Здрастуй, «Бабушка»!

У цій статті хочу приділити увагу доступному всім овочу — червоному столовому буряку.

Вважаю, що цей коренеплід має бути в раціоні кожної людини, тим паче, що при тривалому зберіганні він майже не втрачає своїх цілющих властивостей.

Буряк — овоч із високим вмістом вуглеводів, в ньому багато пектинів, що пригнічують діяльність гнильних бактерій, є у складі коренеплоду білки, вітаміни С, В2, В6, В12, Р, РР та Е, яблучна, винна й молочна кислоти, солі калію, кальцію, фосфору, заліза, магнію, сірки та йоду, а наявний у буряці кобальт бере участь у синтезі вітаміну В12, який разом із фолієвою кислотою утворює еритроцити крові.

Завдяки наявності бетаїну й бетаніну буряк сприяє зміцненню кровоносних судин, зниженню кров’яного тиску й рівня холестерину в крові, поліпшенню жирового обміну й роботи печінки. Ще буряковий бетанін допомагає розщепленню білків і утворенню холіну, який гальмує розвиток злоякісних пухлин.

Серед овочів буряк займає перше місце за вмістом йоду, що дуже важливо для здоров’я щитовидної залози.

Магній буряка підвищує життєдіяльність організму, позбавляючи знесилення й нервозності.

Унікальне співвідношення в буряці натрію до кальцію сприяє розчиненню надлишків останнього й виведенню його з організму, запобігаючи накопиченню кальцію на стінках судин.

Вживання коренеплодів буряка стимулює роботу лімфатичної системи й утворення крові, підвищує опірність організму хворобам і поліпшує обмін речовин.

Вітамін U, який не руйнується навіть при тривалій тепловій обробці, не лише загоює виразки в шлунку й кишечнику, а й покращує обмін холестерину і має властивість зменшувати алергічні реакції.

Особливо слід сказати про листя буряка. Його можна їсти в салатах, борщах, голубцях, у вигляді сирих і варених приправ до перших і других страв з початку літа до пізньої осені. Особливо цінним є молоде бурякове бадилля, оскільки в ньому міститься значно більше корисних речовин, чим у коренеплоді. Наприклад, вміст каротину в листі складає 7,5%, тоді як у коренеплоді його лише 0,01%. Вітаміну С в буряковому бадиллі — 76%, а в коренеплоді — лише 5%.

У народній медицині червоний столовий буряк із успіхом використовують при лікуванні різних захворювань.

Наприклад, зупинити розвиток атеросклерозу допомагає вживання салатів, приготовлених із сирим буряком. Дуже добре вимити, очистити від шкірки й подрібнити на тертці 2 середнього розміру коренеплоди буряка, додати 1 дрібно порізане середнього розміру яблуко, 0,5 склянки заздалегідь розпарених родзинок без кісточок, 1 ст.л. подрібненої зелені петрушки, заправити салат олією, трохи посолити, ретельно перемішати і з’їсти. Можна вимити, очистити від шкірки й подрібнити на тертці 2 середнього розміру буряка, додати до нього 2 свіжих подрібнених на тертці середнього розміру огірки, 1 ст.л. подрібненої зелені кропу, сіль, олію за смаком, добре перемішати й їсти такий салат. Також корисно вживати буряковий салат із морквою та зеленню селери. Щоб його приготувати, треба 3 вимитих, очищених від шкірки й подрібнених на тертці середнього розміру коренеплоди буряка ретельно перемішати з двома середнього розміру подрібненими коренеплодами моркви, 2 ст.л. подрібненої зелені селери, морською сіллю, кунжутом за смаком і заправити салат нежирною сметаною. Всі салати їдять замість сніданку. Бажано їх чергувати.

