Здрастуй, «Бабушка»!

Оскільки вітаміни є каталізаторами всіх процесів, що відбуваються в людському організмі, хочу ознайомити з тими, дефіцит яких в організмі вкрай небажаний.
Почну огляд із вітаміну С — найбільш популярного серед усіх вітамінів. Найголовніші його завдання — це імунний захист організму й стабілізація людської психіки. В організмі людини цей вітамін не синтезується, а ось кисень, світло і висока температура його руйнують.

Вітамін С підтримує в нормі капіляри, відновлює сполучну тканину, позитивно впливає на роботу ендокринної системи, контролює інфекції й токсини, бере участь у руйнуванні холестерину, здійснює контроль за рівнем гістаміну при алергії, а також сприяє поліпшенню стану здоров’я при нервових захворюваннях і виразці шлунка. З оздоровчою метою його доцільно вживати в комплексі з вітаміном Е.

До дефіциту вітаміну С призводять стреси, травми, операції, лихоманка, хронічні хвороби, зловживання алкоголем, куріння, вживання ліків, літній вік, вагітність та період лактації. Про його нестачу в організмі свідчать запалення слизових оболонок, ясен, погане загоєння ран, носова кровотеча, депресивний стан, випадіння волосся, постійна втома, безсоння, крововилив у м’язах, висип на гомілках та стегнах, часті застуди, варикозне розширення вен, раннє утворення зморшок, набряклість і біль у суглобах.

Дуже багато вітаміну С в цитрусових, капусті, шпинаті, петрушці, буряку, цибулі, чорній смородині, шипшині, яблуках, вишні, картоплі, перці, помідорах та печінці. Регулярне вживання цих продуктів прискорює лікування туберкульозу, геморою, виразки, суглобового болю, алергії, астми, хвороб нирок, сечового міхура й надниркових залоз, запобігає розвитку онкозахворювань, нейтралізує тривале перебування на холоді, наслідки передозування аптечних препаратів, позбавляє загрози викидня при вагітності й м’язової слабкості.

Не стійкий до кисню, ультрафіолетового випромінювання та дії кислот вітамін А. Дефіцит його в організмі збільшує ризик появи в нирках каменів, провокує ламкість нігтів, утворення мозолів і уповільнення процесу росту, знижує гостроту дотику, нюху, слуху та опірність організму респіраторним інфекціям, призводить до втрати волоссям блиску та появі лупи.

Передозування натурального вітаміну А відбувається рідко. Вживання ж у великій дозі синтетичного вітаміну призводить до судом, паралічу й інших тяжких наслідків. Поліпшенню всмоктування в кишечнику вітаміну А сприяють вітаміни В, D, Е, кальцій та фосфор. Цинк прискорює його доставку в клітини й тканини.

Вітамін А стимулює утворення еритроцитів і заліза, зростання лімфоцитів і лейкоцитів крові, ріст кісток і формування скелета, сприяє позбавленню старечих плям, поліпшенню зору, формуванню плаценти й нормальному розвитку плоду, підтримує нормальне функціонування статевих залоз, бере участь у формуванні білка нервової системи, стримує процеси старіння, прискорює лікування фурункулів, карбункулів і зміцнює імунітет. У достатній кількості цей вітамін міститься в печінці, молочних продуктах, яєчних жовтках, жирах риб палтуса й тріски. Згіркнення жирів і теплова обробка руйнують його.

Головним антиоксидантом, вітаміном розмноження вважається вітамін Е. Нині відомо більше 10 видів цього вітаміну. Він складається з водню, кисню й вуглецю. При кулінарній обробці мало руйнується, в кишечнику засвоюється разом із молекулами жиру. Навіть у великих дозах цей вітамін безпечний. Для оцінки норми вітаміну Е в організмі проводять аналіз сироватки крові й визначають рівень у сечі креатиніну.

Цей вітамін забезпечує довголіття, перешкоджає руйнуванню еритроцитів, бере участь у процесі утворення сперми і в обміні білка, позитивно впливає на діяльність щитовидної й надниркових залоз.

Нестача вітаміну Е в організмі призводить до послаблення гостроти зору, передчасної в’ялості шкіри, швидкої стомлюваності, дратівливості, неуважності, провокує серцеві захворювання, запальні процеси в шлунково-кишковому тракті й наростаючу м’язову слабкість.

