Здрастуй, «Бабушка»!

Хочу поговорити про підвищення, зниження артеріального тиску й необхідність зміцнення при цьому імунітету.

Почну з підвищення артеріального тиску. Нормальним він вважається при показнику 110-120/70-80 мм.рт.ст., хоча після сорокарічного віку ці цифри трохи підвищуються. Різке ж підвищення артеріального тиску зумовлює розвиток гіпертонії — складного хронічного захворювання.

Найбільш схильні до гіпертонії люди збуджено-нервові, котрі займаються розумовою працею, мають проблеми з нирками, зловживають алкоголем, захоплюються м’ясним, соленим, а ще гіпертонія може бути спадковою.

На початковій стадії хвороба проявляється періодичним підвищенням артеріального тиску. При цьому можуть турбувати головний біль, відчуття стискування в скронях, шум у вухах, запаморочення, нудота й знижуватися працездатність. З розвитком захворювання з’являються набряклість ніг, серцева недостатність, симптоми атеросклерозу, погіршуються зір і пам’ять.

Офіційна медицина має у своєму розпорядженні безліч препаратів, що сприяють зупинці розвитку гіпертонії, але успіх у лікуванні залежить не лише від ліків, а й від прагнення гіпертоніка одужати.

По-перше, схильним до підвищення артеріального тиску потрібно дотримуватися строгої малосольної дієти, оскільки солоне провокує згортання крові й закупорку капілярів, по-друге, слід повністю відмовитися від уживання спиртного, по-третє, необхідно значно обмежити в раціоні м’ясне або ж повністю від нього відмовитися, оскільки воно збільшує кількість у крові холестерину, що осідає на стінках судин і звужує їх, по-четверте, треба навчитися стримувати себе і не нервувати.

Здавна при лікуванні гіпертонії застосовували п’явки, але нині, на жаль, метод гірудотерапії для приборкування цього захворювання застосовують не часто. Механізм його дії нескладний: п’явка відсмоктує частину крові й разом зі своєю слиною впускає гірудин — речовину, яка розріджує тромби в крові. При гіпертонії I-II стадій п’явки ставлять тричі на рік, а при ускладненнях хвороби — частіше. Недопустимо лікування п’явками тільки при злоякісній гіпертонії.

При гіпертонічному кризі ставлять по 6-8 штук п’явок за вуха, на потилицю, скроні або ділянку серця. Заздалегідь ці місця протирають підсолодженою водою, а потім склянку з однією п’явкою прикладають до тіла і тримають, доки вона не присмокчеться. Зазвичай п’явка потім сама відпадає, а якщо ні, то її слід потерти сіллю або солоною водою. Ранки, що кровоточать, у місці присмоктування п’явок треба обробити ватним тампоном, а потім накласти на них пластир. Наступний сеанс гірудотерапії проводять через 9-10 днів.

Щоб лікування гіпертонії було успішним, треба обов’язково дотримуватися раціонального харчування. Перевагу надавати овочам і фруктам, навесні і влітку намагатися їсти якомога більше зелені кропу й петрушки, додаючи її в супи, салати або ж уживаючи просто так. Різні кондитерські вироби в раціоні бажано замінити ягодами шовковиці, чорної смородини, полуниці, малини або ж пити свіжоприготовлені з цих ягід соки. При приготуванні їжі використовувати лише вершкове масло й олію. Дуже корисна гіпертонікам свіжоморожена риба. Зрідка можна їсти баранину, кроляче й пташине м’ясо. Хорошим доповненням до лікувального комплексу стане вживання двічі на день по 0,5 склянки квасу, приготовленого зі столового буряка, або натурального соку з чорноплідної горобини (аронія). Не варто забувати й про часник. З нього необхідно приготувати настоянку і вживати її, розчиняючи в півсклянки води, від 1 до 20 крапель і в зворотному напрямку тричі на день.