Позбутися лімфаденіту (запалення лімфовузлів) та зобу вдасться, якщо ввечері перед сном подрібнити на тертці сирий буряк, трохи підігріти отриману масу на водяній бані, потім нанести її на проблемне місце, прикрити компресним папером, добре укутати й залишити на ніч. Уранці компрес зняти, обмити тіло в цьому місці теплою кип’яченою водою й змастити простерилізованою соняшниковою олією. Курс лікування — 10-15 щоденних компресів.

При мастопатії треба коренеплід червоного столового буряка подрібнити ввечері на дрібній тертці, отриману масу злегка віджати, трохи підігріти на водяній бані, обкласти нею молочні залози, зафіксувати не туго хусткою (не утеплювати!) й залишити на ніч. Уранці компрес зняти, обмити груди теплою кип’яченою водою й змастити простерилізованою соняшниковою олією. Ввечері помити молочні залози теплою водою з дитячим милом і повторити накладення компресу. На третій день зробити перерву. Лікуватися таким чином, роблячи 2 дні компреси, а третій — відпочинок, протягом 1-1,5 місяця.

Гастрит зі зниженою кислотністю шлункового соку перестане турбувати, якщо регулярно вживати повністю зварений або напівсирий червоний столовий буряк, подрібнений на тертці.

Нормалізації випорожнення при запорі сприяє вживання вранці натщесерце по 100-150 г вареного буряка. Можна змішати його порівну за об’ємом із медом.

Робота шлунково-кишкового тракту поліпшиться, якщо заповнити трилітрову банку на 1/3 об’єму вимитими, очищеними від шкірки й подрібненими на тертці коренеплодами червоного буряка, додати 150 г цукру й 50 г скоринок житнього хліба, залити банку по плічики окропом, прикрити шийку посуду марлею, складеною в 4 шари, витримати тиждень у теплому місці, процідити й пити по 0,5 склянки приготовленого квасу до закінчення тричі на день за 20-30 хвилин до їди.

Якщо виник кон’юнктивіт, потрібно свіже листя буряка промити в проточній воді, подрібнити до кашки, загорнути в марлю й зробити на хворе око примочку. Змінювати її у міру висихання. За 2-3 дні запалення мине.

Досить широко застосовують для оздоровлення буряковий сік. І хоча він дуже цілющий, його ні в якому разі не можна пити відразу після віджимання, оскільки леткі речовини, що містяться у свіжовичавленому буряковому соку, можуть спровокувати нудоту, блювоту, гикавку, загальну слабкість, падіння артеріального тиску й зменшення частоти пульсу.

Враховуючи це, вичавивши з коренеплоду червоного буряка сік, обов’язково витримайте його 2-3 години перед уживанням у холодильнику.

Обмін речовин поліпшиться, значно підвищиться імунітет, якщо вживати по 1-2 ст.л. соку червоного буряка 4-5 разів на день за 20 хвилин до їди.

Ефективніше за аптечні ліки діє буряковий сік під час перебігу клімаксу. П’ють його по 50-100 мл двічі-тричі на день.

Нормалізації зниженої кислотності шлункового соку сприяє вживання тричі на день за 20 хвилин до їди по 0,5 склянки сирого соку буряка.

Тим, хто страждає від підвищеної дратівливості, раджу вичавлений, відстояний 2-3 години в холодильнику сік буряка перемішати порівну за об’ємом із натуральним медом і пити по 0,5 склянки 3-4 рази на день не менше 10 днів. Нервова система обов’язково зміцніє. Якщо вживати цей цілющий засіб теплим по 1-2 ст.л. 4-5 разів на день, можна швидко приборкати плеврит.

Застосовують буряковий сік і для оздоровлення підшлункової залози. У цьому випадку п’ють його двічі-тричі на день за 20-30 хвилин до їди. Починають із разової дози — 1 ч.л. і, збільшуючи її щодня на 1 ч.л., доходять до вживання соку буряка по 100 мл за раз. На цьому лікувальний курс закінчують.

Набряклість зійде, якщо пити кілька разів на день по 0,5 склянки бурякового соку і їсти варений буряк.