Дефіцит цього вітаміну в організмі виникає через щоденне вживання виробів із білого борошна тонкого помелу, недоліку у вживаній їжі селену, порушення засвоюваності жирів, негативного впливу довкілля, частих і значних фізичних навантажень.

Багаті на вітамін Е мигдаль, насіння соняшнику, арахіс, морепродукти, вершкове масло, яйця, молоко, нерафіновані олії холодного віджиму, кукурудза, волоські та лісові горіхи. Не втрачає цей вітамін своїх цінних якостей навіть при нагріванні продуктів, що містять його, до 200°С, а ось їх повторна термічна обробка призводить до руйнування даного вітаміну.
Він попереджує розвиток хвороб серця, аденоми простати, онкозахво­рювань й атеросклерозу, знижує ризик летального результату після перенесеного інфаркту міокарда, нормалізує кровообіг у нижніх кінцівках, подовжує репродуктивний період у жінок, сприяє позитивному лікуванню анемії (не­докрів’я), цукрового діабету, нервових захворювань, астми, псоріазу, червоного вовчаку й тромбофлебіту. Враховуючи все це, намагайтеся, щоб продукти, що містять вітамін Е, постійно були на вашому столі.

Якщо в організм щодня потрапляє достатня кількість вітамінів групи В, цілком можна обійтися без тваринних білків, що особливо важливо при алергії. А оскільки ці вітаміни вимиваються кров’ю та сечею, треба постійно вживати продукти, що їх містять. Для якіснішого засвоєння даних вітамінів усю вживану їжу треба добре розжовувати, рясно змочуючи слиною.

Вітамін В1 підтримує в нормі слизові оболонки, функціонування центральної нервової системи, серця, мозку та м’язів, прискорює загоєння опіків, лікування оперізувального лишаю, анемії й хвороб кишечнику, поліпшує лактацію у жінок, кторі годують немовлят грудьми, а також попереджує розвиток катаракти. Його багато міститься в насінні соняшнику, яблуках, печінці, нирках, картоплі, бобових, моркві, нежирній свинині, хлібному квасі, гречці, ячній крупі та кислому молоці.

Вітамін В2 протистоїть себореї, сприяє збільшенню росту, підтримує нормальний стан шкіри й очей, допомагає нормалізації функцій щитовидної залози при гіпертиреозі та засвоєнню заліза, запобігає нападам мігрені й розвитку раку шлунка. В медичних установах його призначають при гострій серцевій недостатності, пневмонії, судомах, жовтяниці, суглобовому болю ніг та хворобливих ураженнях слизових оболонок. Містять вітамін В2 печінка, м’ясо, дичина, ліверна ковбаса, волоські горіхи, мигдаль, гриби, морська риба, молочні продукти, яйця, хліб грубого помелу, банани, горох, квасоля, гречка, вівсянка та насіння соняшнику.

Вітамін В3 регулює рівень цукру в крові, жировий і холестериновий обмін, сприяє розширенню кровоносних судин, стимуляції вироблення статевих гормонів і попереджує виникнення болю в ділянці серця. Достатня кількість цього вітаміну є в печінці, серці, арахісі, мигдалі, сої, горосі, квасолі, картоплі, грибах, морській рибі, птиці й зеленому горошку. Ці продукти потрібно їсти тим, хто страждає від артриту, мігрені, діабету, хвороб нервів, цирозу, панкреатиту, онкозахворювань, шуму в вухах та слабкої пам’яті.

Головний захисник печінки — вітамін В4. Також він нормалізує роботу мозку, знижує рівень холестерину в крові, сприяє нормальній роботі жовчного міхура й допомагає стабілізації психіки. Щоб поповнити його нестачу в організмі, треба їсти сою, пророслі пшеничні зерна, яєчний жовток, арахіс, усі види капусти, шпинат, вівсянку, рис, коров’ячий сир та телячу печінку.

Вітамін В5 необхідний при анемії, артриті, рахіті, алергії, вагітності, паралічі й нервовому збудженні. Він попереджує старіння, перешкоджаючи появі зморшок, поліпшує лактацію й прискорює загоєння ран. Присутній вітамін В5 у печінці, нирках, м’ясі, морській рибі, яйцях, арахісі, насінні соняшнику, бананах, апельсинах, горосі, сої, броколі, молоці та сирі. Цукор, солодощі, спагеті, смажена картопля й гірчиця сприяють втраті цього вітаміну.

