Здрастуй, «Бабушка»!

В ідеальному стані наша кров має хорошу текучість, але якщо вона загусає, то це призводить до кисневого голодування мозку, серця, м’язів, тромбофлебіту й тромбозу. Тому про стан крові потрібно постійно дбати.

Якщо за допомогою аналізів на протромбін ви визначили, що ваша кров густа, значить, потрібно зайнятися печінкою, оскільки здорова печінка виробляє речовини, що не дозволяють крові дуже згущуватися.

Дуже важливо стежити за кислотно-лужною рівновагою крові, враховуючи те, що людський організм може переробляти 20 частин кислот і тільки 1 частину лугів. Якщо ж це співвідношення через уживання у великих кількостях м’яса, молока, крохмалистих продуктів порушується у бік збільшення лугів, то в’язкість крові зростає. У цьому випадку офіційна медицина рекомендує вживати ацетилсаліцилову кислоту, але це не найприйнятніший метод. У народі ж для поліпшення текучості крові використовують натуральні лимонну, яблучну, виноградну кислоти та яблучний оцет. Наприклад, розрідженню крові й запобіганню нападу стенокардії (грудна жаба) сприяє пиття вранці натщесерце склянки води, в якій розчинено 1 ч.л. яблучного оцту й 1 ст.л. натурального меду.

Щоб запобігти розвитку тромбозу, насамперед слід урахувати, що підвищують здатність крові згущуватися продукти рослинного походження, що містять Р-вітамінні речовини або біофлавоноїди, такі як червона горобина і чорноплідна горобина (аронія), чорна й червона смородина, ірга, буяхи (голубиця), ожина, вишня, темно-червона черешня, калина, брусниця, буряк, червоний перець і червонокачанна капуста. Також підвищують здатність крові згущуватися рослинні продукти, що містять у своєму складі багато вітаміну К. До них належать капуста білокачанна, крес-салат, зелень редису, редьки, хрону, кольрабі, томати, квасоля, горох, солодкий перець, грицики, талабан польовий, водяна хрінниця і дика редька. Ще збільшують густину крові подорожник, валеріана, собача кропива, сухоцвіт, цмин пісковий, кукурудзяні рильця, кропива, звіробій, кульбаба, родовик, приворотень, хвощ, софора японська, лопух, перстач, спориш, гірчак зміїний, гірчак почечуйний, деревій, коріння і листя бадану, коріння барбарису, суцвіття берези, кора калини, жовтозілля, гравілат, відвари й настоянки на шкаралупі різних горіхів, зелений чай і шпинат. Звичайно, повністю від усіх цих продуктів не слід відмовлятися, а ось значно зменшити їхнє вживання необхідно.

Основною причиною розвитку тромбофлебіту є запалення ендотелію — внутрішнього вистилання кровоносних судин. У тому місці, де ендотелій у ході запалення пошкоджений найбільше, починають прикріплятися тромбоцити, утворюючи тромб. З цього виходить, що для подолання тромбофлебіту потрібні протизапальні, протизгортувальні рослини й венотоніки. Є група рослин, що органічно поєднує перші два ефекти. До них належать гадючник в’язолистий, бузина чорна, верба біла, малина звичайна, півонія незвичайна, ромашка аптечна, солодка гола, фіалка триколірна і вовче тіло болотне. Протизапальну дію мають арніка, буквиця, вероніка, оман, дудник, маргаритка, осика, живокіст і молоде листя берези повислої.

В основі фітотерапії тромбофлебіту заслужено головну роль відіграють гінкго білоба, листя винограду, бархат амурський, дягель лікарський, гісоп, плоди лимона, дивина й сон розкритий.

Враховуючи холестеринову природу зародження тромбу, необхідно при загрозі розвитку тромбозу й тромбофлебіту терміново вилучити з повсякденного раціону тваринні жири, копченину, занадто солодкі й солоні продукти, а також жирні м’ясні страви. Стимулюють ріст тромбів картопля, гречана крупа, банани, цукор, спиртне, соління, свинина, будь-яке червоне м’ясо, жирні й багаті білками продукти.

Дуже корисно 1 раз на день з’їдати шматочок несолоного свіжого свинячого сала. Старатися регулярно їсти жирну рибу, вживати риб’ячий жир, лляну й обліпихову олії. Корисні фрукти й овочі, багаті клітковиною, а також свіжовичавлені соки.

День бажано починати з пиття вранці натщесерце склянки теплої некип’яченої води, додавши в неї за смаком сік лимона й мед. Протягом дня пити рідину в такій кількості, щоб її денний об’єм відповідав 5% маси вашого тіла. Головним чином уживати чисту некип’ячену воду, соки, відвари вівса та висівок.

