Здрастуй, дорога «Бабушка»!

Засоби, які пропоную нижче, відмінно справляються з гепатитом (запалення печінки).

Особливо добре у боротьбі з цією недугою зарекомендував себе вівсяний кисіль. Потрібно 6 ст.л. неочищених зерен вівса промити в трьох водах, потім залити в емальованому посуді 1 л води, довести до кипіння й проварити 40 хвилин на слабкому вогні. Подрібнити овес у відварі до кашки й ще 25 хвилин його прокип’ятити. Після охолодження процідити, макуху викинути, а у відвар додати 1 ст.л. крохмалю й проварити 1-2 хвилини до загусання. Наприкінці варіння розчинити в киселі 2 ст.л. меду. Пити його по 1/3 склянки тричі на день за півгодини до їди (тим, хто страждає від ожиріння, вживати кисіль відразу після їди). Курс лікування — 30 днів, проводити такі курси навесні й восени, а при загостренні гепатиту — 1 раз у 3 місяці. Зберігати кисіль у холодильнику, а перед уживанням підігрівати до теплого. Він не лише позитивно діє на печінку, а й на підшлункову залозу, тож, якщо у когось є з нею проблеми, готуйте цей напій і пийте.

Багато людей вважають, що при хворобах печінки, у тому числі при гепатиті, треба відмовитися від уживання всього гострого. Але якщо не вживати гостре, то звідки печінці брати енергію, щоб зігрівати організм? Вважаю, що їсти потрібно всього потроху, головне — не зловживати. Зубчик часнику на день або 3 пір’їнки зеленої цибулі, трохи поперчена перша страва не зашкодять, а ось користь від них величезна. Звичайно, при проблемах із печінкою та підшлунковою залозою доведеться повністю відмовитися від смаженого. М’ясо їсти тільки біле від курки чи індички, рибу — нежирних сортів. Приправляти відварені та тушковані м’ясні й рибні страви невеликою кількістю перцю, цибулі, часнику чи імбиру.

Успішно при лікуванні гепатиту застосовують суміші лікарських рослин. Вибирайте, яка вам підходить, і лікуйтеся.


Суміш №1. Надземна частина тирличу, трава чистотілу, квітки й листя пижма, коріння оману й кульбаби.

Суміш №2. Плоди шипшини, коріння оману й лепехи, листя звіробою, льонку й рододендрону.

Суміш №3. Надземна частина тирличу, коріння лепехи, листя шавлії, ялівцю, вахти трилистої, льонку й рутвиці.

Суміш №4. Плоди шипшини, трава й коріння чистотілу, листя й квітки пижма, листя кропиви, м’яти перцевої, тирличу й мучниці, корінь солодки, лепехи й оману.


Усі рослини, що входять до суміші, подрібнюють сухими в кавомолці й змішують порівну за об’ємом. Заливають 1 ч.л. суміші в емальованому посуді склянкою окропу, кип’ятять 2 хвилини на слабкому вогні, настоюють 10 хвилин, проціджують і випивають настій теплим за півгодини до обіду (при загостренні хвороби готують і п’ють його перед обідом та на ніч). Курс лікування — 21 день, після 7 днів перерви повторити.

Окрім трав’яних сумішей, застосовують при боротьбі з гепатитом настоянку хрону. Потрібно 20 г кореня рослини вимити, очистити від шкірки, подрібнити й залити в скляному посуді 200 мл якісної горілки. Герметично закупорити й витримати 12 днів у темному місці при кімнатній температурі. Після цього процідити і вживати по 15 крапель настоянки до закінчення перед обідом та на ніч. Щоразу запивати невеликою кількістю води.

Із повагою — Володимир Федорович Бабійчук, Хмельницька обл.