Здрастуй, «Бабушка»!

Давно відомо, що за допомогою продуктів бджільництва можна позбутися багатьох хвороб. Зазвичай використовують у лікуванні мед, бджолину отруту, прополіс, пилок та пергу. Такими ж засобами, як розплід трутня (яйця, відкладені в трутневі чашечки, які за об’ємом дещо більше бджолиних. Відкритий трутневий розплід легко відрізнити від бджолиного: личинки трутнів значно більші) та бджолиний підмор (трупи загиблих медоносних бджіл) лікуються одиниці. А марно.

У 1983 році я вперше вивіз пасіку в поле. І ось якось працюю біля вуликів, раптом зупиняється біля пасіки чоловік, який проїжджав мимо на возі, й запитує, чи немає в мене відкритого розплоду трутнів. Я відразу вийняв із вулика рамку, наповнену відкритим розплодом, дав її чоловікові, а потім запитав, навіщо розплід йому знадобився. Чоловік відповів: «Їм я його, і таким чином підвищую потенцію».

Незабаром від старих бджолярів дізнався, що вони теж уживають личинки трутнів і сирими, і смаженими, а їхні дружини вичавлюють із личинок молочко й змащують ним обличчя. Таким чином вони позбуваються зморщок. Пізніше в ефективності цього методу переконалася й моя дружина.

Зацікавившись розплодом трутнів, став збирати про нього всіляку інформацію. Виявилося, що про його цілющі властивості в Китаї та Японії знали давно й споконвіку в цих країнах використовують личинок трутнів у лікувальному харчуванні. Їх варять, смажать, консервують із соєвим соусом, а потім їдять.
Цінність розплоду трутнів у тому, що за вмістом білка він наближається до м’яса, а за жирністю не поступається йому. Ще в личинках трутнів надзвичайно багато вітамінів А та D, а біологічна активність розплоду за деякими показниками вища, ніж маткового молочка. Також клінічно доведено, що цей продукт регулює діяльність центральної нервової системи, поліпшує апетит, усуває безсоння, лікує чоловіче безпліддя (для підсилення ефекту краще вживати його разом із пергою), знижує рівень холестерину в крові, оздоровлює передміхурову залозу, підвищує потенцію чоловіків і дітородну функцію жінок (бажано паралельно із розплодом уживати маткове молочко та пергу). Ще регулярне вживання личинок трутнів сприяє зміцненню імунітету, довголіттю, усуненню неврозу, депресії, астенії (хронічна втома), деяких видів алергії, приборканню інфекційних захворювань і поліпшенню роботи травного тракту. Із лікувальною метою трутневий розплід трохи підсмажують на олії чи тваринному жирі, а потім уживають невеликими порціями кілька разів на день.

Тепер трохи про підмор. При лікуванні можна використовувати мертвих бджіл, зібраних у будь-яку пору року, головне, — щоб підмор був без плісняви, його запах — приємно-солодкуватим, а ще він не має бути оброблений отрутохімікатами (бджолярі, щоб захистити бджіл від вароатозу, захворювання, що викликається кліщем, двічі на рік обробляють вулики отрутами, я ж із цією метою 6-8 разів за сезон застосовую рослинні засоби).

Якісний підмор сушать у духовці при температурі 45-50°С. На відкритому повітрі під сонцем сушити його не можна, оскільки він може протухнути. Зберігають підмор у полотняному мішечку або картонній коробці в добре провітрюваному, сухому приміщенні не довше року. Приготовлені з нього настоянки зберігаються в холодильнику в темному скляному посуді 3 роки, а відвар — не довше 3 днів. Перед уживанням підмор не треба мити, досить просіяти його через крупне сито, щоб прибрати таким чином із нього сміття та віск. Просіяний підмор сушать, а потім застосовують у лікуванні.

Дуже цілюща приготовлена з нього настоянка. Я використовую для її приготування самогон із меду міцністю 70°. Колір настоянки, залежно від часу збирання підмору та вмісту в ньому прополісу, може бути від світло-коричневого до рудого з осадом. У півторалітрову пляшку я засипаю півлітрову банку бджолиного підмору, заливаю доверху самогоном і настоюю не менше 15 днів у темному місці при кімнатній температурі. Після цього проціджую через марлю, макуху віджимаю, змішую настоянку порівну за об’ємом із освяченою в церкві водою й на кожен літр лікувального засобу додаю 100 мл 20-30% настоянки прополісу. Вживають його по 20-30 крапель 1 раз на день після їди протягом 3-3,5 місяців.

