Здрастуй, «Бабушка»!

Я не вважаю себе цілителем, трави заготовляю тільки для себе, але якщо до мене звертаються по допомогу, охоче всім допомагаю. Якось, перегортаючи бабусин зошит із записами, звернула увагу на те, як багато в ньому рецептів лікування хвороб дикою яблунею. Деякі з них опишу.

При авітамінозі треба 1 частину за об’ємом подрібненого листя лісової яблуні залити 4 частинами окропу, прокип’ятити 10-15 хвилин на слабкому вогні, процідити і вживати по 1 дес.л. відвару двічі-тричі на день до поліпшення стану здоров’я. Корисно при авітамінозі, коліті й спазмах шлунку їсти свіжі яблука лісової яблуні.

Обмін речовин поліпшиться, якщо 1 ст.л. сухої яблучної шкірки, перетертої до порошку, залити склянкою окропу, настояти до теплого, процідити й випити настій уранці натщесерце. Окрім цього, потрібно 2-3 неочищених яблука лісової яблуні вимити, прокип’ятити 15 хвилин в 1 л води й пити відвар замість води.
Із подагрою, сечокам’яною хворобою, ревматизмом, катаром шлунка, колітом і кашлем упорається цей засіб. Потрібно 10 лісових яблук порізати шматочками, залити 1 л води, проварити 10 хвилин після закипання, додати у відвар за смаком цукор і пити його без міри до одужання.

Якщо регулярно їсти печені лісові яблука, можна нормалізувати випорожнення при запорі й позбутися набряклості.

Виразка шлунка зарубцюється, перестане мучити ентероколіт, якщо розчинити в 1 л кип’яченої води свіжовичавлений із 4-5 кислих лісових яблук сік, 2-3 ст.л. цукру, корицю за смаком і пити по склянці приготовленого напою тричі на день.

Уживаючи 1 день на тиждень по 1,5-2 кг яблук лісової яблуні, нормалізуєте вагу при ожирінні. Більше нічого цього дня не їсти.

Компреси й примочки з подрібненими до кашки лісовими яблуками сприяють швидкому загоєнню синяків, опіків, обморожень і тріщин сосків.

Накладаючи яблучну кашку у вигляді маски на 10-15 хвилин на обличчя, позбудетеся зморщок.

Для зміцнення імунітету, усунення занепаду сил і приборкання ангіни моя бабуся використовувала яблучний оцет власного приготування. Треба 800 г подрібнених лісових яблук залити 1 л води, додати 100 г натурального меду, 10 г дріжджів, 20 г підсушеного житнього хліба, ретельно перемішати все дерев’яною ложкою (лише дерев’яною!) й залишити в темному місці при температурі 20-30°С для бродіння. Обов’язково двічі-тричі на день перемішувати суміш дерев’яною ложкою. Після закінчення бродіння процідити й розлити готовий оцет по чистих скляних пляшках. Щільно їх закупорити й поставити для зберігання в темне прохолодне місце. Вживати оцет по 2 ч.л., розчиняючи його з 2 ч.л. меду в склянці води, двічі-тричі на день. При ангіні, окрім цього, 1 ч.л. оцту розчиняють у склянці води й полощуть цим розчином хворе горло.

Упорається яблучний оцет із застудою, закладенням носа й подразненням горла. При цих нездужаннях треба пляшку з оцтом відкрити, піднести до носа й глибоко втягнути носом оцтовий аромат. Зробити так кілька разів кожною ніздрею. Виконувати процедуру 5-6 разів на день. За 2-3 дні одужаєте.

Дуже смачний, а головне — корисний салат із лісовими яблуками. Потрібно 3 яблука й 2 соковиті морквини порізати соломкою, перемішати, посипати 1 ст.л. цукру, полити сметаною і з’їсти салат замість сніданку. Можна 200 г подрібнених на тертці лісових яблук перемішати з 300 г вареного буряка, 100 г ягід ожини або шовковиці, заправити салат сметаною і з’їсти його протягом дня.

Раджу всім подружитися з лісовою яблунею. Вона допоможе вам вирішити багато проблем, пов’язаних зі здоров’ям. Адже в плодах яблуні багато вуглеводів, каротиноїдів, органічних кислот, дубильних речовин, флавоноїдів, ефірних олій, заліза, фосфору, вітамінів С, РР, В1, В2, В3 і В6. Листя для лікування слід заготовляти після цвітіння дерева, а плоди — після дозрівання. Протипоказань лісова яблуня не має.

Із повагою — Л.М.Васільєва, Волинська обл.