Здрастуй, «Бабушка»!

Відомо, що від нормальної роботи нирок і всієї сечостатевої системи багато в чому залежить наше здоров’я. Тому проблем із нирками не повинно бути.

Якщо ж несподівано різко підвищилася температура тіла, заболіла голова, з’явилися слабкість, тупий біль у попереку, надмірне потовиділення — це може свідчити про напад пієлонефриту — інфекційно-запального захворювання, що вражає, передусім, чашково-мискову систему нирок.

Збудником недуги найчастіше є кишкова паличка, ентерокок й інші подібні мікроорганізми. У літньому віці хвороба турбує набагато частіше, ніж у середньому або в молодому. Це відбувається через те, що з віком вірогідність інфікування сечостатевої системи у зв’язку з різким послабленням її захисних функцій різко зростає.

Мікроби, що провокують розвиток пієлонефриту, можуть проникати в нирки через загальний потік крові, через просвіт сечоводу або через лімфатичну систему ниркових балій і сечоводів. Також виникненню недуги сприяють цукровий діабет, цистит і уретрит.

Гострий пієлонефрит починається з різкого підвищення температури тіла, нестерпного головного болю, прискореного дихання, сухості язика, болю в області попереку, нудоти й блювоти. Навіть за відсутності запалення з боку сечового міхура недуга супроводжується прискореним болісним сечовипусканням. Сеча при цьому каламутна, в осаду виявляється велика кількість бактерій і лейкоцитів. При її відстоюванні добре видний жовтувато-темного кольору осад. Часто пієлонефрит протікає у вигляді стертої форми, коли симптоматика мало виражена, болю в попереку може не бути, але підвищена температура тіла тримається постійно.

Профілактика захворювання полягає в боротьбі з інфекційними процесами, що відбуваються в організмі, й усуненні перешкод, що порушують нормальний відтік сечі.
При гострому пієлонефриті необхідно дотримуватися строгого постільного режиму, молочно-овочевої дієти, пити досить багато чаю з лимоном або мінеральних вод (при кислій сечі — це «Боржомі» та «Єсентуки №4», при лужній — «Слов’янівська» або «Смирновська»).

Хронічний пієлонефрит — результат недолікованого гострого. Відрізняється латентним, в’ялим перебігом, тому часто діагностується на етапі пізніх ускладнень — артеріальної гіпертензії, анемії, ниркової недостатності. Хворі скаржаться на швидку стомлюваність, головний біль і загальне нездужання. Температура тіла зазвичай не підвищується.

Лікування пієлонефриту звичайно таке саме, як циститу або уретриту, але тривалість його проведення значно більша за часом. І якщо основним завданням при лікуванні гострого пієлонефриту є усунення запалення, то при хронічній формі недуги — попередження загострень.

Основою лікування будь-яких ниркових захворювань є дієта. При гострому пієлонефриті з раціону необхідно виключити консервовані й занадто гострі продукти, значно зменшити вживання солі та м’яса. Абсолютно протипоказаний алкоголь. У раціоні повинні переважати овочі, за винятком помідорів, молочні та круп’яні страви. При хронічному пієлонефриті особливих обмежень в харчуванні робити не слід, єдине, чого треба остерігатися, — це солі й занадто гострих страв. При загостренні захворювання бажано повністю перейти на вегетаріанську дієту й регулярно готувати, як чай, та пити настої ягід журавлини, брусниці й суниці. Корисна м’якоть кавуна. Взимку вживати 3-4 рази на день по 1 г сухої, перетертої до порошку кавунової шкірки.

Ефективно при гострому й хронічному пієлонефриті, при циститі й уретриті подрібнити й змішати по 2 ст.л. листя мати-й-мачухи, трави звіробою, плодів шипшини, квіткових голівок конюшини й зерен ячменю, залити 2 ст.л. суміші в емальованому посуді 0,5 л води, довести на водяній бані до кипіння й прокип’ятити 15 хвилин. Настояти 1 годину при кімнатній температурі, процідити і вживати по 1-2 ст.л. відвару тричі на день перед їдою. Курс лікування, залежно від захворювання, — від 1 місяця до півроку. Можна змішати, заздалегідь подрібнивши, по 2 ст.л. листя шавлії, коріння солодки, трави хвоща польового й мучниці, а потім готувати з суміші відвар і вживати його так само, як описано в попередньому рецепті.

Непогано подрібнити й змішати по 1 ст.л. квіток волошки синьої, трави кропиви й вероніки, листя брусниці, мати-й-мачухи та суниці, залити 2 ст.л. суміші в термосі 0,5 л киплячої води, настояти 6 годин, процідити й пити по 0,5 склянки настою тричі на день перед їдою протягом 1-6 місяців.

