуйте всього потроху й виберіть ті страви, які найбільше вам сподобалися. Якщо хочете з’їсти кілька різних страв, намагайтеся робити між їхнім уживанням хоч би півгодинну перерву, а краще якщо вона триватиме 40-90 хвилин. При приготуванні якого-небудь салату прагніть використовувати для нього не більше 4-5 компонентів. При великому різноманітті страв, наприклад, за святковим столом, не старайтеся відразу їсти все й багато. Одним із аспектів роздільного харчування є також розподіл продуктів за часом доби залежно від переважання в них білків, жирів або вуглеводів. Вранці для шлунка прийнятніша білкова їжа, а ввечері — вуглеводна. Продукти, що містять багато жирів, рекомендується їсти в середині дня.

Вегетаріанство для когось просто захоплення, для когось — спосіб зниження ваги, а для деяких людей — це спосіб життя. Воно буває повним і неповним. При повному вегетаріанстві відмовляються від будь-яких продуктів тваринного походження, з раціону виключаються не лише м’ясо, а й риба, молоко та яйця. При неповному вегетаріанстві виключають із раціону лише м’ясо й рибу. Вегетаріанство, як дієта, має свої плюси й мінуси. Позитивним моментом є збагачення організму рослинними харчовими волокнами й багатьма вітамінами, а негативним — занадто низька калорійність рослинних продуктів, низький вміст у них вітамінів групи В й доступного для засвоєння організмом заліза. З усього цього виходить, що вегетаріанство може дуже зашкодити здоров’ю, але лише при постійній відмові від продуктів тваринного походження. Якщо періодично переходити від змішаної їжі до вегетаріанської й назад, то організм дістане хорошу можливість поповнювати запаси речовин необхідних для нормальної життєдіяльності. При цьому не варто забувати, що до вегетаріанської їжі відносяться не лише овочі й фрукти, а й крупи, макарони, мед, цукор, гриби, горіхи й насіння. Одним із прикладів тимчасового вегетаріанства є християнський піст. Його можна дотримуватися повністю або частково не тільки з метою очищення душі, а й із метою очищення та оновлення організму.

Голодування — спосіб, який допомагає переобтяженому шкідливими речовинами організму очиститися. Найпростіший варіант голодування — добове. Його краще починати в першій половині дня. Ви можете продовжувати голодування від сніданку до сніданку або від обіду до обіду так, щоб минуло мінімум 24 години. В цей час пити лише очищену воду, розчиняючи в кожній склянці води по 1 ч.л. меду й свіжовичавленого лимонного соку. По закінченні голодування перше, що потрібно з’їсти, — це овочевий салат. Найбільш відповідними компонентами для нього будуть морква й капуста, подрібнені на дрібній тертці. Заправляти салат невеликою кількістю лимонного, апельсинового або грейпфрутового соку, але ні в якому разі не олією. Мінімум через 2 години після його вживання можна буде з’їсти варені або тушковані овочі й зелень. Під час три-, семи- або десятиденного голодування треба якомога більше відпочивати. Самопочуття може тимчасово погіршититися, але не звертайте на це уваги, а просто розслабтеся й чекайте, доки організм очистить себе від усіляких шкідливих речовин. Небажано дивитися під час голодування телепередачі, читати книги, слухати радіо, спілкуватися будь із ким, тому краще знайти яке-небудь тихе, затишне місце, де вас ніхто не потривожить.

При семи- й десятиденному голодуванні наприкінці сьомого дня очистіть від шкірки кілька не дуже великих помідорів, поріжте кожен помідор на 2 або 4 частини, опустіть на 5-8 хвилин у дуже гарячу, але не киплячу воду, а після охолодження з’їжте 1-2 помідори. Через 2-3 години повторіть їх уживання. Наступного дня натріть уранці трохи моркви й капусти, змішайте, додайте для поліпшення смаку натуральний апельсиновий сік і відразу з’їжте салат натщесерце. Потім можете з’їсти трохи тушкованої зелені. Її тушкують на повільному вогні в невеликій кількості води. Після закипання посуд із зеленню знімається із вогню й через кілька хвилин страва готова. Можна з’їсти вранці трохи хліба. Протягом дня пити багато очищеної води. Починаючи з ранку дев’ятого дня дозволяється їсти будь-які свіжі овочі й фрукти. За можливістю додати до сніданку проросле зерно. На обід та вечерю можна їсти овочі, фрукти й зелень. Уранці наступного дня переходити до свого звичайного харчування, обмеживши вживання жирного, смаженого, гострого, копченини й консервів. Під час голодування можна застосовувати водні процедури, масаж, фізичні навантаження, очисні клізми й методи фітотерапії.

Із повагою — Петро Данилович Якубов, Кіровоградська обл.