Здрастуй, «Бабушка»!

Свою чергову статтю хочу присвятити чорній редьці — надзвичайно цілющому овочу.

Для оздоровлення підшлункової залози й зупинки розвитку цукрового діабету треба пропустити окремо через м’ясорубку коренеплоди чорної редьки, коріння хрону та лопуха, змішати отримані маси порівну за об’ємом, залити 100 г суміші 0,5 л окропу, після охолодження процідити й пити по 50 мл настою тричі на день перед їдою.

При анемії (недокрів’я) потрібно змішати в посуді з темного скла порівну за об’ємом свіжовичавлені соки чорної редьки, буряка та моркви, витримати суміш 3 години в теплому місці, а потім уживати по 1 ст.л. тричі на день за 15 хвилин до їди. Курс лікування — 3 місяці.

Щоб здолати застуду, бронхіт, коклюш (кашлюк), треба наповнити сумішшю соків чорної редьки, буряка та моркви глиняний глечик, заліпити шийку глечика тістом, витримати його 2-3 години в гарячій духовці, остудити вміст і вживати по 1 ст.л. тричі на день за 30 хвилин до їди.

Маленькі камені у жовчному міхурі розчиняться і безболісно вийдуть, якщо вживати свіжовичавлений сік редьки, в якому розчинено так саму кількість за об’ємом меду. Перші 2 дні вживають розчин по 1 ст.л. щогодини, а далі — по 150-200 мл на день, поступово довівши добову дозу до 0,5 літра.

Набряклість зійде, туберкульоз ле­гень не буде прогресувати, якщо 3 кг вимитих, подрібнених на тертці коре­неплодів чорної редьки перемішати з 3 склянками меду, витримати 3 дні при кімнатній температурі, процідити і вживати по 1 ст.л. настою тричі на день перед їдою. Курс лікування — 3 тижні.

Допоможе чорна редька здолати грип, кашель, ГРЗ (гостре респіраторне захворювання) та ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція). Треба всередині великого коренеплоду вирізати порожнечу, заповнити її медом, закрити отвір шматком редьки і протомити її 4 години в теплій духовці. Потім рідину, що утворилася всередині коренеплоду, злити в скляну ємність і вживати по 1 ст.л. (дітям — по 1 ч.л.) 4 рази на день. Можна розчинити в 1 л свіжовичавленого з чорної редьки соку 400 г рідкого меду і вживати по 2 ст.л. розчину тричі на день перед їдою і обов’язково перед сном.

Тим, хто страждає від гаймориту, раджу подрібнити ввечері перед сном на тертці вимитий коренеплід чорної редьки, загорнути 1-2 ст.л. отриманої кашки в лляну тканину й накласти її на гайморові пазухи, заздалегідь змастивши шкіру олією чи дитячим кремом. Прикрити зверху пергаментним папером і вовняною хусткою. Через 20 хвилин компрес зняти. Робити такі компреси щовечора до стабільного поліпшення стану здоров’я.

Очищенню сечовивідних шляхів сприяють салати з чорною редькою. Готують та їдять їх у сезон регулярно.

Болю при поліартриті, подагрі, міжреберній невралгії, радикуліті й міозиті позбавить натирання проблемних місць чорною редькою, подрібненою до кашки.

Загоєння гнійних ран прискорює присипання їх насінням чорної редьки, перетертим до порошку.

Грибок зникне, якщо подрібнене до кашки насіння редьки перемішати з незначною кількістю гарячої води, загорнути суміш у марлю і прикласти на кілька годин до проблемного місця. Виконувати процедуру 1-2 рази на день. Курс лікування — 7-10 днів.

Біль при ішіасі (запалення сідничного нерва), ревматизмі, радикуліті й невралгії угамує суміш соку чорної редьки (1,5 склянки), натурального меду (1 склянка), горілки (0,5 л) та кухонної солі (1 ст.л.). Коли сіль та мед повністю розчиняться, розтирати сумішшю болісні місця. Виконувати процедуру 4 рази на день. Паралельно вживати по 1 ст.л. соку чорної редьки.

Імунітет підвищиться, якщо 1 середнього розміру коренеплід чорної редьки подрібнити, перемішати з 2 ст.л. натурального журавлинного соку, 1 ст.л. соняшникової олії, посолити за смаком, настояти суміш 1 годину і з’їсти. Вживати її щоранку натщесерце.

Суміш свіжовичавлених соків чорної редьки, моркви та буряка, взятих порівну за об’ємом, дозволить упоратися з фригідністю та імпотенцією. Нею наповнюють чотиригранний (не круглий!) посуд, заліплюють верх тістом і витримують сокову суміш 8-10 годин на дуже слабкому вогні у духовці. Після охолодження вживають її по 1 ст.л. тричі на день за 15 хвилин до їди.

Обличчя очиститься від ластовиння (веснянки), якщо 3-4 рази на день прикладати на 30 хвилин до місць пігментації шматочки редьки, змочені у вершках.

Протипоказане вживання чорної редьки при гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку, серцево-судинних захворюваннях, виразці шлунка та дванадцятипалої кишки.

Із повагою — Катерина Миколаївна Фриндак, Львівська обл.; e-mail: kateryna-fryndak@ukr.net