Здрастуй, «Бабушка»!

Зима — це не лише пухнастий білий сніг і красивий іній, що лежить на деревах, не лише веселі свята, а й огидна сльота під ногами та жахлива суміш, що летить в обличчя з холодного напівдощу-напівснігу. Це похмурі дні, коли добре тільки мікробам і вірусам, які укладають нас у ліжко із застудою, ГРЗ (гостре респіраторне захворювання), ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція) та грипом.

Щоб уникнути при цих недугах ускладнень, потрібно при перших ознаках хвороби розчинити ввечері в 1,5 л кип’яченої води 1 ст.л. кухонної солі, свіжовичавлений із 1 середнього розміру лимона сік, 1 г аскорбінової кислоти й випити розчин ковтками за півтори години. Окрім цього, парити на ніч у гарячому розчині гірчиці руки та ноги.

Ефективно при застуді, грипі, ГРЗ та ГРВІ на самому початку захворювання масажувати вранці в добре провітреному приміщенні активні точки. Для цього треба розслабитися, енергійно потерти до появи тепла одна об одну долоні, потім пальцем потерти 36 разів від перенісся до кінчика ніс, потім 36 разів натиснути пальцями на точки, розташовані з двох сторін у крил носа. Після цього потерти долонями, масажуючи, від шиї по вилицях, вгору до вух, над вухами, за вухами й униз під потилицю, закінчуючи натиском на точки, розташовані по обидва боки від хребта біля основи черепа. Повторити 36 разів. Наприкінці розтерти руками спереду і ззаду до відчуття тепла шию.

Добре втирати на ніч у комірну зону спини, груди й стопи ялицеву олію. Після втирання надіти на голе тіло вовняні светр і шкарпетки, добре укутатися й спати так до ранку. Якщо є нежить, щоб її зупинити, потрібно закапати в кожну ніздрю по 1 краплі ялицевої олії. Підвищена температура тіла нормалізується, якщо залити 50 мл кип’яченої води кімнатної температури 3-4 часточки апельсина, настояти 30 хвилин і випити настій.

Корисно при застуді, грипі, ГРЗ та ГРВІ змішати порівну за об’ємом подрібнені до кашки цибулю й часник, а потім протягом 10-15 хвилин вдихати ротом і носом їхні фітонциди.
Одужання настане швидше, якщо подрібнити сухими й змішати по 1 ст.л. плодів малини, шипшини й чорної смородини, залити суміш склянкою окропу, настояти 15 хвилин, процідити й випити 0,5 склянки настою. Готувати та пити його тричі на день за півгодини до їди протягом 5-7 днів.

Можна змішати порівну за об’ємом, заздалегідь подрібнивши, цвіт липи й чорної бузини, залити 2 ст.л. суміші в емальованому посуді склянкою води, довести до кипіння, прокип’ятити 2-3 хвилини на слабкому вогні, процідити, настояти до теплого й випити весь відвар. Пити його, постійно готуючи свіжий, тричі на день.

Ще раджу змішати 250 г сухої заварки чорного або зеленого чаю, по 2 ст.л. сухої трави м’яти й звіробою, по 1 ст.л. трави чебрецю й коріння валеріани, а потім готувати із суміші, як чай, настій і пити його по 1 склянці тричі на день.

Непогано подрібнити й змішати порівну за об’ємом кору верби й цвіт горобини, залити 1 ст.л. суміші в емальованому посуді двома склянками гарячої води, довести до кипіння, прокип’ятити 10 хвилин, настояти 4 години під кришкою, процідити й пити по 0,5 склянки настою 3-4 рази на день.

Стан здоров’я поліпшиться, якщо змішати порівну за об’ємом, заздалегідь подрібнивши, кору верби, плоди шипшини, лимонні кірки, квіти ромашки й липи, залити 1 ч.л. суміші склянкою окропу, настояти 10 хвилин, процідити й пити по 1/3 склянки настою тричі на день за 15 хвилин до їди.

Зцілять трава собачої кропиви й коріння цикорію. Подрібнену сировину змішують по 1 ст.л., заливають суміш склянкою киплячої води, настоюють 2-3 години й випивають 0,5 склянки настою. Готують та п’ють його тричі на день.

Досить цілющий такий засіб. Потрібно подрібнити сухими й змішати порівну за об’ємом ягоди калини й зерна граната, залити 1 ст.л. суміші склянкою води, довести до кипіння, прокип’ятити 5 хвилин, після охолодження процідити й випити відвар. Пити його, постійно готуючи свіжий, двічі-тричі на день перед їдою.

Із повагою — Любов Олексіївна, Харківська обл.