Здрастуй, «Бабушка»!

Хочу поділитися деякими ефективними народними рецептами лікування дисбактеріозу.

Якщо у вас спостерігаються часте бурчання в животі, метеоризм, неприємний запах із рота, якого не можна позбутися, загальна слабкість, відчуття голоду навіть після того, як ви поїли, запаморочення, випадіння волосся, деформація нігтів, втрата пружності шкіри, велика кількість зморшок, тяжке пробудження вранці, втома без видимих на те причин, постійна дратівливість і так далі, найімовірніше, — у вас дисбактеріоз.

Упоратися з ним допоможе стільниковий мед. Треба після їди взяти в рот шматочок сотів вагою 20-40 г і повільно жувати його, заїдаючи житнім хлібом, якомога довше. Ретельно пережовану масу потім проковтнути. Нічим не запивати. На курс лікування вимагається 300-500 г стільникового меду.

Непогано 200 г подрібненого до кашки часнику залити 1 л горілки, настояти 2 тижні в закритому посуді в дуже теплому місці, процідити і вживати по 15-20 крапель настоянки двічі-тричі на день до зникнення симптомів дисбактеріозу.

Корисно 1 раз на день за півгодини до їди вживати по 1 ч.л. свіжовичавленого з кореня селери соку.

Можна 1 ст.л. листя евкаліпту залити склянкою окропу, настояти 1 годину, процідити і вживати по 1-2 ст.л. настою через годину після їди.

Дисбактеріоз перестане мучити, якщо залити в емальованому посуді склянкою води 1 ст.л. подрібнених шишок вільхи, довести до кипіння, процідити відвар гарячим і вживати по 1 ч.л. — 1 ст.л. 3-4 рази на день.

Дуже добре залити 200 мл окропу 1 ст.л. трави деревію, настояти 1 годину, процідити й пити по 50-100 мл настою вранці та ввечері за 30 хвилин до їди.

Здолає дисбактеріоз червоний столовий буряк. Треба зварити коренеплід до готовності, очистити від шкірки, нарізати невеликими скибочками, заповнити ними банку, залити доверху холодним маринадом (в 1 л води прокип’ятити 2-3 хвилини 2 ст.л. яблучного оцту, 1 ч.л. солі, 0,5 ст.л. цукру, 10 горошин чорного перцю, 6 бутонів гвоздики (приправа) і 2 лаврові листи) і настояти 2-3 дні. Після цього щодня, до стабільного поліпшення стану здоров’я, з’їдати по кілька бурякових шматочків.

Вранці раджу заварювати, як чай, траву чебрецю й випивати по склянці настою натщесерце.

Одужання настане, якщо в сезон щодня протягом 3-4 тижнів з’їдати по 200-300 г свіжих ягід шовковиці.

Ефективно подрібнити й змішати 2 ст.л. кукурудзяних рилець, 1 ст.л. листя подорожника, 0,5 ст.л. квіток календули, залити суміш 0,5 л киплячої води, настояти 2 години під кришкою, процідити й пити по 100 мл настою тричі на день за 20 хвилин до їди.

Усувають дисбактеріоз опарою. Треба 2 склянки житнього борошна залити в чотирилітровій емальованій каструлі 1 л окропу, долити доверху холодною водою, ретельно вміст каструлі перемішати, накрити її рушником і залишити в теплому місці. Через 2-3 години помішати дерев’яною ложкою. Коли на поверхні вмісту з’являться бульбашки й він запахне брагою, поставити каструлю на вогонь, додати 2 склянки свіжих або 1 склянку сухих вишень без кісточок, щіпку пшона і проварити на слабкому вогні, постійно помішуючи, до отримання однорідної маси. Не солити! Вживати по 0,5 л опари вранці на сніданок та ввечері на вечерю. Більше нічого в цей час не їсти. В обід можна вживати все, окрім жирного та гострого. Достатньо тижня такого лікування, щоб усе нормалізувалося.

Зцілення настане, якщо вранці натщесерце та ввечері через 2 години після вечері з’їдати 1 зубчик часнику.

Якщо від дисбактеріозу страждає дитина, потрібно залити склянкою окропу 1 ст.л. подрібнених квіток календули, настояти півгодини, процідити й давати настій дитині 3-4 рази на день перед їдою. Дітям до 5 років уживати його по 1 ч.л. за раз, а старшим — по 1 ст.л. Курс лікування — 2-3 тижні. Дитина швидше вилікується, якщо досить часто поїти її сирим козячим молоком. Можна його трохи підігріти.

Підтримувати нормальну мікрофлору кишечнику допомагає вживання кисломолочних продуктів, капусти, яблук і груш. Тому, щоб уникнути розвитку дисбактеріозу, намагайтеся, щоб ці продукти постійно були у вашому раціоні.

Із повагою — Анатолій Йосипович Хірілов, Донецька обл.