Здрастуй, «Бабушка»!

Процитую один отриманий мною лист: «Я сиділа на дієті, — пише мені жінка, — й дуже схудла. Була безмежно рада, що нарешті скинула ненависні кілограми, та й нині намагаюся підтримувати вагу, тільки ось волосся в мене стало дуже випадати. Пройшла курс процедур у косметичному салоні, ніби все нормалізувалося, але через деякий час випадіння волосся поновилося. Оскільки в салоні лікуватися дуже дорого, поділіться, будь ласка, народними методами, що сприяють вирішенню даної проблеми». Хочу відповісти авторці листа через газету.

Так ось, не дієта винна у випадінні волосся, а неправильний вихід з неї. Волосся страждає від нестачі білка, тому треба скоректувати харчування так, щоб у вашому раціоні обов’язково були нежирні сорти м’яса, молочні продукти, сир та вершкове масло. Потрібно їсти киселі, желе, муси, холодець, а також рибу й морепродукти. Фрукти та овочі бажано вживати жовтого кольору. Вони багаті вітаміном А, який так потрібний волоссю. Корисні петрушка, кріп, салат, пастернак, кинза й зелена цибуля. Любить волосся й олії, особливо кукурудзяну й соєву. Звичайний хліб потрібно замінити зерновим і намагатися до мінімуму обмежити вживання напоїв, що містять алкоголь, а краще взагалі від них відмовитися. Вечеряти необхідно до 19.00.

Для приготування зернового хліба знадобиться 200 г зерен пшениці, подрібнених в блендері, 300 г борошна, 350 мл води, 25 г свіжих дріжджів, по 1 ч.л. солі й кмину, а також кунжутного насіння за смаком. Спочатку треба в теплій воді розвести дріжджі, потім додати всі інші інгредієнти й замісити тісто. Викласти його в змащену олією форму й поставити на 20 хвилин у духовку, нагріту до 50°С. Потім збільшити температуру в духовці до 2250С й 30 хвилин випікати хліб. Коли він буде готовий, його треба вийняти з форми, накрити рушником і витримати до охолодження.

Обов’язково упорядкувати свій раціон так, щоб 90% вживаної їжі було здоровою, природною, а 10% складали інші продукти. Їсти треба неквапливо й, перш ніж ковтати, обов’язково ретельно розжовувати вживану їжу. Це дозволить швидше наситити організм і з’їсти набагато менше.

Добре зміцнює коріння волосся відвар бадилля моркви довільної концентрації. Ввечері перед сном треба вимити голову, як завжди, й обполоснути морквяним відваром. Після цього укутатися хусткою й спати так до ранку.

Для поліпшення кровообігу й живлення шкіри голови потрібно обполіскувати волосся після миття настоєм суміші листя берези та меліси (змішати, заздалегідь подрібнивши, по 1 ст.л. сировини, залити суміш 0,5 л окропу, настояти 20 хвилин і процідити). Після обполіскування волосся не витирати й не сушити феном, а дати йому самому висохнути. Якщо волосся жирне, його краще обполіскувати розчином нашатирного спирту (1 ч.л. на склянку теплої води).

Не варто забувати й про серце. Зміцнити серцевий м’яз допоможе глід. Потрібно 1 ст.л. подрібнених плодів рослини залити в емальованому посуді склянкою окропу, прокип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні, настояти півгодини, процідити й випити відвар. Готувати та пити його тричі на день після їди.

Корисна й настоянка глоду. Треба 1 склянку його сухих плодів залити в скляному посуді 2 л горілки, витримати 2 тижні в темному місці при кімнатній температурі, процідити і вживати по 1 ст.л. настоянки, розчиняючи в 50 мл чаю або води, тричі на день.

Я щорічно заготовляю плоди глоду на зиму. Частина їх сушу, а частину консервую. Засипаю в трилітрову банку 3 склянки плодів, заливаю доверху окропом без цукру і закриваю герметично металевою кришкою. Навесні, в період вітамінного голоду серця, п’ю по 0,5 склянки настою, розчиняючи в ньому 1 ч.л. меду, тричі на день. Незабаром серце починає працювати, як годинник, та й тиск нормалізується.

Відмінно нормалізує підвищений тиск й очищає нирки бузок. За необхідності я заливаю ввечері 300 мл окропу 3 невеликих подрібнених листки бузку, настоюю ніч у теплому місці, а вранці проціджую і п’ю по 0,5 склянки теплого настою тричі на день протягом 7-10 днів.

Судини зміцнюю, з’їдаючи щодня з супом або пісним борщем 2-3 зубчики часнику. Можна з’їсти з часником і хлібом тоненьку смужку хорошого сала.

Позбутися безпричинного страху допоможе м’ята. Потрібно 1 ч.л. подрібненого листя рослини залити склянкою окропу, настояти 10-15 хвилин, процідити, розчинити в настої за смаком мед і випити. Готувати та пити його тричі на день перед їдою протягом 10-15 днів.

Тим, хто страждає від безсоння, раджу залити ввечері склянкою окропу 1 ч.л. насіння кропу, настояти півгодини, процідити й випити настій. Міцний здоровий сон вам гарантований.

Туберкульоз припинить прогресувати, якщо змішати з медом порівну за об’ємом свіжовичавлений огірковий сік і вживати по 2-3 ст.л. суміші двчі на день. Окрім цього, раджу помістити в емальовану каструлю 1,2 кг липового меду, 1 склянку подрібненого листя три-, п’ятирічного алое, витримати 5-10 хвилин, постійно помішуючи, на слабкому вогні (не доводити до кипіння!) й процідити. В іншому посуді залити двома склянками води 25 г березових бруньок і 10 г цвіту липи, довести до кипіння, прокип’ятити 3 хвилини, настояти, укутавши, 15-20 хвилин, процідити, макуху віджати, після охолодження змішати обидва відвари й розлити суміш у півлітрові пляшки з темного скла, додавши в кожну по 50 мл оливкової олії. Вживати цілющий засіб по 1 ст.л. вранці натщесерце та ввечері перед сном до закінчення.

Із повагою — О.О.Терещенко, Полтавська обл.