Полоскання двічі-тричі на день протягом місяця носа, рота і горла вареним буряковим соком дозволяє здолати фарингіт і ларингіт.

Швидко впоратися з ангіною вдасться, якщо змішати порівну за об’ємом натуральний мед, самогон, соки червоного буряка та ягід журавлини, витримати суміш 3 дні в холодильнику, а потім уживати по 1 ст.л. 4 рази на день за півгодини до їди. Щоразу перед уживанням трохи підігрівати на водяній бані.

Щоб здолати анемію (недокрів’я), потрібно змішати порівну за об’ємом соки буряка, моркви й білої редьки, а потім пити по 1/3 склянки сокової суміші тричі на день за півгодини до їди. Корисно їсти квашений буряк, додаючи його в салати та готуючи з ним борщ.

Тиск при гіпертонії нормалізується, якщо в соку червоного столового буряка, відстояному 2-3 години після віджимання в холодильнику, розчинити таку саму кількість за об’ємом натурального меду і вживати по 1 ст.л. 4-5 разів на день після їди протягом місяця. Також корисний гіпертонікам буряковий квас. Потрібно 1 кг вимитих, очищених від шкірки коренеплодів буряка нарізати тонкими скибочками і помістити в п’ятилітровий бутель. Додати 0,5 склянки цукру, 100 г скоринок житнього хліба, сіль на кінчику ножа і влити 2,5 л кип’яченої води кімнатної температури. Накрити шийку посуду марлею, складеною в 4 шари, й залишити на 5 діб у теплому місці. Після цього процідити, розлити готовий квас по пляшках, закупорити їх і поставити на зберігання в холодильник. Пити цілющий засіб до закінчення по 0,5-1 склянці двічі-тричі на день. Можна при гіпертонії вимити, очистити від шкірки й подрібнити на дрібній тертці 750 г коренеплодів буряка, перемішати отриману масу з 250 г подрібнених ягід чорної смородини, залити суміш в емальованому посуді 0,5 л кип’яченої води кімнатної температури і настояти 1,5 години. Після цього вижати з суміші через 4 шари марлі сік, розчинити в ньому 50 г цукру, підігріти на слабкому вогні до 750С, розлити по скляних пляшках, закупорити їх і поставити на зберігання в холодильник. Уживати приготовлений сироп, щоразу трохи підігріваючи, по 2-3 ст.л. тричі на день.

Камені в печінці подробляться й безболісно вийдуть, якщо тривалий час пити вранці натщесерце, скільки приймає організм, сирий відстояний сік буряка. Також можна пити 4 рази на день за 20 хвилин до їди по 3/4 склянки бурякового сиропу (кілька подрібнених на тертці коренеплодів буряка залити кип’яченою водою й проварити на слабкому вогні до загусання).

Поліпшити стан здоров’я при захворюваннях крові допоможе вживання по 1-2 склянки на день суміші бурякового (25%) й морквяного (75%) соків.

Сухий кашель припинить мучити, якщо в 1 склянці бурякового соку розчинити 1 ст.л. чистого гліцерину, по 5 ст.л. цукру й горілки, трохи підігріти розчин на водяній бані й уживати по 1 ст.л. тричі на день.

Цукровий діабет не буде прогресувати, якщо регулярно їсти бурякове бадилля, додаючи його у вживану їжу, й пити 4 рази на день по 1/4 склянки бурякового соку, відстояного 2-3 години після віджимання в холодильнику.

Параліч лицьового нерва усувають закапуванням у кожне вухо по 1-2 краплі теплої суміші соку буряка й курячої жовчі, взятих порівну за об’ємом.

Якщо кілька разів на день втирати в шкіру голови теплий буряковий сік, можна позбутися лупи.

Ось і все, про що хотіла розповісти. Дай Боже, вам, добрі люди, миру, благополуччя й швидкого позбавлення від усіх хвороб.

Із повагою — Тетяна Петрівна Середюк, м. Вінниця