Значне місце при приборкуванні гіпертонії відводиться лікарським рослинам, таким як омела біла (заготовлюють листя й дрібні стебла пізньої осені або взимку), сухоцвіт багновий (заготовлюють траву з корінням під час цвітіння в липні-серпні), глід (заготовлюють його квітки та ягоди), астрагал шерстистоквітковий (заготовлюють траву під час цвітіння у червні-липні), хвилівник звичайний (траву заготовлюють у червні під час цвітіння, а коріння — навесні або восени), барвінок малий (заготовлюють траву в червні), шоломниця звичайна (заготовлюють траву в серпні), вовконіг європейський, хвощ польовий і кріп запашний (заготовлюють насіння й траву).

Часто підвищення тиску виникає при нервовому збудженні. У цьому випадку комплексне лікування гіпертонії потрібно доповнювати рослинами із заспокійливою дією. Із цією метою використовують шишки хмелю, листя м’яти перцевої, коріння валеріани, півонії незвичайної, дягеля й синюхи голубої, траву кропиви дводомної, меліси, чебрецю, горицвіту весняного й жовтушника сіруватого.

Нерідко посилення проявів гіпертонії провокують хвороби нирок. У цьому випадку до лікувальних зборів слід додавати рослини, що мають сечогінний ефект. До них належать нирковий чай, коріння бузини трав’янистої, листя берези бородавчастої й мучниці, трава остудника й гороху.

З успіхом для приборкування гіпертонії й усунення її наслідків використовують трав’яні суміші, склади яких наводжу нижче. Перші три суміші доцільно використовувати при лікуванні II-III стадій гіпертонічної хвороби, а інші — при легких формах захворювання.


Суміш №1. Подрібнити й змішати за об’ємом 3 частини гілочок із листям омели, по 2 частини листя берези бородавчастої, трави собачої кропиви, сухоцвіту багнового, жовтушника сіруватого й барвінку малого, по 1 частині листя або насіння кропу й листя м’яти перцевої.

Суміш №2. Змішати за об’ємом, заздалегідь подрібнивши, по 3 частини квіток глоду, коріння півонії незвичайної, трави астрагалу шерстистоквіткового й хвоща польового, по 2 частини коріння валеріани й дягеля, трави горицвіту весняного й барвінку малого.

Суміш №3. Подрібнити й змішати за об’ємом по 3 частини квіток глоду і шишок хмелю, по 2 частини листя петрушки, трави горицвіту весняного, меліси, остудника й чебрецю, по 1 частині насіння кропу, коріння півонії незвичайної й трави барвінку малого.

Суміш №4. Змішати за об’ємом, заздалегідь подрібнивши, по 3 частини трави астрагалу шерстистоквіткового й хвоща польового, по 2 частини коріння валеріани, квіток глоду, гілочок із листям омели, трави меліси й горицвіту весняного.

Суміш №5. Подрібнити й змішати за об’ємом 1 частину трави барвінку малого, по 2 частини гілочок із листям омели, трави горицвіту весняного, чебрецю й вовконіга європейського.

Суміш №6. Змішати за об’ємом, заздалегідь подрібнивши, 0,5 частини коріння валеріани, по 1 частині трави горицвіту весняного, коріння півонії незвичайної, синюхи голубої й бузини трав’янистої, по 2 частини листя глоду, трави ниркового чаю, меліси, сухоцвіту багнового й гороху посівного.

При лікуванні гіпертонії 1,5 ст.л. відповідній суміші трав заливають увечері в емальованому посуді 3 склянками води, доводять до кипіння, кип’ятять 10 хвилин на слабкому вогні, настоюють ніч, а вранці проціджують і випивають настій рівними порціями за 3 рази протягом дня. П’ють його перед їдою. Курс лікування — 1,5 місяця, після десятиденної перерви за необхідності повторити. Бажано щотижня суміші чергувати.


Хоч від гіпотонії (знижений артеріальний тиск) страждає менше людей, чим від гіпертонії, все ж ця хвороба досить поширена. Про її наявність свідчать часті запаморочення, швидка стомлюваність, збудження серцевої діяльності і постійна слабкість.

У народній медицині широко використовують при лікуванні гіпотонії лепеху, пастернак, бобівник трилистий, зозулинець, пижмо, льовзею сафлоровидну й ехінацею. Застосовують для зцілення приготовлені з них суміші.