Основою тромбозу вважають застій крові в судинах. Уникнути цього допоможуть регулярна дозована ходьба, плавання й посильні фізичні навантаження. Під час сидіння рекомендується тримати ноги піднятими, поклавши на стільчик. Руки не тримати постійно опущеними, час від часу їх треба піднімати вгору й трясти кистями. Для ніг добре виконувати, лежачи на спині, вправи «ножиці» й «велосипед», а також фіксувати їх на кілька секунд, піднявши на стіну.

При схильності до тромбозів і тромбофлебіту категорично заборонені парна, гарячі ванни, перегрів під сонцем, інтенсивний масаж, носіння одягу, що утрудняє рух, тісного, незручного й на високому каблуці взуття.

Досить непогано протистоїть тромбофлебіту, знижує ризик розвитку післяопераційних тромбозів, нормалізує підвищений артеріальний тиск і поліпшує роботу серця каштан кінський.

Найкраще використовувати в лікуванні свіжовичавлений із каштанового цвіту сік. Його вживають по 20-30 крапель, розчиняючи в 1/4 склянки води, двічі на день за 20 хвилин до їди. Можна залити в скляному посуді 1 л горілки 1 склянку сухих квіток каштана, витримати 2 тижні під кришкою в темному місці при кімнатній температурі, процідити і вживати по 30-40 крапель настоянки, розчиняючи в 0,5 склянки води, тричі на день перед їдою. Сприяють зціленню й сухі коричневі плоди каштана. Треба 200 г плодів подрібнити молотком, загорнувши в бавовняну тканину, до дрібних крихт, залити в скляному посуді 1 л горілки, настояти 2 тижні в темному місці, процідити і вживати по 30-40 крапель настоянки, розчиняючи в 1/3 склянки води, тричі на день за 20 хвилин до їди. Курс лікування — 3 тижні, після 5-7 днів перерви повторити.

Зазвичай препарати каштана кінського переносяться добре, але, щоб уникнути нудоти, блювоти і головних болів, слід уникати передозувань. Не рекомендується вживати ці засоби при вираженій нирковій та печінковій недостатності, вагітності й годуванні дитини грудьми, а також при лікуванні антикоагулянтами.

Успішно лікують тромбофлебіт маззю, приготовленою з квіток каштана. Треба розтопити в скляній банці на водяній бані 300 г свинячого внутрішнього жиру, помістити в нього 4 ст.л. сухих квіток каштана кінського, ретельно перемішати й витримати суміш 1 годину під кришкою, не знімаючи з водяної бані. Готову мазь після охолодження нанести на проблемні місця, легко укутати їх лляною, потім вовняною тканиною, покласти хворі кінцівки на валик і посидіти так 1-2 години. Після цього легенько помити ноги теплою водою з господарським милом. Виконувати процедуру двічі-тричі на день. Зберігати готову мазь у холодильнику.

Впорається з тромбофлебітом мускатний горіх. Треба 100 г подрібненого в кавомолці горіха залити 0,5 л горілки, витримати 21 день, щодня збовтуючи, в темному місці при кімнатній температурі, процідити і вживати по 20-30 крапель настоянки, розчиняючи в 1/4 склянки некип’яченої теплої води, тричі на день за 20-30 хвилин до їди. Курс лікування — 1-2 місяці, після місячної перерви повторити.

Застосовують для розсмоктування затверділих венозних вузлів при тромбофлебіті ліщину. Потрібно 1 ч.л. подрібненої кори рослини, зібраної навесні на початку активного виділення ліщиною соку, залити склянкою окропу, настояти, укутавши, 2 години, процідити й пити по 1/3 склянки настою тричі на день за 20 хвилин до їди. Паралельно робити з ним на проблемні місця примочки.

Використовують при лікуванні тромбофлебіту мазь, приготовлену на основі олії фундука (лісовий горіх). Треба залити 100 мл звичайної олії 1 склянку сережок ліщини, протомити 2-3 години на водяній бані, після охолодження процідити, макуху віджати й підігріти приготовлену олію до 70°С. На 1 частину її об’єму додати 1/5 частину розтопленого бджолиного воску, ретельно перемішати до отримання однорідної маси й процідити через марлю. Злити готову мазь у банку й охолодити. Нею регулярно змащувати затверділі вени. Також компреси з цією маззю прискорюють загоєння трофічних виразок.

Затверділі венозні вузли розсмокчуться, якщо двічі на день змащувати проблемні місця 10-15% настоянкою прополісу.

При закупорці вен допоможе часникова настоянка. Потрібно 7 очищених від лушпиння головок часнику пропустити через м’ясорубку, залити отриману кашку 0,5 л якісного самогону, настояти 20 днів, процідити й кілька разів на день, змочуючи в настоянці вату, ретельно змащувати нею проблемні місця.