Пієлонефрит, уретрит, цистит перестануть діймати, якщо подрібнити й змішати по 1 ст.л. коріння пирію, плодів шипшини, зелені петрушки, листя берези, трави грициків і деревію, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, витримати 15 хвилин на киплячій водяній бані, настояти 45 хвилин при кімнатній температурі, процідити й випити 150 мл настою. Готувати та пити його 3-4 рази на день у проміжках між їдою до стабільного поліпшення стану здоров’я.

Дуже добре змішати, заздалегідь подрібнивши, по 1 ст.л. листя мучниці, бруньок берези, насіння кропу, трави деревію й грициків, коріння любистку, петрушки й пирію, залити 2 ст.л. суміші склянкою окропу, прокип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні, настояти 2 години, процідити й пити по 1/4 склянки настою 3-4 рази на день за півгодини до їди.
Стан здоров’я поліпшиться, якщо подрібнити й змішати по 1 ст.л. плодів ялівцю, соломи вівса, коріння солодки, листя шавлії й мучниці, трави споришу, деревію й глухої кропиви, залити 2 ст.л. суміші 0,5 л окропу, витримати 15 хвилин на киплячій водяній бані, настояти 45 хвилин при кімнатній температурі, процідити й пити по 0,5 склянки настою 4 рази на день після їди.

Корисно змішати, заздалегідь подрібнивши, по 1 ст.л. пагонів ниркового чаю, плодів фенхеля, всієї рослини осоки піщаної, зелені петрушки, трави перстача гусячого й золотушнику, квіток чорної бузини, барбарису, липи й ромашки, залити 2 ст.л. суміші в емальованому посуді 400 мл води, довести на водяній бані до кипіння, прокип’ятити 15 хвилин, настояти 45 хвилин, процідити й пити по 0,5 склянки настою 4 рази на день через 30 хвилин після їди.

Пієлонефрит вдасться приборкати, якщо подрібнити й змішати по 1 ст.л. листя мальви, цвіту чорної бузини, насіння айви, плодів ялівцю, трави собачої кропиви, хвоща польового й золотушнику, залити 1 ст.л. суміші в емальованому посуді склянкою окропу, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, настояти 1 годину, процідити й випити 0,5 склянки настою. Готувати та пити його тричі на день за півгодини до їди.

Оздоровить брусниця. Потрібно 8 ст.л. подрібненого листя рослини залити в емальованому посуді 1 л води, довести до кипіння, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, настояти 1 годину, процідити й пити по 1 склянці відвару тричі на день перед їдою.

Заспокоїть пієлонефрит, цистит та уретрит волошка синя. Треба 1 ст.л. подрібнених квіток рослини залити 300 мл окропу, настояти 1 годину, процідити й випити 0,5 склянки теплого настою. Пити його, постійно готуючи свіжий, 3-4 рази на день.

Можна залити в емальованому посуді 1 л води 6 ст.л. свіжого подрібненого листя берези, довести до кипіння, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, настояти 1 годину, процідити й пити по склянці теплого відвару 3-4 рази на день за 30 хвилин до їди.

Зцілення настане, якщо подрібнити й змішати по 1 ст.л. трави вересу, плодів ялівцю, листя кропиви й приворотню, залити 2 ст.л. суміші в емальованому посуді 400 мл окропу, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, настояти 1 годину, процідити й пити по 0,5 склянки настою 4 рази на день за півгодини до їди. Так само готують і вживають настій, приготовлений із суміші листя берези, трави споришу, гадючнику й грициків, узятих порівну за об’ємом.

Одне з найпоширеніших захворювань сечостатевої системи — сечокам’яна хвороба. Клінічна картина її різноманітна. Іноді перебіг недуги абсолютно безсимптомний і захворювання випадково виявляється лише при рентгенологічному обстеженні. У деяких випадках хвороба проявляється постійним болем в області попереку, а ще сечокам’яне захворювання часто проявляється гострими нападами ниркової коліки, що виникає несподівано, без видимої на те причини. Коліки віддають по ходу сечоводу в статеві органи. Під час нападу людина не знаходить собі місця, намагаючись уберегтися від болю, вона стає блідою, а її дихання частішає. Спостерігаються прискорене болісне сечовипускання, нудота й блювота. Можуть наступити парез кишечнику, затримка калу й відходження газів. Часто підвищується артеріальний тиск. Тривалість нападу вимірюється хвилинами, але іноді він може тривати більше доби.

Причиною ниркової коліки є передусім защемлення невеликого каменю в сечоводі, що супроводжується припиненням відтоку сечі і гострим розширенням ниркової балії. Приблизно в 15% випадків після нападу відходять камені.

Щоб попередити розвиток сечокам’яної хвороби, треба дотримуватися гігієни, правильно харчуватися, намагатися якомога більше рухатися й уникати запальних захворювань та інфекцій сечового тракту.