Ефективно якісний, висушений у духовці підмор подрібнити в кавомолці і вживати отриманий порошок, починаючи з 1/5 ч.л., поступово довівши дозу до 1 ч.л., вранці та ввечері за 30-40 хвилин до їди. Щоразу запивати невеликою кількістю води.

Можна 1 ч.л. свіжого підмору просмажити 5-6 хвилин у соняшниковій олії, остудити, подрібнити і вживати за 30 хвилин до їди, запиваючи молоком чи чаєм. Уживати смажений підмор, постійно готуючи свіжий, вранці та ввечері.

Вживання підмору в порошку, смаженого й у вигляді настоянки сприяє нормалізації обміну речовин, позбавленню ожиріння й худорби, усуненню імпотенції, алергії, циститу, пієлонефриту, простатиту, панкреатиту, аденоми, катаракти, глаукоми, гломерулонефриту, безпліддя, астми, міоми й фіброміоми (при імпотенції, простатиті, аденомі, безплідді, міомі й фіброміомі лікувальні засоби вживати і жінці, й чоловіку). Смажений підмор, у порошку та настоянка з нього покращують роботу шлунково-кишкового тракту, надниркових і щитовидної залоз, зміцнюють судини головного мозку й опорно-руховий апарат, приборкують серцево-судинні захворювання, діабет, сприяють лікуванню епілепсії, розсмоктуванню кіст і поліпів.

Щоб приготувати відвар, потрібно 2 ст.л. бджолиного підмору залити 500 мл холодної води, довести до кипіння, проварити 30 хвилин на слабкому вогні, настояти 1-2 години при кімнатній температурі й процідити через 2-3 шари марлі. Вживати по 1 ст.л. вранці натщесерце за 20 хвилин до сніданку та ввечері за годину до сну. Вживання відвару сприяє виведенню лямблій й оздоровленню печінки.

Для усунення запалення при маститі й панариції 100 г підмору заливають 200 мл гарячої води (не окропом!), настоюють 15 хвилин, отриману масу злегка віджимають через складену в 3 шари марлю й накладають на болісне місце. Зверху прикривають целофаном і фіксують еластичним бинтом. Змінюють компрес у міру охолодження. Щоб забути про захворювання, достатньо кількох днів такого лікування.

Досить популярна у народі мазь, приготовлена з бджолиного підмору. Потрібно 1 ст.л. сухих мертвих бджіл перетерти до порошку, ретельно перемішати зі 100 г заздалегідь розігрітих вазеліну чи оливкової олії, а потім регулярно втирати мазь у проблемне місце, робити з нею примочки та компреси. Це дозволяє позбутися суглобового болю, тромбофлебіту, варикозного розширення вен, екземи й псоріазу. Зберігають мазь у скляному посуді на нижній полиці холодильника.

Підмору під силу різні захворювання, але головне його завдання — підвищувати імунітет, очищати кров і організм. Тому всім, кому за 40, рекомендую вживати його та приготовлені з нього препарати по 1-2 місяці 1-2 рази на рік. Бажано поєднувати лікування підмором із дотримуванням посту. Таким чином можна значно омолодити організм і надовго відсунути старість.

Дві мої знайомі, зараз одній із них — 73 роки, а іншій — 61 рік, у молодості страждали від розсіяного склерозу. Їм обом допоміг одужати підмор. Перша знайома проводила лікувальні курси ним спочатку двічі, а потім — тільки раз на рік. Вона одужала, народила й виховала трьох дітей, а також виняньчила онуків. Інша знайома лікувалася настоянкою підмору. Вона довго варила мертвих бджіл, після охолодження проціджувала відвар (він, якщо якісний, пахне риб’ячою юшкою), макуху віджимала й отриманий бульйон змішувала порівну за об’ємом із самогонкою. Потім пила суміш ковтками кілька разів на день і робила з нею на ніч на голову та хребет компреси. Так і здолала хворобу, але для профілактики продовжує вживати настоянку підмору двічі на рік.

При лікуванні туберкульозу, брон­хіту, ішемічної хвороби серця, аденоми простати, захворювань печінки та підшлункової залози добре зарекомендувала себе воскова міль. Треба 50 г личинок комахи залити 0,5 л горілки, настояти 12 днів у темному місці, щодня збовтуючи, процідити і вживати по 30 крапель настоянки, розбавляючи в 50 мл теплої води, тричі на день.

Ось і все, про що я хотів розповісти. Протипоказане лікування бджолопродуктами при їх індивідуальній непереносимості. Здоров’я всім!

Із повагою — Анатолій Олексійович Баглай, Донецька обл.