Суміш №1. Подрібнити й змішати порівну за об’ємом квітки пижма, корінь і листя бобівника трилистого, коріння лепехи й льовзеї.

Суміш №2. Змішати за об’ємом, заздалегідь подрібнивши, 4 частини бульб зозулинця, по 3 частини коріння льовзеї й ехінацеї і 2 частини квіток пижма.

Суміш №3. Подрібнити й змішати за об’ємом 1 частину квіток пижма, по 2 частини кореня лепехи, коріння й листя бобівника трилистого й 3 частини коріння ехінацеї.

Щоб приготувати цілющий засіб, 1,5 ст.л. відповідної трав’яної суміші заливають увечері в емальованому посуді 3 склянками води, доводять до кипіння і кип’ятять 15 хвилин на слабкому вогні. Ніч настоюють, а вранці проціджують і випивають настій рівними порціями за 3 рази протягом дня. П’ють його за півгодини до їди. Готують і вживають через день протягом 2 місяців.


Якщо немає можливості приготувати цілющу рослинну суміш, то можна лікуватися згаданими вище травами окремо. Бажано кожного тижня їх чергувати. Цілющі настої в цьому випадку готують і вживають так само, як і з трав’яних сумішей. Курс лікування — 1,5 місяця, після 10 днів перерви повторюють.

Стійкого ефекту при лікуванні гіпотонії можна досягти значно швидше, якщо окрім уживання трав’яного настою, вживати 1 раз на день після їди протягом місяця по 1 ст.л. квіткового пилку, розчиненого в 0,5 склянки теплої води.

Сприяють нормалізації зниженого тиску чай, кава й какао. Ці напої потрібно пити по 1 склянці вранці натщесерце. Кожних 3 дні робити триденну перерву.

Раціон гіпотоніка повинен складатися з дуже калорійної їжі. Дотримуватися помірності тільки у вживанні солодкого й солоного. Бажано якомога частіше їсти печінку й пити натуральні соки. Дуже добре змішати порівну за об’ємом свіжовичавлені соки моркви й червоного столового буряка і пити по 0,5 склянки сокової суміші двічі на день після їди.

Корисно 1 раз на день випивати склянку води, в якій розчинено 2 ст.л. яблучного оцту й 1 ст.л. меду.
Дуже важливо при подоланні гіпертонії й гіпотонії одночасно зміцнювати імунітет. Із цією метою теж використовують трав’яні суміші.


Суміш №1. Подрібнити й змішати за об’ємом по 3 частини кореня солодки, трави череди й буркуну, по 2 частини коріння цикорію, лепехи й живокосту, по 1 частині листя нетреби й трави дроку красильного.

Суміш №2. Змішати за об’ємом, заздалегідь подрібнивши, 1 частину трави золототисячнику, по 2 частини трави остудника й чистотілу.

Суміш №3. Подрібнити й змішати за об’ємом 3 частини квіток гречки, по 2 частини коріння оману й перстача білого, листя бобівника трилистого й кропиви дводомної, трави гірчака перцевого, розхіднику й хвоща польового, по 1 частині коріння дягеля й борщівника.


Для підвищення імунітету 2 ст.л. будь-якої згаданої вище трав’яної суміші заливають увечері в емальованому посуді 0,5 л води, доводять до кипіння й кип’ятять 10 хвилин на слабкому вогні. Потім виливають відвар у термос, настоюють ніч, а вранці проціджують і випивають настій рівними порціями за 3 рази протягом дня. П’ють його маленькими ковтками після їди. Наступного дня готують і п’ють настій, який нормалізує тиск. Так і чергують вживання настоїв протягом 3 місяців. Можна використовувати для зміцнення імунітету рослини, що сприяють цьому, окремо. У цьому випадку 3 ст.л. подрібненої трави заливають 1 л води, а потім готують і вживають цілющий настій так само, як і з суміші.

Із повагою — В’ячеслав Володимирович Варнавський, м. Київ