За наявності каменів уратів з раціону того, хто страждає від сечокам’яної хвороби, треба вилучити смажене м’ясо, печінку, нирки, м’ясо птиці, тверді сири, шпинат, салат, редьку, редиску, кислі соки, маринади та прянощі.

Дуже добре при сечокислому діатезі та сечокам’яній хворобі з наявністю уратних каменів подрібнити й змішати порівну за об’ємом коріння петрушки, квітки пижма, траву ниркового чаю й споришу, листя суниці й брусниці, залити 2 ст.л. суміші двома склянками окропу, настояти 1 годину, процідити й пити по 0,5 склянки настою 3-4 рази на день за півгодини до їди протягом 2-3 тижнів.

Непогано подрібнити й змішати по 1 ст.л. коріння вовчуга, плодів ялівцю, листя берези, трави перстача гусячого й чистотілу, залити 2 ст.л. суміші двома склянками окропу, настояти 1 годину, процідити й пити на ніч по 1 склянці настою.

Сечокам’яна хвороба припинить мучити, якщо змішати, заздалегідь подрібнивши, по 1 ст.л. цвіту чорної бузини, насіння льону, зелені петрушки, плодів шипшини, кори білої верби, листя берези та суниці, залити 2 ст.л. суміші в емальованому посуді 300 мл води, довести до кипіння, прокип’ятити рівно 3 хвилини, настояти 1 годину, процідити й пити по 0,5 склянки відвару тричі на день за півгодини до їди.

Можна подрібнити й змішати по 1 ст.л. пагонів ниркового чаю, соломи вівса, насіння кропу, плодів коріандру, трави перстача гусячого й м’яти перцевої, листя бобівника трилистого, брусниці та берези, залити 2 ст.л. суміші в емальованому посуді 400 мл окропу, витримати 15 хвилин на киплячій водяній бані, настояти 45 хвилин при кімнатній температурі, процідити й пити по 1/3 склянки настою тричі на день за півгодини до їди.

Ефективно змішати, заздалегідь подрібнивши, по 1 ст.л. коріння петрушки, стручків квасолі, листя розмарину та шавлії, трави хвоща польового й звіробою, залити 1 ч.л. суміші 200 мл води кімнатної температури, настояти 2-3 години, процідити й випити настій ковтками протягом дня.

Позбавить сечокам’яної хвороби й суміш листя волоського горіха, плодів ялівцю, трави золотушнику, коріння пирію й вовчуга, взятих порівну за об’ємом. Треба 2 ст.л. подрібненої суміші залити в емальованому посуді 400 мл води, довести на водяній бані до кипіння, прокип’ятити 15 хвилин, настояти 1 годину при кімнатній температурі, процідити й пити по 0,5 склянки настою 4 рази на день за півгодини до їди.

Корисно подрібнити й змішати по 1 ст.л. насіння кропу, коріння петрушки, селери, спаржі та розмарину, залити 4 ст.л. суміші в емальованому посуді 0,5 л води, довести до кипіння, прокип’ятити 30 хвилин на слабкому вогні, настояти 1 годину, процідити й пити по 0,5 склянки настою 4 рази на день.

При будь-яких хворобах нирок та сечостатевої системи рекомендується всі продукти, що важко засвоюються, вживати в першій половині дня, а легко-засвоювані — після 14.00. Це пояснюється тим, що до полудня нирки працюють у посиленому режимі й легко справляються з харчовими та водними навантаженнями, а в другій половині дня ці парні органи відпочивають, тому їх не слід занадто перевантажувати. До першої групи продуктів належать м’ясо, хліб, риба, картопля й борошняні вироби, а до другої — фрукти, овочі та молочне.

У гострій стадії захворювань їжа має бути в основному вегетаріанською й готуватися на вершковому маслі чи сметані. З раціону виключаються м’ясо, копченина, консерви, жири, риба, гриби, гострий сир, кава, міцний чай, какао, шоколад, газовані напої, редька, редиска, шпинат, цвітна капуста, часник, цибуля, селера, перець, гірчиця, майонез, хрін, інші спеції й приправи, оскільки всі ці продукти подразнюють канальці нирок і посилюють запальний процес. Можна при загостренні захворювань нирок і сечостатевої системи 1-2 рази на тиждень їсти курячий бульйон і негострий твердий сир. Корисні чорний хліб, кавуни, гарбуз, морква, буряк, свіжі огірки, ріпа, картопля, яблука, абрикоси, солодкі груші, черешня, вишня, агрус, полуниця, суниця, чорниця, малина й смородина. Бажано регулярно пити мінеральні води «Слов’янівська», «Боржомі», «Нарзан», а також готувати, як чай, і вживати відвари та настої листя берези, кукурудзяних рилець, шишок хмелю, плодів ялівцю, трави кропиви й квіток волошки синьої.

Із повагою — Михайло Васильович Циніка, Молдова