Вітамін В6 показаний при атеросклерозі, нервових захворюваннях, астмі, артрозі, діабеті, епілепсії, хворобі Паркінсона, при випадінні волосся, зниженні гостроти зору, ослабленні організму після операції та при морській хворобі. Передозування штучно виготовленого препарату призводить до оніміння, свербіння, висипу, судом, зниження лактації, ознобу й погіршення слуху. Викликають дефіцит вітаміну В6 білий хліб, жирна ковбаса, смажена картопля, макарони й солодощі. Заповнити його нестачу допоможуть печінка, куряче м’ясо, риба, креветки, коров’ячий сир, варена картопля, насіння соняшнику, волоські горіхи, фундук, гречка, соя, боби, горох, висівки, капуста, сочевиця, банани й авокадо. Не слід готувати продукти, що містять вітамін В6, у великій кількості води.

Для здоров’я волосся, підтримки в нормі складу крові, нервових тканин і кісткового мозку, нормальної роботи підшлункової, потових і чоловічих сім’яних залоз потрібний вітамін В7. Він міститься в печінці, нирках, рибі, арахісі, волоських горіхах, мигдалі, грибах, помідорах, моркві, шпинаті, молочних продуктах, сої, сочевиці, кукурудзі, вівсянці, яблуках і яєчному жовтку.

Вітаміном сну вважається вітамін В8. Він прискорює ріст волосся, нормалізує сон, роботу шлунково-кишкового тракту, підтримує гарний настрій, нормальний стан м’язової тканини, гостроту зору й здатність до запліднення. Багато цього вітаміну в м’ясі, молоці, насінні злакових, фруктах, овочах, горіхах і картоплі.

Вітамін В9 відновлює душевну рівновагу після перенесеного стресу, протистоїть інфекціям, запобігає розвитку атеросклерозу, подагри, онкозахворювань, псоріазу, ентериту, вітиліго, допомагає при вагітності, ранах, опіках і недостатньому виробленню в шлунку соляної кислоти. Є він у достатній кількості в пророщених зернах пшениці, печінці, цитрусових, спаржі, яйцях, висівках, картоплі, зеленій цибулі, буряці, пивних дріжджах і капусті. Щоб вітамін В9 максимально засвоювався, темно-зелені овочі й салати потрібно їсти свіжими.

Вітамін В10 — це вітамін краси. Він активує всю кишкову флору, спонукаючи її до вироблення вітаміну В9, але головне завдання цього вітаміну — підтримка здорової шкіри й надання належного забарвлення нашому волоссю. Вітамін В10 є кращим лікарським засобом для захисту від згубного впливу активних сонячних променів, він запобігає утворенню зморшок і гальмує негативні процеси, що відбуваються в організмі. Міститься в печінці, яйцях, дріжджах, рисі, пророщених зернах пшениці, патоці та йогурті.

Вітамін В12 приборкує анемію, алергію, онкозахворювання, атеросклероз, сприяє збільшенню росту, зміцненню імунітету й усуненню нервових розладів. Його багато в печінці, рибі, мідіях, яловичині, серці, нирках, ліверній ковбасі, яйцях і молочних продуктах. Перешкоджають засвоєнню вітаміну В12 цукор, кондитерські вироби й солодкі напої.

При м’язовій дистрофії, трофічних виразках, ранах, що погано загоюються, інфаркті міокарда, лейкопенії, токсичному гепатиті та проблемах із регенерацією тканин вимагається насичувати організм вітаміном В13. Допоможуть у цьому дріжджі, печінка й молочні продукти, особливо корисне овече молоко.

Добову дозу споживаних з їжею вітамінів кожен підбирає сам. Залежить вона не лише від певного захворювання, а й від екології, клімату, складу вживаної води та багато іншого. А головне — щоб увесь раціон складався зі свіжих натуральних продуктів, оскільки генномодифікованні негативно впливають на кровоносні судини й сполучні тканини, що призводить до порушення обмінних процесів в організмі й розвитку тяжких захворювань.

Бажаю всім здоров’я на фоні здорового харчування.

Із повагою — Борис Антонович Лебеденко