З метою поліпшення кровопостачання в капілярах і попередження тромбозу варикозних вузлів застосовують рослини, що знижують здатність крові згущуватися. Одна з них — льонок. Потрібно 1 ст.л. подрібненої трави залити склянкою окропу, прокип’ятити 15 хвилин на слабкому вогні, процідити й пити по 1/2 склянки теплого відвару двічі на день за 20 хвилин до їди. Можна залити склянкою окропу 1 ст.л. подрібненого листя буркуну, настояти 4 години, процідити й пити по 1/4 склянки настою тричі на день. Не можна вживати настій буркуну одночасно з медпрепаратами, що знижують здатність крові згущуватися, і ні в якому разі не перевищувати вказану дозу його вживання.

Із успіхом для зміцнення судин і зниження здатності крові згущуватися застосовують трав’яні збори. Потрібно подрібнити й змішати за об’ємом 2 частини квіток гадючника в’язолистого, по 1 частині квіток каштана, трави буркуну, рути пахучої й хвоща польового, залити 1 ст.л. суміші склянкою окропу, витримати 15 хвилин на киплячій водяній бані, процідити, довести настій кип’яченою водою до первинного об’єму рідини й випити. Готувати та пити його тричі на день за 20 хвилин до їди протягом 1 місяця. Після 10 днів перерви повторити лікувальний курс. Непогано змішати, заздалегідь подрібнивши, по 1 ч.л. квіток ромашки, листя ліщини, трави череди, медунки й барвінку, залити суміш 0,5 л окропу, витримати 10 хвилин на киплячій водяній бані, настояти, укутавши, до охолодження, процідити й випити настій протягом дня, вживаючи його по 3 ковтки за раз. Корисно подрібнити й змішати по 1 ч.л. трави хвоща польового й листя цикорію, по 2 ч.л. трави сону розкритого й гадючника в’язолистого, залити суміш 0,5 л води, довести до кипіння, прокип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, настояти, укутавши, до охолодження, процідити, макуху віджати й пити по 0,5 склянки настою, розчиняючи його в 0,5 склянки теплої води, тричі на день за 20 хвилин до їди.

Цей засіб теж сприяє розрідженню крові й зміцненню судин. Потрібно подрібнити й змішати порівну за об’ємом листя меліси, кору верби козячої, квіткові голівки конюшини лучної, плоди глоду, листя й квітки малини, квітки календули й чорної бузини, залити 2 ст.л. суміші 0,5 л окропу, прокип’ятити 15 хвилин на слабкому вогні, настояти, укутавши, до охолодження, процідити й випити настій теплим рівними порціями за 3 рази протягом дня. Пити за 20 хвилин до їди. Зберігати суміш у сухій скляній банці.

Розріджує кров і благотворно впливає на судини головного мозку перстач білий. Треба 50 г коріння рослини, нарізаного дрібними шматочками, залити в посуді з темного скла 0,5 л горілки, настояти 2 тижні, через день збовтуючи, при кімнатній температурі й процідити. Залити макуху, що залишилася, 250 мл горілки, знову настояти 2 тижні й процідити. Першу настоянку вживати по 25 крапель, розчиняючи в 2 ст.л. води, а другу — по 25 крапель, не розводячи водою. Пити тричі на день за 20 хвилин до їди. Курс лікування — 1 місяць, після 10 днів перерви повторити. Провести з перервами не менше 3 таких курсів.

Розріджує кров, зміцнює стінки судин, попереджує утворення тромбів і сприяє їх розсмоктуванню відвар хмелю. Потрібно 1 ст.л. сухих подрібнених шишок рослини залити склянкою окропу, прокип’ятити 15 хвилин на слабкому вогні, макуху віджати, процідити, довести відвар кип’яченою водою до первинного об’єму рідини й випити рівними порціями за 3-4 рази протягом дня. Пити за 20 хвилин до їди.

Сприяють розрідженню крові й зміцненню судин мозку конюшина лучна. Треба 20 г квітучих голівок рослини залити склянкою окропу, настояти 1 годину, процідити й випити півсклянки настою. Готувати та пити його тричі на день. Можна 3 ст.л. сухих подрібнених квіток конюшини залити 0,5 л горілки, настояти 2 тижні, процідити, макуху віджати і вживати по 20-30 крапель настоянки 1-2 рази на день за 20 хвилин до їди, а також на ніч. Курс лікування — 1 місяць, після 10 днів перерви повторити. Провести з перервами 3 таких курси.

Добре зарекомендував себе імбир. Потрібно шматочок подрібненого на тертці кореня рослини й часточку лимона залити склянкою окропу, настояти 20 хвилин під кришкою, процідити, додати в настій за смаком мед і випити. Пити його, постійно готуючи свіжий, двічі-тричі на день.

Розріджує кров настій суміші листя малини й смородини, зібраних у травні. Їх змішують по 2 ст.л., заливають 2 склянками окропу, настоюють 40 хвилин, проціджують і випивають гарячий настій, додаючи в нього за смаком мед і лимон.

Із повагою — Тетяна Петрівна Середюк, м. Вінниця